Симнете ја нашата Андроид апликација

Нова фаза на сегрегација: сертификатите за вакцинација се само почеток

Нова фаза на сегрегација: сертификатите за вакцинација се само почеток

Замислете национален систем за класификација кој не само што ве категоризира врз основа на вашите здравствени податоци, туку и овозможува на владата да ве класифицира според стотици други идиосинкразии како што се вашиот пол, ориентација, имот, здравје, верски убедувања, политички ставови. правен статус итн.

Ова е деликатна ситуација во која влегуваме, онаа што започнува со сертификати за вакцинација и завршува со национален систем на сегрегација.

И веќе започна.

Со секој изминат ден, приватните компании, државни, бараат од поединците да обезбедат докази за вакцинација против КОВИД-19 за да одат на работа, патуваат, пазаруваат, посетуваат училиште и генерално учествуваат во општествениот живот на земјата.

Без оглед на тоа како владата се справува со пандемијата на КОВИД-19, ова е досаден потфат за земја која тврди дека ги почитува индивидуалните права и чиј Закон за права диктира да се фаворизираат правата на малцинствата.

Бидејќи им овозможува на администраторите да воспостават лакмусов тест за поединци да учествуваат во трговијата, слободата на движење и други витални права во наводното слободно општество, тие поставуваат основа за „општество за надзор“ во кое ќе можат да се соочат со секој администратор во секое време за која било причина да се идентификува.

Ваквите практики можат брзо да доведат до заземање на власта, што им дава моќ на административните службеници да ги принудат сите да ги почитуваат сите важечки статути и уредби.

Имајте на ум, има илјадници статути и уредби. Всушност, во време на ваква прекриминализација, се проценува дека секој просечен Македонец крши најмалку три закони дневно, без да биде свесен за тоа.

На овој начин, слободата на движење исто така е поткопана, преземена и направена е привилегија што ја дава владата на сите оние граѓани кои се потчинуваат на правилата.

Во минатото, „ние луѓето“ имавме право да доаѓаме и да си одиме како што сакаме, без страв дека ќе бидеме запрени, испрашувани или принудени да се идентификуваме од полицијата. Со други зборови, се додека полицијата нема основано сомневање за административен прекршок, нема право да запре некого и да побара лична карта.

За жал, во ерата на КОВИД-19, власта на владата се злоупотребува да ги затвори заедниците за многу кратко време. Во оваа напната војна меѓу индивидуалните слободи и државната моќ “, ние, луѓето “сме губитници од овој договор.

Пасошите за вакцинација, барањата за вакцинација и ограничувањата за патување може да изгледаат како мали, неопходни чекори за победа во војната против вирусот КОВИД-19, но ова не е ништо повеќе од пропаганда.

Тие служат само за напорите на полициската држава да продолжи со перење на мозокот на населението за да веруваат дека владата е легитимно овластена да спроведува вакви бесрамни форми на авторитаризам.

На овој начин се апси населението и целата нација е ставена во вонредна состојба.

Не е важно дали таквите полициски државни практики се преземаат во име на националната безбедност или за заштита на границите или за враќање на здравјето, и повторно, филозофијата зад нив останува иста, и ова е став против слободата.

Не можете да ги имаате и двете заедно.

Не можете да живеете во уставна република ако дозволите владата да дејствува како полициска држава.

Не можете да барате слобода ако дозволите владата да работи како диктатура.

Не можете да очекувате почитување на вашите права ако и дозволите на владата неселективно да не почитува никого и целосно да го игнорира владеењето на правото.

Ако сте во искушение да ги оправдате овие драконски мерки од која било причина - здравствена, економска или национална безбедност - бидете свесни: ова секогаш има бумеранг ефект.

Без оглед на заканувачките практики што и дозволувате на владата да ги користи, бидете сигурни дека истите практики можат и ќе се користат против вас, откако владата ќе избере да внимава на вас.

Војната против КОВИД-19 сега се појавува како уште една војна против македонскиот народ,. Ако мислите дека владините службеници треба да бидат овластени над населението со цел да го контролираат и спречат ширењето на овој вирус, тогаш навистина станува збор за создавање општество каде личните карти, рациите, контролите за сертификати стануваат рутинско оружје, што го користи владата да го контролира и потисне населението, без разлика колку е голема заканата.

Никој веќе не е безбеден.

Никој не е имун.

Ова е пораката што се шири деноноќно со секоја пропаганда на владата, со секој нов закон што ја криминализира инаку легалната активност, со секој нов полицаец во патрола, со секоја сензационална вест , што  згрозува и го одвлекува вниманието, со секоја нова судска пресуда што им дава зелено светло на владините службеници за утроба, крадење, силување и грабежи на граѓаните, со секоје Училиште што ќе избере да индоктринира наместо да образуваат, и секое ново оправдување зошто Македонците треба да попуштат пред обидите на владата да го погази Уставот.

Да, КОВИД-19 направи значителна емоционална, физичка и економска штета за нацијата, а поголеми опасности демнат на хоризонтот.

Се додека „ние луѓето“ дозволуваме владата да ги гази нашите права во име на националната безбедност, работите ќе станат полоши, а не подобри.

И веќе е доволно лошо.

Во Германија, на пример, нацистите бараа од сите Евреи да носат специјални лични карти со печат * со себе кога патуваат во земјата. Како претходник на жолтата Давидова Ѕвезда, овие лични карти со печат се користеа за да се идентификуваат Евреите за депортација во полските логори за истребување.

Хистоистот Раул Хилберг * ги сумира последиците што овој систем ги имаше за Евреите со следниве зборови:

  • Целиот систем за идентификација, со своите лични документи, специјално доделени имиња и видлива идентификација во јавноста, беше моќно оружје во рацете на полицијата.
  • Прво, системот беше алатка што го олесни спроведувањето на ограничувањата за престој и движење.
  • Второ, тоа беше независна мерка за контрола што и овозможи на полицијата да го фати секој Евреин насекаде, во секое време.
  • Трето, и можеби најважно, идентификацијата имаше осакатувачки ефект врз нејзините жртви.

Во Јужна Африка, пасошките книги се користеа за време на апартхејдот за да се регулира слободата на движење на црнците и да се изолира населението. Законот од 1952 година предвидуваше каде, кога и колку долго црнецот Африканец може да остане во одредени области. Секој државен службеник може да ги избрише записите, одземајќи ја дозволата за престој во одредена област. Пасошката книга без валиден внес резултираше со апсење и задржување на носителот.

Личните карти одиграа клучна улога во геноцидот врз Тутсите во централноафриканската земја Руанда. Нападот на екстремистичките милиции Хуту траеше околу 100 дена и уби речиси милион луѓе. Личните карти не беа предуслов за геноцид, туку олеснителен фактор. Веднаш штом започна геноцидот, давањето на лична карта со ознака „Тутси“ на секоја блокада на патишта значеше смртна казна.

Личните карти, исто така, им помогнаа на репресивните режими да спроведат селективни мерки, како што се масовно раселување, присилно преместување и денационализација на групи.

Преку употреба на лични карти, етиопските власти беа во можност да ги идентификуваат луѓето што припаѓаат на Еритреја за време на масовното раселување во 1998 година.

Виетнамската влада можеше полесно да ги лоцира етничките Кинези за време на нивното раселување од 1978-79 година.

СССР користеше лични карти за да принуди преселување на етнички Корејци (1937), Германци Волга (1941), Камиакс и Карачај (1943), Кримски Татари, Мешчешки Турци, Чеченци, Ингуши и Балкари (1944) и етнички Грци (1949)

На Етничките Виетнамци беа денационализирани во Камбоџа во 1993 година со помош на лични карти, како и Курдите во Сирија во 1962 година.

Во Соединетите држави, повеќе од 750 муслимански мажи беа ловени поради вера и етничка припадност по 11 септември и беа затворени до осум месеци. Нивните искуства се слични на оние на 120.000 Јапонци Американци кои беа уапсени пред 75 години по нападот на Перл Харбор.

И покрај задоцнетото извинување и финансирање од американската влада, Врховниот суд на САД се уште не ја оценил таквата практика како нелегална. Покрај тоа, законите како што се Законот за овластување за национална одбрана (НДАА) и даваат на владата моќ да уапси и на неопределено време да приведе секој за кого „се сомнева“ дека е непријател на државата.

Од ова можете да видите дека можете да бидете невини, но никој не е безбеден кога стандардите ги поставува владата.

Сите се сомнителни.

Секој може да биде криминалец ако владата утврди што е криминал.

Веќе не е прашање дали, туку кога.

Запомнете дека полициската држава не прави разлика.

Не е важно дали сте  богати или сиромашни. Дури и не е важно дали биле соодветно лекувани, вакцинирани или индоктринирани.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА