Повеќето луѓе се подготвени да се вклучат во грубо самоповредувачко однесување доколку мнозинството тоа го бара

Повеќето луѓе се подготвени да се вклучат во грубо самоповредувачко однесување доколку мнозинството тоа го бара

Дали би вдишиле отровна супстанца ако видите неколку други луѓе во собата како мирно го прават тоа?

Дали би се согласиле дека два плус два е еднакво на пет, ако некој авторитет го каже тоа, и ако вашиот сосед, сестра, повеќето соработници и сите гости во емисијата се согласни? Не кажувајте „не“ премногу брзо, бидејќи општествено-психолошките експерименти покажуваат дека повеќето луѓе во суштина се во множина.

Собата за пушење и собирната толпа

Замислете дека сте во соба и таа почнува да се полни со чад. На почетокот е само малку, но може да се види како продира низ отворите. Останатите луѓе во собата со вас не изгледаат загрижени. Кога ќе истакнете прашање во врска со тоа, тие само креваат раменици. Наскоро воздухот ќе биде густ од чад и веќе нема да можете јасно да ги гледате другите луѓе. Повторно зборувате со нив, но ништо не се случува. Реагираат рамнодушно. Се чини дека се целосно задоволни од ситуацијата. Што ќе правите сега?

Ова беше експеримент спроведен во 1969 година од истражувачите Биб Латане и Џон Дарли. Тие го истражуваа „ефектот на случаен минувач“, првенствено како одговор на убиството на една млада жена во Њујорк, која наводно ја гледале 38 луѓе, од кои никој не интервенирал, па дури и не повикал полиција, и покрај злосторството кое траело 35 минути.

Нивното истражување довело до заклучок дека случајните минувачи во вакви сценарија имаат пониско чувство на одговорност кога неколку други случајни минувачи се во близина. Во основа, секој од 38-те сведоци претпоставуваше дека некој од другите ќе влезе или ќе повика полиција. И така никој ништо не направил.

Летане и Дарли спроведоа експерименти за да репродуцираат слично сценарио, а резултатите го потврдија овој заклучок. Сепак, експериментот со чадот во собата опишан погоре отиде еден чекор понатаму. Во овој експеримент, ризикот беше префрлен од трето лице на самиот набљудувач (субјектот на тестот). Ако некој почувствувал дека е во опасност, дали со сигурност немало да пропушти да опомени?

Така, двајцата истражувачи ставија волонтер во чекална и побараа од него да пополни формулар со прашања. Во собата ставија двајца актери кои пополнуваа исто така формулари со прашања. Потоа го испуштиле чадот кој бил безопасен, но предизвикувал нагон за кашлање. Двајцата актери беа целосно рамнодушни кон чадот и не покажаа грижа. Наивниот испитаник, од друга страна, можеше слободно да дејствува. Што би направиле вие?

Експериментот беше спроведен неколку пати со неколку испитаници, а на крајот повеќето од нив, иако на почетокот беа видно шокирани, едноставно мирно повторно ги пополнија своите прашања. Рамнодушноста на нејзините придружници ја намали нејзината загриженост за чадот. Како што пишува психотерапевтот Лорен Слејтер за експериментот во нејзината одлична книга „Отворање на кутијата на Скинер“:

„Тие решија да ја протолкуваат итната состојба како безопасен дефект на климатизацијата, и под магијата на оваа приказна тие само продолжија да седат додека не поминаа многу минути и не се формираше бел слој во нивната коса и усни, а потоа испитувачот влезе обидот го прекина „

Овој заклучок е зајакнат со гледање на резултатите добиени при изведување на експериментот на субјекти кои седат сами во собата. Во овие случаи, испитаниците речиси секогаш го препознаваа чадот како итен случај и брзо ја напуштаа просторијата за да го пријават. Бидејќи немало кој да влијае на нив, тие не се сомневале во себе и постапувале инстинктивно.

Тоа е фасцинантен експеримент бидејќи јасно го покажува она што не сакаме да го признаеме: дека сме пасивно, но силно под влијание на постапките на луѓето околу нас, на начини кои едвај ги забележуваме.

Дури и кога нашите животи можат да бидат во опасност и треба да знаеме подобро, ни е тешко да одиме против преовладувачкиот консензус на масите.

Претпоставуваме дека толпата мора да е во право, без разлика колку тоа е во спротивност со нашите сопствени верувања или инстинкти. Можеби целата соба е запалена, но ако сите други се преправаат дека не е, кој сум јас да противречам?

Замислете дека сте научник кој работи за голема фармацевтска компанија. Работите на развој и производство на лекови. Избива глобална пандемија и вие ја сфаќате сериозно затоа што знаете малку за такви работи. Потоа се зборува за вакцина. „Не“, си мислите самите дека  „ќе треба долго време пред да биде готова.“ Знаете од вашата работа дека обично трае околу една деценија пред да се развие, тестира и масовно да се произведе нова вакцина.

Но, вие сте изненадени кога гледате како за само неколку месеци сосема нова технологија заснована на гласник РНК, која има за цел да ги рекодира клетките во вашето тело за да произведе шилест протеин, како карактеристика на вирусот. (Подоцна дознавате дека биле потребни само два дена за да се развие.)

Вакво нешто досега не било направено, а научникот во вас е импресиониран, па дури и малку љубоморен што не е таму. Но, дали сакате сами да ја земете вакцината?  „Сè уште е рано за тоа“, мислите. „Ќе поминат години пред да знаете дека е доволно безбедна“ .

Ова не е измислено сценарио. Опишува неколку вистински разговори со разни научници кон крајот на минатата година.. Сите овие научници, кои не беа изложени на социјалните, академските и владините притисоци што набрзо следеа, не можеа да замислат да користат нова, сè уште неодобрена вакцина со нова клеточна технологија. Сè што знаеја им рекоа да почекаат.

И што стана со овие научници?

Па, се разбира, сите беа вакцинирани.

Што прави научникот?

Одговорот веќе го знаеме, нели?

Тој се смирува и го пополнува својот формулар со прашања.

Јасно е дека е тешко да се соочиш со толпа, дури и ако е мала. Исто така, јасно е, или барем треба да биде, дека денешната толпа, лансирана од Ковид и поддржана од медиумите, владата, големата технологија и секоја голема институција што може да се замисли, е најголемата толпа што светот некогаш ја видел.

Можеби вашите веќе постоечки верувања и вредности се совпаѓаат со оваа група, а вие сте ги донеле вашите одлуки на легитимен начин. Ако е така, тогаш не треба да се грижите.

Но, за нас останатите, или за оние кои веќе не се сигурни, важно е да се обидеме да се потсетиме како мислевме и во што верувавме пред оваа толпа да се обиде да не проголта.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА