Новата  социјална платформа на Трамп ја сигнализира неговата намера за избори во 2024 година

Новата социјална платформа на Трамп ја сигнализира неговата намера за избори во 2024 година

Пол Антонопулос, независен геополитички аналитичар

Новата социјална мрежа која ја најави поранешниот американски претседател Доналд Трамп може да стане засолниште за оние кои се замолчени. Ова може да му се исплати на Доналд Трамп доколку планира да се кандидатира и на изборите во 2024 година. Сепак, голем проблем за него е како да го заобиколи монополот на Твитер, Фејсбук и други. Најавата за лансирање на нова социјална мрежа наречена „Вистина“ е, според поранешниот претседател, можност да се „застане пред тиранијата на технолошките гиганти“.

Трамп на најавата за лансирање рече дека живееме во свет каде талибанците имаат огромно телевизиско присуство додека, како што вели, најпопуларниот американски претседател е замолчен. Тој додаде дека наскоро ќе следи одговор за монополот.

Постои вистинска потреба од ваква платформа бидејќи голем број корисници на социјалните мрежи се избришани и спречени да работат на воспоставените платформи. Самиот Трамп е цензуриран на Твитер и Фејсбук. На почетокот на неговата претседателска кампања во 2015 година, Трамп имаше околу три милиони следбеници на Твитер, но кога беше отстранет од платформата имаше 90 милиони.

Се верува дека мрежата може да привлече голем број конзервативни корисници на Фејсбук и Твитер, што не е само економски, туку и политички поттик за создавање мрежа на социјалните медиуми. Како што беше најавено, неговата платформа треба да се појави во февруари 2022 година, што значи дека ќе има две години пред следните избори во САД да ја изгради својата публика да ја заобиколи цензурата од конкурентните социјални и водечки медиуми.

Сепак, треба да се очекува дека новата платформа ќе има големи проблеми доколку сака да ги предизвика големите социјални мрежи бидејќи Твитер, Фејсбук и Гугл имаат толку многу ресурси. Фејсбук, кој има три милијарди корисници, има илјадници сервери за одржување на неверојатната количина на сообраќај што ја има во секој даден момент во времето. Не се знае колку корисници очекува мрежата именувана како „Вистина“ Truth и какви ресурси ќе има, но сигурно нема да го достигне нивото на Фејсбук.

Амазон, еден од најголемите хостинг провајдери во светот, го забрани Парлер, друга социјална мрежа која стана популарна откако Трамп беше цензуриран во средината на 2020 година. Ако Трамп навистина сака да биде ослободен од потенцијална цензура, тој мора да ја изгради потребната инфраструктура, што сигурно ќе биде скап потфат.

Вреди да се потсетиме дека Парлер, мрежата што ја користеа американските конзервативци, беше отстранета од продавниците на Апл и Гугл e затоа што наводно сакаше да ја „заштити безбедноста на корисниците“. Парлер го тужеше Амазон поради тешкиот удар што го претрпе поради нарушување на услугите за веб-хостинг откако AАпл и Гугл престанаа да ја дистрибуираат нејзината апликација.

Дали платформата на Трамп може да ги надмине сите овие пречки, исто така, го покренува прашањето дали може да привлече луѓе од различни политички ориентации. Малку е веројатно дека либералите и левичарите ќе се пријават на платформата и веројатно ќе се задржат на Твитер, Фејсбук и другите платформи за социјални медиуми.

Вреди да се потсетиме дека неодамна имаше сведочење од сослушувањето во американскиот Конгрес во кое се тврдеше дека Фејсбук е цензура и премногу либерални. Веројатно има голем број незадоволни корисници на Фејсбук и Твитер кои можеби ќе бидат заинтересирани да се префрлат на друга платформа. На популарните платформи на социјалните медиуми не се замолчуваат само конзервативците, туку и корисниците кои го критикуваат Израел. На Фејсбук, дури и спомнувањето на Хезболах во објава може да резултира со предупредување или забрана на корисникот.

Имајќи го тоа на ум, идејата на Трамп е добра, но прашање е дали тој ќе може да ги замени водечките платформи за социјални медиуми. Идејата сигурно нема да ги задоволи противниците на Трамп, особено ако се земе во предвид нивната способност да цензурираат луѓе кои немаат слични ставови и идеологии.

Сепак,  веројатно нема да може да ги собори Фејсбук или Твитер на краток до среден рок, но сигурно ќе послужи како платформа за да им даде глас на многумина кои беа замолчени. Со оглед на тоа што Трамп веројатно ќе добие милиони следбеници откако неговата платформа ќе биде онлајн, ќе биде невозможно поранешниот претседател повторно да биде замолчен. Во исто време, водечките медиумите нема да можат да го тргнат погледот од придонесите на Трамп за новата платформа. Таквата платформа може да биде од корист за Трамп доколку сака да биде повторно избран во 2024 година.

Кој сака да се -пред-регистрира може да го стори тоа на линкот подолу.

truthsocial.com

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА