Симнете ја нашата Андроид апликација

Нови откритија: стручни научници даваат изјави за потеклото на вирусот

Нови откритија: стручни научници даваат изјави за потеклото на вирусот

mercola.com

 

  • Стручни изјави на двајца научници помагаат да се разјасни потеклото на КОВИД-19, за кое тие веруваат дека протекол од лабораторијата во Вухан, Кина, како резултат на контроверзно истражување за „добивање на функција“ (ГОФ)
  • Нема докази за поддршка на теоријата дека САРС-КоВ-2 потекнува од влажен пазар во Кина и не е пронајден домаќин на животни или широко распространет пренос од животno на човек.
  • САРС-КоВ-2 има уникатен активирач на површината наречен место на расцепување на фурин и единствен код во гените за тоа место наречен димер CGG-CGG; овие маркери не се наоѓаат во природните коронавируси, но се знае дека биле користени во истражувањето на ГОФ
  • САРС-КоВ-2 беше претходно адаптиран за оптимално пренесување од човек на човек, уште еден знак за истражување на ГОФ

Двајца научници беа повикани како сведоци на сослушувањето на Подкомитетот за надзор и реформа на Претставничкиот дом за избрана криза на коронавирусот на 29 јуни 2021 година. Нивното сведоштво додава докази кои го разјаснуваат потеклото на КОВИД-19, за кои тие веруваат дека протекол од лабораторијата во Вухан, Кина како резултат на контроверзно истражување за добивање на функција (ГОФ).

Многумина изјавија дека доколку Кина не признае или не се појави внатрешен-известувач, ние никогаш нема навистина да го знаеме потеклото. Но, како што рече Ричард Мулер, професор по физика на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, за време на неговото сведочење: „Имаме внатрешен-известувач, самиот вирус“.

Мулер, кој работел на истражување што е добитник на Нобелова награда, објаснува дека вирусот што дошол од Кина носел генетски информации за неговото потекло.

„Според мое мислење, постојат пет привлечни комплети научни докази што ни овозможуваат да дојдеме до овој многу силен заклучок и да, тоа беше лабораториско истекување“, рече Мулер. Д-р Стивен Кеј, првиот научник што сведочеше дека дошле до истиот заклучок дека КОВИД-19 произлегол лабораториски, заснован на „шест неспорни факти кои ја поддржуваат оваа хипотеза“.

Следното е резиме на доказите што тие ги наведоа на видеото погоре, со надеж дека откривајќи го вистинското потекло на КОВИД-19, можеме да помогнеме во спречување на идните пандемии и загубите на животи што одат со нив.

 

 

Можеше да дојде од нашата лабораторија?

Кеј е доктор и научник со импресивна позадина, вклучувајќи стотици објавени написи кои биле цитирани над 10.000 пати. Кеј има 87 патенти во 22 различни области на медицината, измисли седум лекови одобрени од ФДА - и верува дека САРС-КоВ-2 потекнувал од лабораторија во Кина.

Неодамна направив интервју со д-р. Кеј, кој наскоро ќе го објавиме. Но, во својот истражувачки труд од 140 страници, кој повеќе личи на книга, тој дава силен аргумент дека е практично малку веројатно дека вирусот САРС-КоВ-2 потекнува од природата.

Колку е малку веројатно?

Замислете ги сите атоми во универзумот, а потоа замислете двапати да се обидете да го пронајдете истиот атом. Тоа би било далеку поверојатно отколку вирусот да потекнува оприродата.

Веќе имаше знаци на 30 декември 2019 година. Тоа беше денот кога д-р Ши Женгли, директор на Центарот за појава на заразни болести на Институтот за вирусологија во Вухан (WIV), исто така познат како „Жена лилјак“, дозна за нов коронавирус што беше пронајден во близина на WIV и предизвика епидемија на случаи со пневмонија.

„Дали може да доаѓаат од нашата лабораторија?“, Запраша Ши, кој работи со вируси пренесени од лилјаци, вклучително и коронавируси слични на САРС, од 2004 година.

Оттогаш, се акумулираа докази дека КОВИД-19 најверојатно потекнува од лабораторија во Кина откако претрпе некаква манипулација за промовирање на инфективноста и патологијата кај луѓето, позната како истражување за добивање на функција (ГОФ).

Според Кеј:

Научивме многу за потеклото на пандемијата во изминатите 18 месеци, но една од моите фрустрации е што вирусолозите и научните новинари ширум светот се чини дека го игнорираат наученото и неизбежниот заклучок што се открива.

Колку и да е незгодно, верувам дека доказите се убедливи дека пандемијата КОВИД не била природен процес, туку потекнувала од лабораторија во Вухан, Кина и дека има отпечатоци од прсти на генетска манипулација за процес што се нарекува истражување за зголемување на функцијата.

 

 

Кеј: Шест неоспорни факти сугерираат дека КВИД протече од лабораторија

Кеј изјави дека шест неспорни факти ја поддржуваат хипотезата дека САРС-КоВ-2 излегол од лабораторија.

1.Потеклото на ковид не е пазар на морска храна - Во раните денови на епидемијата, Кина му соопшти на светот дека пандемијата КОВИД-19 започна на пазарот за морска храна, влажен пазар во Вухан, бидејќи половина од првичните случаи со ова место беше поврзано.

Ова потсетува на други епидемии на коронавируси, вклучително САРС-Ков-1 (САРС) и респираторен синдром на Блискиот исток (МЕРС), и двата започнаа на пазарите на животни.

Сепак, по 18 месеци, знаеме дека не започна на пазар во Вухан од три причини “, рече Кеј. Прво, никој од раните пациенти со КОВИД од пазарот во Вухан не бил заразен со најраната верзија на вирусот, што значи дека веќе биле заразени кога тој се појавил на пазарот.

„Четворица пациенти со најрана верзија на вирусот имаа едно нешто заедничко“, рече Кеј. „Никој немаше изложеност на пазарот.“ Второ, никој од примероците од животната средина кои беа земени од пазарот немаше најран вирус, што значи дека тие исто така биле веќе заразени.

Покрај тоа, биле тестирани 457 животни од пазарот во Вухан и сите биле негативни на КОВИД. Исто така беа тестирани уште 616 животни од добавувачи до пазарот во Вухан и сите беа негативни.

Дивите животни од јужна Кина - од кој 1864 од нивниот вид беше  пронајден на пазарот Вухан - исто така биле тестирани кој биле  негативен на вирусот.

2.Вирусот не беше пронајден кај домаќин на животни - научниците тестираа 80.000 примероци од 209 различни видови, но вирусот САРС-КоВ-2 не беше пронајден ниту во една копија.„Шансите ова да се случи со инфекција стекната во заедница е околу 1 во милион“, рече Кеј. „Ова е она што би се очекувало за лабораториска инфекција.

3.Нема откриени случаи на КОВИД во примероци од крв пред 29 декември - Ако вирусот се развил природно од диво животно, мал број случаи веројатно ќе циркулираа досега. Но, по тестирањето на 9.952 зачувани примероци на човечка крв од болниците во Вухан пред 29 декември, немаше ниту еден случај на КОВИД во ниту еден примерок “, рече Кеј.

„Се очекуваше дека помеѓу 100 и 400 ќе бидат позитивни. Веројатноста за ова е исто така околу 1 на милион за инфекција добиена од заедницата, но тоа е она што некој би го очекувал од лабораториска инфекција “.

4.Нема докази за повеќекратно пренесување од животно на човек - Во претходните епидемии на коронавируси како САРС и МЕРС, 50 до 90% од раните случаи биле јасно поврзани со разни инфекции од животно на човек. На САРС-Ков-2, 249 рани случаи на КОВИД-19 биле прегледани генетски и сите биле пренесување од човек на човек.

За ко-стекнатата инфекција, според Кеј, „тоа е шанса да се фрли паричка 249 пати и да се добие глава секој пат. Сепак, ова е она што некој би очекувал за лабораториска инфекција.

5.САРС-Ков-2 има два уникатни фактори што укажуваат на ГОФ - САРС-Ков-2 има уникатен активирач на површината наречен место на расцепување на фурин и единствен код во гените за тоа место, се нарекува ЦГГ ЦГГ -Димер.

„Тоа се две независни нивоа на единственост“, забележа Кеј. Фурин е ген за кодирање на протеини кој активира одредени протеини со отсекување на одредени делови.

За да влезат во вашите клетки, вирусот мора прво да се поврзе со рецепторотАЦЕ2 или ЦД147 на клетката. П2-единицата шилест протеин тогаш треба протеолитички да се расцепи (исечи).

Без ова расцепување на протеини, вирусот едноставно ќе се поврзе со рецепторот и нема да мое да оди понатаму. „Местото на фурин е причината што вирусот е толку пренослив и зошто ги напаѓа срцето, мозокот и крвните садови“, објаснува Кеј.

Додека местата на расцепување на фурин постојат кај други вируси како што се Ебола, ХИВ, Зика и Жолтата треска, тие не се појавуваат природно кај коронавирусите.

Ова е една од причините зошто истражувачите го нарекоа местото на расцепување на фурин „пушка која дими“, што докажува дека САРС-КоВ-2 е создаден во лабораторија.

Целата група на коронавируси, на која припаѓа САРС-КоВ, не содржи единствен пример на место за расцепување на фурин или код ЦГГ-ЦГГ, според Кеј.

Бејезиската анализа на Кеј за потеклото на САРС-КоВ-2 откри дека пронаоѓањето на  ЦГГ-ЦГГ кодонскиот пар во местото на фурин на САРС-КоВ-2 е „многу неверојатно настан“ и ова може да се искористи за да се направи тоа за да се поправи веројатноста дека САРС-КоВ-2 има зоонотско потекло од само 0,5%, додека веројатноста за лабораториско потекло е 99,5%.

Покрај тоа, WIV и другите лаборатории ширум светот постојано вметнуваат места со фурин во вируси како дел од експериментите со ГОФ од 1992 година.

„Тоа е единствениот безбеден метод кој секогаш работи и ги прави вирусите сè позаразни“, вели Кеј. WIV беше познат и по широко распространетата употреба на ЦГГ-ЦГГ паровите на кодони.

Кеј во својата анализа напиша: „Научниците од Институтот за вирусологија во Вухан и доставија на научната заедница технички билтен за тоа како да направат генетски вметнувања во коронавирусите и предложија да се користи овој точен ЦГГ-ЦГГ кодон.

6.САРС-КоВ-2 е оптимизиран за пренос на луѓе - Последната точка на Кеј се фокусираше на тоа дека САРС-КоВ-2 е претходно прилагоден за пренос од човек на човек. „Особено“, рече тој, „делот од вирусот што комуницира со човечките клетки е оптимизиран 99,5%.

Кога Сарс-1 за првпат премина на луѓето, имаше само 17% од промените потребни за да се предизвика епидемија. “Како бил„ научен “САРС-КоВ-2 во лабораторијата  да ги зарази луѓето толку ефикасно?

Вообичаен метод на ГОФ за оптимизирање на САРС-КоВ-2, објасни Кеј, би бил сериски премин во лабораторија на хуманизиран глушец за да се развие пневмонија слична на човекот.

На кратко, истражувачите го инфицираат хуманизираниот глушец со вирусот, почекајте една недела и потоа го обновуваат вирусот од најболниот глушец.

Овој вирус потоа се користи за инфекција на повеќе глувци и процесот се повторува сè додека не се добие вирус што може да ги убие сите глувци.

Предизвик е создавање на хуманизирани глувци дури и да се започне процесот, но познато е дека дел од истражувањето на WIV на GOF е да се користат хуманизирани глувци за експерименти за да се утврди кои коронавируси влијаат врз луѓето, како и истражувањата, врз вируси кои биле неспособни да ги заразат луѓето но да го сторат токму тоа.

Други извештаи исто така тврдат дека WIV спроведе истражување во 2019 година со кое се заразиле хуманизирани глувци со нов САРС коронавирус од лилјак, а години порано беше објавено видео кое покажува како научниците од WIV работеле со мала или никаква заштитна опрема додека работеле со живи вируси.

Дополнително, според Кеј, WIV призна дека работел на сметка на даночните обврзници на САД со хуманизирани глувци развиени од д-р Ралф Бариќ на Универзитетот во Северна Каролина во Чапел Хил.

 

 

Други пет знаци кои сугерираат лабораториско потекло

Мулер во голема мера се согласи со изјавата на Кеј, додавајќи пет свои точки што дополнително ја зацврстуваат големата веројатност дека КОВИД-19 потекнува од лабораторија.

1.Отсуство на препандемични инфекции - Како што Ке, Мулер откри дека отсуството на препандемични инфекции во повеќе од 9000 примероци земени во Вухан е многу сомнително. „Ова е без преседан“, рече тој. Ниту МЕРС, ниту САРС не го сторија тоа “.

2.Недостаток на животно домаќин - Мулер го донесе писмото Лансет во февруари 2020 година во кое група од 27 научници, вклучувајќи го и Питер Дазак, кој има блиски врски со WIV, „ги осудуваат теориите на заговор што сугерираат дека КОВИД-19 не е од природно потекло“.

Ако го погледнете писмото на „Лансет“, рече Мулер, тие велат дека можете да го исклучите лабораториското потекло бидејќи Кина го идентификуваше животното домаќин, па дури отиде дотаму што ја пофали Кина за нејзината отвореност. „Овој труд на Лансет не чита добро кога ќе го погледнеме 16 месеци подоцна“, рече Мулер, истакнувајќи дека не е пронајдено животно домаќин.

3.Невидена генетска чистота - следејќи го Кејот, Мулер исто така рече дека уникатниот генетски отпечаток на САРС-КоВ-2 е различен од оној на другите коронавируси како што се МЕРС и САРС, како и други видови природни вируси. Но, тој рече: „Точно е она што би го очекувале ако сте поминале низ некоја добивка на карактеристиките“.

4.Шилести мутации - Мулер исто така ги истакна уникатните мутации на шилестиот протеин на САРС-CoV-2. „Фактот дека не постои друга позната патека за оваа мутација на скокот, освен вметнување на гени во лабораторија, е многу силен аргумент“, рече Мулер.

5.Вирусот е оптимизиран за да напаѓа луѓе - Ова е нешто што никогаш не се случило при ослободување на природни вируси, рече Мулер, „но тоа се случува кога ќе го водите преку добивање на функционалност“.

Иако нема докази за зоонотско потекло на САРС-КоВ-2, „секоја од овие работи е убедлива сама по себе“, рече Милер.

„Ако имавме нешто од петте работи, треба да заклучиме дека доказите се силни во корист на лабораториското потекло.“

И ние немаме само некој од петте, ги имаме сите. Мулер сподели и анегдота што му се случи на еден од неговите колеги - приказна за која вели дека е „толку застрашувачка и заплашувачка од скоро се што било во мојот живот“.

За време на раните денови на пандемијата, тој побара од вирусолог пријател да му помогне да ја прегледа литературата што укажува на можно протекување од лабораторијата.

Пријателот рече не, па праша дали некој во неговата лабораторија може да го стори тоа. Но, повторно одговорот беше не. Мулер го притисна, на што тој одговори:

„Ако се открие дека некој во мојата лабораторија работи на хипотеза за истекување на лабораторија, Кина ќе не означи како непријатели на Кина и лабораторијата ќе биде на црната листа и повеќе нема да можеме да работиме заедно. Ние соработуваме со Кина цело време. Никој нема да го преземе овој ризик “.

„Идејата дека Кина успеа да се меша, да ја скрши слободата на изразување, слободата на истражување и слободата на мислата во САД преку оваа соработка е навистина застрашувачка“, рече Мулер, нарекувајќи ја „еден од најстрашните разговори што сум ги водел во мојот живот

. “На крајот на краиштата, сепак, вистината ќе преовладува сè додека долго-цензурираната теорија на лабораториски протекувања и докази кои ја поддржуваат, продолжуваат да влегуваат во главните медиуми.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА