Симнете ја нашата Андроид апликација

Норвешка - Поверојатно е да умрете од вакцината АстраЗенека отколку од Ковид-19

Норвешка - Поверојатно е да умрете од вакцината АстраЗенека отколку од Ковид-19

Норвешка одлучи да им даде вакцини од АстраЗенека на земјите кои сакаат да ги користат и покрај ризиците. Во Норвешка, поверојатно е да умрете од вакцината на АстраЗенека отколку од корона, утврди норвешкиот здравствен оддел ФХИ.

 

Не користењето на вакцината може потенцијално да спречи 10 смртни случаи од причина на несакани ефекти, весникот Верденс ганг го цитираше ФХИ. Институтот пресметал дека во Норвешка, на секои 100.000 вакцинирани лица, починале 2,3 лица од вакцината на АстраЗенека.

 

Ако продолжиме да вакцинираме, ги ставаме помладите жени во „неразумен ризик“. Институтот е исто така против АстраЗенека да дава вакцина на доброволна основа. ФХИ смета дека таквата алтернатива е неетичка. „Постои голема можност дека луѓето не ги разбираат целосно ризиците со кои се соочуваат.

 

ФХИ верува дека доколку вакцината АстраЗенека остане во оптек, довербата во програмите за вакцинација ќе се намали. Истражувањето на институтот покажа дека 76 проценти од испитаниците се скептични кон барем една од вакцините.

 

Норвешката влада верува дека е премногу рано да се стави крај на соработката со АстраЗенека и сега формираше нова група експерти за проучување на вакцините на АстраЗенека исто така и на Јансен. Сепак, вакцините што земјата сè уште ги има при рака се испраќаат во околните земји. 200 000 дози одат во Шведска и 16 000 во Исланд.

 

Шведскиот здравствен орган пресуди дека придобивките од вакцината АстраЗенека ги надминуваат ризиците.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА