Симнете ја нашата Андроид апликација

Планот на Бил Гејтс за да ја разлади земјата

Планот на Бил Гејтс за да ја разлади земјата

 

Проектот, финансиран од Бил Гејтс, чија цел е прскање милиони тони креда во стратосферата за „ослабување на сонцето“ и за ладење на температурата на Земјата, треба да започне со тестирање до јуни годинава.

 

Системот најпрво ќе го тестираат научници од Универзитетот Харвард. Тие испраќаат балон на 19 километри над Кируна (Шведска) за да исфрлат два килограми прашина од креда во стратосферата.

 

Проектот наречен „Стратосферски експеримент со контролирана пертурбација“ (SCoPEx) има за цел да осигури дека прашината од калциум карбонат отклонува дел од сончевото зрачење, спречува да ја погоди површината и со тоа да ја излади температурата на планетата. Тестот ќе чини околу 3 милиони долари.

 

Овој прв тест ќе собере информации за одзивот на честичките прашини и потоа ќе ги внесе во компјутерски модели за да предвиди што би се случило доколку операцијата се спроведе во глобални размери.

 

Од своја страна, науката го критикуваше проектот: Професорот од универзитетот Единбург, Стјуарт Хазелдин, за „Тајмс“ изјави дека блокирањето на сонцето нема да направи ништо за да се реши климатскиот проблем. „Тоа би ја изладило планетата со рефлектирање на сончевите зраци, но штом го сфатите тоа, тоа е како да земате хероин: мора да продолжите да ја земате дрогата за да работи“, рече тој.

 

Дејвид Кинг од универзитетот Кембриџ предупреди дека тоа може да влијае на временските системи на непредвидливи начини, па податоците ќе треба да се соберат со примена на модели за тестирање.

Види исто: Вандана Шива за рушењето на империјата на Бил Гејтс

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА