Повеќе Канаѓани под 65 години починаа од затворањата отколку од Ковид-19!

Повеќе Канаѓани под 65 години починаа од затворањата отколку од Ковид-19!

Последиците од глобалните затворања тежат многу во Канада: Статистичарите известуваат дека четири пати повеќе Канаѓани починале од индиректни причини од затворањето отколку од самиот Ковид.

Владиниот извештај „Привремено броење на смрт и вишок смртност“ покажува дека помеѓу јануари 2020 и април 2021 година, 5535 Канаѓани помлади од 65 години починале од „индиректните последици“ од пандемијата.

Во истиот период, во извештајот се наведува дека 1.380 Канаѓани од иста возрасна група починале како резултат на самиот Ковид-19.

Индиректните последици се, според извештајот, „одложени медицински процедури, зголемена употреба на супстанции.

Затворањето принуди повеќе Канаѓани да останат дома, да ги откажат или одложат медицинските третмани и виталните услуги, а многу бизниси беа принудени да се затворат.

Статистиката на Канада потврди дека стапката на злоупотреба на супстанции и смртност се зголемила за ова време.

Повеќето луѓе кои починаа од Ковид-19 во Канада беа постари од 85 години со деменција, Алцхајмерова болест, хронични срцеви заболувања или други веќе постоечки „кардиоваскуларни и респираторни заболувања“, се вели во извештајот.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА