Не ги обвинувајте невакцинираните, обвинувајте ги владите - Вистинските виновници!

Не ги обвинувајте невакцинираните, обвинувајте ги владите - Вистинските виновници!

Од почетокот на пеколот што го нарекуваме Ковид-19 пандемијата, владите ширум светот воведоа низа политики за кои бевме уверени дека ќе не чуваат безбедни пред лицето на ризикот што се случува еднаш во векот.. животот.

Нападите врз човековите слободи, затворањата, фашистичките пасоши, принудата со вакцините беа сите оправдани поради овој огромен ризик.

Освен, она што се испостави дека не беше ни приближно толку лошо како што беше продадено. Како реакција, владите се свртеа и рекоа „добро, да.... не беше толку лошо како што рековме, поради затворањата.“

Сепак, овој трик е  да се користи стравот за да се натераат луѓето набрзина да се согласат со работи за кои никогаш нема да се согласат ако се даде време за трезвено размислување, овој трик е стар колку и времето и ќе се повторува повторно и повторно.

Ова е многу корисен трик за присилување на владините политики  кои на луѓето не им се допаѓаат, што веројатно објаснува зошто Нил Фергусон од Империјалниот колеџ не бил отпуштен или затворен и наместо тоа, продолжува да ги кажува своите ужасни хистерични модели кои сега повторно се користат. да ја оправда драконската политика на Обединетото Кралство (ОК).

Империјалниот колеџ во Лондон ги произведе сите овие катастрофални модели кои отсекогаш биле погрешни, ужасни, а политиките засновани на овие ужасни модели чинеле безброј животи.

Само во последната „омикрона“ итерација, уште еднаш проектираните смртни случаи и хоспитализацијата не се ни блиску до она што се проектира.

Дали владите научија да бидат поскептични кога користат такви модели? Не, затоа што тоа би го отежнало стекнувањето моќ и воведувањето политики за угнетување.

Во овој момент, владите отидоа толку далеку во такви политики што буквално не можат да го променат курсот. Сè додека не дојдат новите лидери и не означат нова промена на насоката, владите ќе продолжат да се движат кон повеќе затворања и економска пропаст како Титаникот кој весело испарува напред.

Наместо тоа, наративот не е да се обвинат владите кои ги донесоа сите овие ужасни политики, туку да се обвинат самите луѓе кои се обидоа да им се спротивстават.

Ова е проблемот, вели логиката, „само секој еден човек да се потчине на хировите на владата и да им дозволи контрола над својата телесна автономија и, сè ќе биде во ред“.

Има неколку сериозни проблеми со оваа формулација.

1. Суштината на плуралистичката демократија е тоа што 100% од населението НИКОГАШ не се согласува со власта. Навистина, ситуацијата во која 100% од населението прави како што наредува владата не е демократија, туку тоталитаризам.

2. Не се невакцинираните кои побараа од владите да ги наметнат овие политики, напротив. Владите велат дека биле принудени да ги донесат овие мерки, но не биле. Никој не ги тераше, едноставно ги посочија најкатастрофалните модели и ги користеа како изговор за спроведување на лоша политика и сега се заглавени.

Така, владите сега се во врска. Не можат да кажат дека ги збркале работите затоа што принцип во власта е дека ако кажеш дека си збркал еднаш, следниот пат кога ќе им кажеш на луѓето да направат нешто, тие ќе речат „добро, си згрешил за последното, како јас знам дека си во право за оваа работа?'

Оваа загуба на легитимитет е смртна казна за секоја влада, па наместо тоа, тие мора да ги обвинат невакцинираните, и затоа не сакаат јавноста да сфати колку лошо збркаа буквално се. Но, јавноста, на крајот, ќе сфати колку лошо било. Овие работи секогаш излегуваат на виделина…

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА