Симнете ја нашата Андроид апликација

Објавените документи опишуваат највисок ризик во истражувањето финансирано од САД за коронавирусите во Вухан

Објавените документи опишуваат највисок ризик во истражувањето финансирано од САД за коронавирусите во Вухан

Научниците инфицираа „хуманизирани глувци“ со коронавируси во лабораторијата А3 на Центарот за експерименти со животни на Универзитетот Вухан, а не во лабораторијата со Ниво 4 за биосигурност на Институтот за вирологија во Вухан

Документите што ги поседува Интерцепт укажуваат дека американската влада финансирала студии за коронавирусот кај лилјаците во Вухан многу одамна пред пандемијата и исто така покажува дека била свесна за ризикот на истражувачите од инфекција.

Повеќе од 900 страници материјал поврзан со ова истражување беа објавени на веб-страницата на непрофитната медиумска компанија во вторникот. Документите се стекнати од „Интерцепт“ против Националните институти за здравство во тековна тужба според Законот за слобода на информации.

Документите ја опишуваат работата на Алијансата Еко-Здравствоо, организација со седиште во САД, специјализирана за заштита од заразни болести, и нивната работа со кинеските партнери за коронавирусите, особено оние што произлегуваат од лилјаци.

Записите покажуваат дека Алијансата Еко-Здравство добила вкупно 3,1 милиони американски долари од федералната влада, од кои 599.000 долари отишле на Институтот за вирологија во Вухан. Средствата добиени во Вухан беа делумно искористени за идентификување и генетски модифицирање на коронавируси од лилјаци кои би можеле да ги заразат луѓето.

Претседателот на Алијансата Еко-Здравство, Питер Дасак, водеше една од студиите „Разбирање на ризикот од појава на коронавирус на лилјаци“, во која беа прикажани илјадници лилјаци за нови коронавируси. Истражувањето исто така ги опфати луѓето кои работат со живи животни.

Сепак, објавените документи, исто така, укажуваат на потенцијалните ризици од проектот. „Работата на терен носи најголем ризик од изложеност на САРС или други коронавируси кога се работи во пештери со висока густина на лилјаци над главата и можност за вдишување фекална прашина“, се вели во апликацијата за грант.

„Оваа апликација дури наведува дека знаат колку е ризична оваа работа. Постојано зборуваат за каснати луѓе - и водеа евиденција за сите што биле каснати “, изјави Алина Чан, молекуларен биолог од Институтот Броуд во Соединетите држави, како одговор на објавувањето.

Друго откритие беше дека експерименталната работа со хуманизирани глувци (т.е. со функционални човечки гени, клетки, ткива и / или органи) беше спроведена во Универзитетот во Вухан, Центар за експерименти со животни, лабораторија за биобезбедност на ниво 3, наместо како што првично се мислеше , на Институтот за вирологија во Вухан, прва лабораторија за биосигурност на ниво 4 во Кина.

Програмата траеше од 2014 до 2019 година и беше продолжена во 2019 година, пред поранешниот американски претседател Доналд Трамп да ја откаже. Роберт Кеслер, менаџер за комуникации во Алијансата за Еко-Здравство, тврди дека нема многу да се каже на оваа тема. „Аплициравме за грантови за да спроведеме истражување. Релевантните власти сметаа дека ова истражување е важно и затоа го финансираа “, рече тој.

Додека САД ја обвинија Кина дека не ги открила сите релевантни информации за „Ковид-19“, Интерцепт соопшти дека ги побара неодамна објавените документи уште во септември 2020 година.

Иако не даваат убедливи докази за поддршка на теоријата дека „Ковид-19“ протекол од кинеската лабораторија, тие го нагласуваат фактот дека ризичното истражување на коронавирусот со лилјаци се спроведувало во годините пред пандемијата, за кои САД не беа свесни но и ги финансирале. Лилјаците се идентификувани како можен извор на зооноза за вирусот.

Експертите на Светската здравствена организација поминаа околу еден месец во Кина од јануари оваа година. Во нивниот извештај се вели дека случаите идентификувани во Вухан во 2019 година се верува дека потекнуваат од „зоонозен извор, бидејќи многумина пријавиле дека посетиле или работеле на пазарот на големо за морска храна Хуанан“.

Пекинг одби да учествува во втората истрага и ја отфрла теоријата за истекување на лабораторијата, а за возврат повика на истрага за лабораториите со седиште во САД.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА