Олдос Хаксли - Храбриот нов свет

Олдос Хаксли - Храбриот нов свет

За што се работи:
секс, дрога, бестрасност,уништување на културата, верата, уметноста и уништување на традиционалното семејство

Како да се осигурате дека секој може да живее среќно? Едноставно: Се ослободувате од болест, старост и сите негативни чувства.

Олдос Хаксли опишува таква утопија во Храбриот нов свет: Техничкиот напредок ги победи сите болки и очигледно ги реши сите проблеми.

Луѓето се произведуваат индустриски и стандардизирани во ембрионската возраст за нивната подоцнежна улога во општеството, за да можат совршено да ја исполнат.

Намалување на јазот помеѓу потребата и задоволувањето на потребите на минимум - тоа е крајната цел на надворешно совршениот вид.

Целта, сепак, што се покажа како хорор визија. Кога Хаксли го напиша своето главно дело во 1931 година, клонираните луѓе, изманипулираните ембриони и психотропните лекови беа сеуште далеку.

Повпечатливо - и угнетувачко - е горливата актуелност на книгата. Свет во кој непромислено задоволството е максимизирано?

Некако тоа ни звучи познато. Овој роман „сеуште“ вреди да се прочита. Но, повеќе од било кога.

Храбриот нов свет е еден од најпознатите и можеби најугнетувачките од сите утописки романи.

 • Со помош на техничкиот напредок, луѓето создадоа совршен свет во кој нема повеќе страдања.
 • Луѓето се произведуваат на барање; нивните врски се ограничени само на сексуалноста.
 • За изолираните случаи на несреќа постои психотропниот лек Сома.
 • Кога дивјак доаѓа во ова општеството, тој очајува дека е стандардизиран и на крајот си го одзема животот.
 • Токму совршенството на „храбриот нов свет“ ги прави луѓето во романот нечувствителни на подлабоки чувства и вистинска среќа.
 • Олдос Хаксли потекнува од британско семејство, од кои; двајца негови браќа беа научници.
 • Во 1926 година, Хаксли отпатува во подем на САД; впечатоците се влеваа во романот.
 • Хаксли го критикува наивното верување во напредокот во кое се надева дека научните и техничките случувања ќе донесат среќа за човештвото.
 • Храбриот нов свет е негативна утопија, т.е. Х. застрашувачката визија за најлошата можна заедница.
 • Во 1958 година, Олдоус Хаксли повторно ја започна оваа тема во обемот на есеи, Преглед на Храбариот нов свет. Тој виде дека неговата утопија се приближува побрзо отколку што мислеше.
 • Навистина, Хаксли се покажа како застрашувачки точен пророк. Сите техники што ги опишува во меѓувреме станаа реалност или ќе станат реалност.
 • Се чини дека писателот Мишел Хуелбек не е  воопшто трагичен: Во едно од неговите дела Храбриот нов свет е опишан токму како светот во кој сакаме да живееме денес.

 

Резиме
Новиот човек - (имињата се изменети)

632-та година е напишана според Форд.

Крајната цел на светската држава е среќата на сите луѓе. Надзорните одбори на владејачкиот свет се плашат од дестабилизирачкиот елемент на негативните емоции: бидејќи емоциите се покажаа како извор на човечката беда, тие се елиминирани од светот.

Луѓето повеќе не се раѓаат, туку се вештачки одгледувани во центри за мрестилишта и се условени како мали деца.

Односите помеѓу родителите и нивните деца повеќе не постојат, зборовите како „мајка“ или „татко“ се сметаат за навредливи.

Општеството е поделено на пет касти - од Алфа до Епсилон. Веќе на возраст од ембрионот се одредува на која каста припаѓа детето и која професија треба да ја има еден ден.

За социјалната стабилност е од огромно значење сите граѓани да бидат целосно задоволни од својата позиција во општеството.

Затоа, доенчињата се условени за нивната идна улога во државата, вклучувајќи: всадувајќи им непоколеблива свест за каста додека спијат преку акустичен звук.

Членовите на пониските касти се клонираат масовно, што е поефикасно од сексуалното размножување.

Наместо постојани врски помеѓу маж и жена, постои промискуитет, постојано се менуваат партнерите.

Ова пропишано сексуално задоволство ја поместила љубовта. Книгите, религијата и уметноста се укинати бидејќи и тие беа само извор на непотребни емоции.

Болеста и староста се победени; луѓето остануваат млади до 60 години, а потоа умираат во клиника.

Смртта се смета за природен процес кој не треба да вознемирува. И ако некој е навистина тажен, секогаш постои сома: опијат без никакви несакани ефекти што е достапен за секого.

Само во резерватите во Ново Мексико, „дивјаците“ сеуште живеат како што живееле пред неколку векови.

 

Во центарот за размножување и нормализација

Група студенти ја започнуваат својата работа во центарот за размножување и нормализација во Берлин-Далем. Директорот за размножување и норми, скратено БУНД, ве води низ зградата уште првиот ден.

Ќе бидете сведоци на формирање и развој на деца, од оплодување до условување за подоцнежен живот.

Во градината на мрестилиштето и центарот за норма, децата си играат голи едни со други; првите сексуални контакти меѓу нив се охрабруваат и мотивираат.

Тука, изненадувачки, групата се среќава со Мустафа Манесман, еден од десетте светски надзорни одбори.

Тој им кажува на студентите за лошите стари времиња, кога децата сеуште требало да им се раѓаат на жените, кога луѓето, групирани во семејства, живееле во мали станови и имало такви непријатни чувства како мајчинска љубов.

Студентите се згрозени и едвај можат да замислат што им кажува управниот одбор.

Ние предодредуваме, а исто така и стандардизираме. Кога ги откопчуваме нашите малечки, тие веќе го имаат своето место во општеството, како алфи или епсилони (...) “(Пеплер, стр. 30)

Во меѓувреме, Ленина Браун, вработена во центарот за мрестење и нормализација, е критикувана од нејзиниот пријател Стини: Со месеци излегува исклучиво со својот колега Хенри Пеплер.

Моногамијата е навредлива работа во светската држава. Ленина признава дека всушност повеќе ја интересира Сигмунд Маркс, колега од одделот за психологија.

Но, ниту Стини не е ентузијаст и за тоа. Сигмунд е Алфа, односно член на највисоката каста, но нешто тргна наопаку со неговата стандардизација: Тој е мал, како член на пониските касти.

Но, секој е сопственост на својот сосед. “(Манесман, стр. 54)

Хенри Пеплер разговара со асистентот за предодреденост за Ленина и го советува да ја проба. Сигмунд ги слуша двајцата и е револтиран од рамнодушноста со која двајцата зборуваат за девојката, бидејќи му се допаѓа Ленина.

Истата вечер Ленина го праша Сигмунд дали може да го придружува на планираното патување во американскиот резерват за дивината.

Сигмунд, кој долго време беше вљубен во Ленина, збунето реагира на овој ненадеен обид за напредок.

Но, тој не вели не. Подоцна се среќава со неговиот пријател Хелмхолц Вотсон. Ова исто така припаѓа на врвната каста.

Тој е невообичаено талентиран дури и за Алфа, пишува написи за весник, скрипти и паметни мотивации, од кои сепак не е задоволен:

Некако има чувство дека има поважни работи за пишување, но не знае за што тоа би можело да биде.

 

Патувањето до резерватот

Сега Сигмунд и Ленина се пар. Ленина наскоро сфаќа колку е чуден Сигмунд. Бидејќи отсекогаш се чувствувал како позадинец поради неговата неисправна стандардизација и отсекогаш бил третиран како таков, тој не ги интернализирал догмите на светската држава исто како и другите.

Тој попрво би бил сам отколку во големата толпа. И како и сите други, тој одбива да земе сома кога е тажен.

Наместо тоа, тој претпочита да се задржи во своето мрачно расположение. Она што особено го мачи е неговиот недостаток на слобода како стандардизирана личност: тој би сакал да излезе од оваа дадена шема на живот. Ленина не го разбира - среќна е со својот живот.

Не беа поштедени напори да ви го олеснат емотивниот живот, да се заштитите што е можно повеќе од чувствата “(Манесман, стр. 57)

Сигмунд се обраќа до неговиот шеф, БУНД, за патување до резерватот во Ново Мексико. БУНД ја потпишува апликацијата - и одеднаш станува сентиментален.

Тој му кажува на Сигмунд дека тој самиот патувал таму еднаш, пред многу години, со девојка. За време на бура, неговата девојка исчезнала и никогаш повеќе не била пронајдена.

Тој не можеше да ја заборави до ден -денес. Сигмунд е шокиран од овој неочекуван излив на емоции, а БУНД наскоро сфаќа дека не се однесувал во согласност со нормите.

Сега го отстранува гневот поради сопственото однесување кон Сигмунд и го критикува за неговиот неконвенционален начин на живот.

Тој му се заканува на Сигмунд дека ќе го префрли во филијала во Исланд, доколку не го промени однесувањето.

Сигмунд мирно ги сфаќа обвинувањата; тој се чувствува удобно во својата улога како позадинец.

Кога пристигна во Ново Мексико со Ленина, дозна дека неговиот трансфер во Исланд е веќе решен.

 

Со „дивјаците“

Дивјаците сеуште живеат во резерватот како и пред неколку векови. Децата се раѓаат од нивните мајки и растат во семејства.

Луѓето практикуваат религии и зборуваат јазици кои одамна изумреле на друго место. За да се заштити цивилизираниот свет од ова варварско однесување, резерватот е опкружен со електрични огради.

Кој ќе ги допре, мора да умре. Ленина и Сигмунд ги посетуваат домородците кои живеат во едноставни колиби. Ленина е згрозена од нечистотијата, смрдеата и начинот на кој луѓето живеат.

Ја фаќа паника кога гледа стар човек бидејќи никогаш не видела старец. За да се смири, сака да земе малку Сома, но шокирана е кога открила дека ги заборавила апчињата и дека сега мора да ги издржи сите чувства.

За време на суровиот верски ритуал во кој млад човек е камшикуван, тие двајца се запознаваат со Мишел и неговата мајка Филин.

Мишел е облечен како див човек, но има руса коса и сини очи. Неговата мајка Филин потекнува од цивилизираниот свет.

Беше бремена кога ја посети резервацијата со своето момче во тоа време. За време на бура во планините, таа беше спасена од Индијанците.

Но, во резерватот, спротивно на вообичаената практика надвор, таа немаше начин да ја прекине бременоста и затоа мораше да роди дете.

Таа остана во резерватот од срам. Сигмунд разбира кого фо има пред себе: Мишел е син на БУНД.

Филин е среќна што повторно се се сретнала со цивилизирани луѓе по толку години. Но, Ленина се чувствува одбиена од грдата, дебела, старица.

Сите се среќни овие денови. "(Пеплер, стр. 86)

Сигмунд бара од Мишел да му каже што е можно повеќе за неговиот живот во резерватот. Мишел известува дека отсекогаш бил аутсајдер - поради бојата на кожата, но и затоа што Филин секогаш имала сексуални контакти со неколку мажи, исто како што таа беше навикната од нејзиниот свет.

За неа беше нормално, но другите ја исмејуваа неа и Мишел за тоа. Во еден момент, Филин дури била претепана од некои жени.

Го научила својот син да чита и пишува, но освен стар учебник немала друго читање за него, бидејќи немало книги во резерватот,

Но, еден ден Мишел ги најде собраните дела на Шекспир. Оттогаш ги има прочитано многу пати и ги знае текстовите на памет.

Сигмунд го поканува Мишел да дојде во Берлин со него, бидејќи има план како сеуште ќе може да го спречи неговиот трансфер.

Мишел е воодушевен од поканата. Тој го замислува светот надвор од оградата како рај.

 

Во новиот свет

Назад во Берлин, Сигмунд веднаш е нареден во БУНД, кој го известува пред сите колеги дека ќе биде префрлен во Исланд поради неговото однесување.

Во тој момент, Сигмунд ги пушта Филин и Мишел да влезат. Неговиот план функционира, следува скандал: од сите луѓе, директорот на центарот за мрестилишта и норма има син!

БУНД мора да поднесе оставка и Сигмунд останува на својата функција. Филин е среќна што конечно може повторно да ја земе Сома и се фрла од една височина во друга, иако тоа го уништува нејзиното здравје.

Мишел, од друга страна, станува ѕвезда, секој сака да го запознае. Така Сигмунд одеднаш го зазема централното место и ужива во својата слава.

Спротивно на она што го очекуваше, има многу што Мишел не го смета за восхит во цивилизираниот свет. Тој се заљуби во Ленина, но не се осмелува да и пријде.

Ленина не знае што да прави со ова чудно однесување, бидејќи е навикната на различни работи. Хелмхолц се спријатели со Мишел и стана ентузијаст за Шекспир.

Сепак, тој не може да направи многу со своите стихови, бидејќи овој свет му е туѓ.

 

Љубов и смрт

Бидејќи Мишел продолжува да не се движи за да се приближи до Ленина, таа одлучува да ги преземе работите во свои раце.

Таа голта малку сома за да биде похрабра и му признава на Мишел дека е заинтересирана за него.

Тој е обземен од своите чувства и веднаш зборува за брак. Ленина не разбира што значи, но таа почнува да се соблекува.

Мишел смета дека ова е толку несоодветно што ја тепа и ја навредува како проститутка. Ленина тогаше  е целосно збунета и се засолнува во бањата.

Тогаш Мишел доби вест дека неговата мајка умира. Тој го прави својот пат до клиниката. Кога пристигнува таму, вознемирен, предизвикува голема возбуда, бидејќи овде не се навикнати на емоционални испади.

Неговото објаснување дека Филин е мајка му е уште повеќе вознемирувачко. Филин е во сома интоксикација и го заменува Мишел со еден од нејзините поранешни љубовници.

Тој е толку вознемирен поради тоа што ја тресе додека не умре. Мишел се урна на својот кревет, плачејќи. Неговото однесување е исто толку невообичаено за медицинските сестри, како и за група клонирани, сосема идентични деца кои играат во салата.

Кога Мишел ја напушта клиниката, тој завршува во две групи вработени кои штотуку завршуваат работа и сакаат да си ја земат дневната Сомација.

Овој чуден свет целосно го налути Мишел; одеднаш чувствува желба да ги ослободи луѓето. Тој им вели да не земаат сома, ги искинува апчињата од раката на вработениот и ги фрла низ прозорецот.

Потоа доаѓаат Сигмунд и Хелмхолц, на кои веќе им недостасува Мишел. Има гужва, вработен повикува полиција. Потоа Мишел, Сигмунд и Хелмхолц се доведени до Светскиот надзорен одбор.

 

Право на страдање

Мустафа Манесман им објавува на Сигмунд и Хелмхолц дека и двајцата треба да бидат протерани на острови.

Тој долго разговараше и го бранеше новиот светски поредок за Мишел. Но, Мишел смета дека светот е страшен без емоции; според него, радоста и страдањето се дел од животот на луѓето.

Тој би сакал да ги придружува своите пријатели во егзил, но Манесман не му дозволува. Така Мишел одлучи да се пресели во стар светилник.

Таму сака повторно да го води својот живот, како што е навикнат од резерватот: да убие дивеч со лак и стрела и да одгледува зеленчук во градината.

Ги следи и ритуалите што ги знае, се моли и се камшикува. Но, тој не останува долго без вознемиреност: некој го снима неговото камшикување и филмот се прикажува во сите кина.

Мноштво љубопитни луѓе веднаш доаѓаат во светилникот бидејќи сакаат да го видат чудниот ритуал одблизу.

Во хоровите што зборуваат , Мишел ја откри Ленина меѓу гледачите. Потоа се лути: го зема својата камшик и ја удира девојката. Сега и другите почнуваат да се тепаат.

Потребно е долго време да се смири метежот, и Мишел станува свесен за она што го направил. Кога следниот ден повторно дошле кај него љубопитни луѓе, тој се обесил во својот светилник.

 

Што се крие зад „Големиот нов почеток“ и каде се движи?

Пред околу 2.400 години, грчкиот филозоф Платон излезе со идеја да ги изгради државата и општеството според генијален план.

Платон сакаше „мудреци“ (филозофи) да ја предводат владата, но тој исто така јасно стави до знаење дека неговата држава ќе бара нов тип луѓе.

Денес поддржувачите на семоќната држава сакаат да ги заменат филозофите со експерти и бирократи и да го создадат новиот човек преку евгеника (сега еуфемистички наречен „трансхуманизам“).

Обединетите нации и нејзините различни под-организации играат централна улога во овој проект.

 

Борбата за светската влада

Планот за Новиот светски поредок (Големото обновување) не доаѓа од никаде. Првите модерни обиди да се создаде глобална институција со владина функција беа иницирани од администрацијата на Вудроу Вилсон, кој беше претседател на САД од 1913 до 1921 година.

Инспириран од полковникот Мандел Хаус, главниот советник и најдобар пријател на претседателот, Вилсон сакаше да формира светски форум за периодот по Првата светска војна.

Но, планот за американското учество во Лигата на народите пропадна, а нагонот за интернационализам и создавање нов светски поредок беше заборавен за време на економскиот бум во 1920 -тите.

Нов чекор напред во трансформирање на општеството во организација беше направен за време на Големата депресија.

Претседателот Френклин Делано Рузвелт не дозволи кризата да помине без да ја помести агендата со својот „Нов договор“.

Рузвелт страствено ги искористи „извршните привилегии“ што можеше да ги искористи за време на Втората светска војна.

Имаше мал отпор кога ги постави темелите за новата Лига на нации да се вика Обединетите нации.

Под водство на Сталин, Черчил и Рузвелт, 26 нации се согласија во јануари 1942 година за иницијатива за основање на Организацијата на Обединетите нации (ОН), која беше лансирана на 24 октомври 1945 година.

Од своето основање, Обединетите нации и нејзините филијали, како што се групата на Светска банка и Светската здравствена организација (СЗО), ги подготвија земјите во светот да ги исполнат целите објавени кога беше основано.

Но, заводливите објави за промовирање „меѓународен мир и безбедност“, „развивање пријателски односи меѓу нациите“ и застапување „социјален напредок, подобар животен стандард и човекови права“ ја кријат агендата за формирање светска влада со извршни овластувања, но не и нејзината мисија промоција на слободата и слободните пазари, но повеќе интервенционизам и контрола од културни и научни организации.

Ова стана јасно во 1945 година со формирањето на Организацијата на Обединетите нации за образование, наука и култура (УНЕСКО).

 

Евгениката

По основањето на УНЕСКО, англискиот еволутивен биолог, евгеничар и прогласен за глобалист Џулијан Хаксли (брат на Алдус Хаксли, автор на Храбар нов свет) стана негов прв директор.

Кога се основа организацијата, Џулијан Хаксли повика на „научен светски хуманизам, глобален по својот опсег“ (стр. 8), со цел да се манипулира со човечката еволуција кон „посакуваната“ цел.

Првиот директор на УНЕСКО, кој го опишува дијалектичкиот материјализам како „првиот радикален обид за еволутивна филозофија“ (стр. 11), се жали дека марксистичкиот пристап кон промена на општеството неизбежно пропаднал поради недостаток на неопходна „биолошка компонента“.

Со овие идеи, Џулијан Хаксли беше во респектабилна компанија.

Од крајот на 19 век, повикот за евгеника за генетско подобрување на човечкиот род доби многу истакнати следбеници.

Џон Мејнард Кејнс, на пример, го идентификуваше напредокот на евгениката и контролата на населението како едно од најважните општествени прашања и итна област на истражување.

Кејнс не беше сам. Списокот на поддржувачи на одгледување луѓе за сопствено подобрување е голем и импресивен.

Овие „нелиберални реформатори“ ги вклучуваат писателите Х.Г. Велс и Г.Б. Шо, американскиот претседател Теодор Рузвелт и британскиот премиер Винстон Черчил, како и економистот Ирвинг Фишер и пионерите за планирање на семејството Маргарет Сангер и Бил Гејтс Сениор, таткото на Бил Гејтс, коосновач и директор на „Бил и Мелинда Гејтс Фондацијата ".

Во своето предавање за основањето на УНЕСКО, Џулијан Хаксли посебно разговараше за целите и методите на оваа институција.

За да се постигне посакуваниот „еволутивен напредок“ на човештвото, првиот чекор мора да биде „да се нагласи крајната потреба за светско политичко единство и да се запознаат сите народи со импликациите од пренесувањето на целосниот суверенитет на различните народи на светска организација“. .

Покрај тоа, институцијата треба да го земе во предвид компромисот помеѓу „важноста на квалитетот наспроти квантитетот“ (стр. 14), односно треба да се земе во предвид дека „за секоја човечка организација, како и за секој тип на организам, постои оптимална големина “(Стр. 15).

Образовната, научната и културната организација на Обединетите нации треба да посвети посебно внимание на „единството во разновидноста на светската уметност и култура ...“ (стр. 17),

Првиот директор на УНЕСКО јасно кажува дека човечката разновидност не е за секого. Разновидноста не важи за „слабите, будалите и морално несоодветните“.

Политиката треба да земе во предвид дека „значителен процент од населението не може да има корист од високото образование“ и „значителен процент од млади мажи“ страдаат од „физичка слабост или ментална нестабилност“ и „овие причини често се генетски“ (П . 20).

Затоа, овие групи мора да бидат исклучени од напорите за промовирање на човечкиот напредок.

Во својот говор, Џулијан Хаксли дијагностицираше дека во времето на неговото пишување „индиректниот ефект на цивилизацијата“ бил повеќе наследен („дисгенски“) отколку наследен („евгеничен“) - и дека „преовладувањето на генетската глупост, физичка слабост, менталната Нестабилност и подложноста кон болести веќе присутни кај човечкиот вид ќе се покажат како преголем товар за вистинскиот напредок “(стр. 21).

На крајот на краиштата, од суштинско значење е „евгениката да биде целосно вклучена во областа на науката“, бидејќи „проблемот со подобрување на просечниот квалитет на луѓето најверојатно ќе стане итен во не толку далечна иднина“.

Меѓутоа, ова „може да се постигне само со примена на резултатите од вистинската научна евгеника“ (стр. 37-38).

Додека евгениката беше табу во Германија по Втората светска војна поради настаните во времето на национал -социјалистите, таа беше продолжена во други европски земји, вклучително и Швајцарија.

Во Шведска, програмите продолжија во втората половина на 1970 -тите. Илјадници луѓе беа насилно стерилизирани, со индикации кои се движеа од „алкохолизам“ до „мешана раса“ и формалните причини, вклучувајќи „збунети“, „глупави“ и „верски збунети“.

Во Соединетите држави, програмата за стерилизација против црнците продолжи во втората половина на 20 век и не беше завршена до 1980-тите.

Под знакот на контрола на населението (извештај на Кисинџер), беа спроведени бројни кампањи за стерилизација во многу земји во развој во рамките на програмите на ОН, Светската банка и Светска здравствена организација.

Денес, евгениката, сега наречена трансхуманизам, се враќа по заобиколен пат на сеопфатна здравствена политика.

Во текот на официјалната изјава за пандемијата, владите се здобија со обемни овластувања за интервенција што може да се злоупотребат на многу начини.

Научните написи во „Прирачникот за трансхуманизам“ (2019) не го кријат фактот дека трансхуманизмот треба да се користи за „глобалните цели“ на Обединетите нации.

 

Климатска закана

Следниот одлучувачки чекор кон глобалните економски промени беше направен со првиот извештај на Клубот на Рим. Во 1968 година, клубот на Рим е основан на имотот Белаџо во Италија.

Неговиот прв извештај беше објавен во 1972 година под наслов „Ограничувањата на растот“.

Претседателот на клубот во Рим Александар Кинг и секретарот на клубот, генералот Бертранд Шнајдер, во својот извештај до Советот на Римскиот клуб информираа дека кога членовите биле во потрага по идентификација на нов непријател, новиот непријател бил: загадувањето и глобалното затоплување на списокот , недостаток на вода и глад како најсоодветни работи што треба да се обвинат за човештвото.

Заклучокот што треба да се извлече од ова беше дека човештвото мора да се намали за да ги спречи овие закани.

Од 1990 -тите, Обединетите нации презедоа неколку сеопфатни иницијативи за глобален систем за контрола со Агендата 2021 и Агендата 2030.

Агендата за 2030 година беше усвоена од сите земји -членки на Обединетите нации во 2015 година.

Таа го започна својот план за глобални промени, повикувајќи на постигнување на седумнаесет цели за одржлив развој. Клучниот концепт е „одржлив развој“ кој вклучува контрола на населението како клучна алатка.

Спасувањето на земјата стана слоган на зелените политички воини. Од 1970 -тите, хорор сценариото за глобалното затоплување беше корисна алатка во нивните раце за стекнување политичко влијание и на крајот доминирање на јавниот дискурс.

Во меѓувреме, овие антикапиталистички групи добија доминантно влијание во медиумите, образовниот и судскиот систем и станаа главни играчи во политичката арена.

Во многу земји, особено во Европа, таканаречените зелени партии станаа централен фактор во политичкиот систем.

Многу од претставниците многу јасно зборуваат во корист на усогласување на општеството и економијата со високите еколошки стандарди, кои бараат длабоко преуредување на сегашниот систем.

Имајќи го ова на ум, генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, уште еднаш повика на поголема заштита на климата наспроти „апокалиптичните пожари и поплави, циклони и урагани“ и го повика човештвото да стави крај на својата „војна против природа “.

„Нашата планета е скршена!“, Тврди генералниот секретар. Како и неговите претходници, сегашниот генерален секретар на ОН, исто така, решението го гледа во поцентралната економска контрола и го занемарува фактот дека пазарниот пристап за заштита на животната средина е многу подобар.

Во 1945 година, Хаксли (стр. 21) забележа дека е премногу рано да се предложи програма за евгенска депопулација, но советува дека би било важно за организацијата „да се осигура дека евгенскиот проблем ќе се испита со најголема грижа за да се освести јавното мислење на прашањата, така што голем дел од она што сега е незамисливо барем може да стане замисливо “.

Вниманието на Хаксли повеќе не е потребно. Во меѓувреме, ограноците на Обединетите нации добија таков степен на моќ што дури и првично помалите агенции на ОН, како што е Светската здравствена организација (СЗО), можат да ги натераат индивидуалните национални влади да ги почитуваат нивните наредби.

СЗО и Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), чијашто условеност за заеми е променета и се поврзани со степенот до кој земјата ги следи правилата на СЗО, станаа ефективен тандем за создавање на новиот светски поредок како резултат на објавувањето на пандемијата.

Како што нагласи Џулијан Хаксли во своето предавање во 1945 година, задача на Обединетите нации е да ја укинат економската слобода, бидејќи „лаизерските и капиталистичките економски системи ... создадоа многу грдост“ (стр. 38).

Време е да се работи кон создавање „единствена светска култура“ (стр. 61). Овој план мора да се направи со експресна помош на масовните -медиуми и образовните системи.

 

заклучок

Со формирањето на Обединетите нации и нејзините подружници, напорот за унапредување на програмите за евгеника и трансхуманизам направи голем чекор напред.

Заедно со активностите на Клубот на Рим, тие имаат сцена да иницираат големо обновување - Нов светски поредок- што во моментов е во тек.

Со објавувањето на пандемијата, целта за сеопфатна државна контрола на економијата и општеството направи уште еден скок кон сеопфатна трансформација на економијата и општеството.

Слободата на човекот е загрозена низ целиот свет. Тиранијата е под маската на експертско владеење и добронамерна диктатура.

Новите владетели не го оправдуваат своето право на превласт врз основа на божествената промисла, туку сега тврдат дека имаат право да владеат со луѓето во име на универзалното здравје и безбедност врз основа на претпоставените научни лажни докази.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА