Симнете ја нашата Андроид апликација

Нобеловецот проф. Мајкл Левит: Тоа е наука што треба да се изведе пред лицето на правдата

Нобеловецот проф. Мајкл Левит: Тоа е наука што треба да се изведе пред лицето на правдата

Панел дискусијата за Зум организирана од Линдау, на која присуствуваа и двајца други добитници на Нобелова награда, биофизичарот Стенфорд и добитник на Нобелова награда Мајкл Левит му даде платформа да го изрази својот гнев поради, како што верува, несоодветен одговор од глобалната научна заедница кон пандемијатаКовид-19“.

Особено, тој го осуди Нил Фергусон од Империјалниот колеџ за тоа што не одговорил на неговите е -пошти во екот на кризата.

Тој рече дека несоодветен одговор предизвикал стотици милијарди долари страдање и штета што неразмерно влијаеле на помладата генерација и тоа нема материјално да го промени конечниот број на жртви.

 

Левит започна со зборовите (11.41 часот наутро на видеото)

Едно нешто што ме погодува е дека откако вирусот е надвор од фазата Кина-Кореја, структурата на науката е целосно несоодветна за науката во реално време.

Луѓето инсистираат на ревидирани извештаи. Никој не сака ништо да каже. Научниците се повеќе испаничени и исплашени од реалноста од било кој друг.

Возвишените организации како Линдау, Кралското друштво, Националната академија на науките, молчеа целосно ... Како група, научниците ја напуштија помладата генерација.

Требаше да се формира комитет “, рече тој,„ или од Нобеловата фондација, од Линдау, од Кралското друштво или од Националната академија на науките, кон средината на февруари.

Тој продолжи:

Најлошиот отпор што го добив дојде од многу истакнати научници кои беа толку исплашени што не-научниците можеа да го скршат карантинот и да ги заразат.

Имаше тотална паника, а факт е дека скоро целата наука што ја слушнавме од организации како Светската здравствена организација беше погрешна.

Имавме Фејсбук кој ги цензурираше ставовите што беа против СЗО. Тоа беше срам за науката ... Требаше да разговараме едни со други.

Во текот на пандемијата, тој ги објави своите извештаи отворено, но се што доби назад беше вербална злоупотреба.

Како и да е, се што рече во првите шест недели беше вистина, но „од политички причини ние како научници дозволивме нашите ставови да бидат корумпирани“.

Тој тврди дека „податоците покажаа многу јасни работи. Никој не ми рече: „Дозволете ми да ви ги проверам броевите“. Сите само рекоа: „Престани да зборуваш така“.

 

Левит резервираше особено остри коментари за епидемиолозите кои, како што рече:

Тие својата работа не ја гледаат во исправување на работите, туку во спречување на епидемијата. Значи, ако велат дека е 100 пати полошо отколку што ќе биде, во ред е.

Нивната грешка беше што ги слушавме. Го кажаа истото за ебола, истото го кажаа и за птичјиот грип, и никој не ги исклучи.

Никогаш не требаше да ги слушаме епидемиолозите. Тие предизвикаа стотици милијарди долари страдање и штета, особено кај помладата генерација.

Ова ќе биде трагедија. Спротивно на тоа, 11 септември ќе изгледа како детска приказна.

Ова е многу, многу полошо. Не сум против затворањето, јас сум против глупавото затворање без да се разгледа поголемата слика т.е. Х. не само борба против вирус што е опасен како грипот, туку и избегнување на економската штета што секоја земја, освен Шведска, самата си ја предизвика.

Имаше паметни луѓе во Шведска, но тоа е тоа. Германија е во процес на повторно заразување, бидејќи тие штедеја премногу.

Знаете, глупоста што се случи тука беше неверојатна и бараше само малку дискусија меѓу паметните луѓе.

Не велам дека сум во право, но сакам луѓето да ми противречат за деталите.

Тој вели дека „едноставните логички претпоставки“ како стапката на смртност од инфекција „се дискутираа толку бавно и толку доцна“, додека „ние се спротивставивме, и тоа беше многу, многу штетно за нас“.

Нил Фергусон ги игнорираше неговите е -пошти и проблемот не беше само недостатокот на комуникација со јавноста, туку дека научниците одбиваат да ги слушаат луѓето надвор од нивната област.

Сега тој рече:

Научниците си заминуваат неказнети ако предизвикаат милијарди штета, а тоа не смее да биде. Ова не се однесува само на Светската здравствена организација.

Фергусон сакаше Шведска да се затвори, ја доведе Британија во затфворање, и кога бројките ќе се нормализираат, тоа е токму она што би го очекувале без заторањата.

Потоа вели, о, тоа е поради изолацијата. Тоа е ужасна наука. Ова е наука која треба да биде изведена пред лицето на правдата.

Научниците не можат да направат таква штета и одбиваат да слушаат. Навистина се обидов да ги натерам барем да разговараат за тоа со мене.

На крајот реков нешто што никогаш не го кажувам поинаку: како и да е. оставете ме на мира  продожете понатаму и умрете.

А факт е дека епидемиологијата и моделирањето е срамота. Не сте ги погледнале податоците. Погрешивте на секој чекор.

Ќе видиме дека коронавирусот е различна болест, нето влијанието на смртните случаи ќе биде многу слично со тешкиот грип и ќе биде без затворања.

 

Левит се воздржа со пофалби за Шведска:

Шведска е единствената земја што ја направи вистинската работа барајќи имунитет на стадата. Тоа е 15%, не 80%, уште една грешка што ја направија епидемиолозите.

Во Шведска ќе завршат околу 600 смртни случаи на милион.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА