Симнете ја нашата Андроид апликација

Нешто смрди со „Големото ресетирање“

Нешто смрди со „Големото ресетирање“

Од Иван Веке, тој е политички научник и писател

Превод: Футв Медиа

Се чини дека теориите на заговор „Големото ресетирање“ не сакаат да умрат

Овие теории беа поттикнати од самитот на Светскиот економски форум (СЕФ) минатата година, кој беше насловен како „Големото ресетирање“ и тврдат дека кризата со КОВИД е можност за решавање на горливите светски проблеми.

Според Би -Би -Си, терминот „Големо ресетирање“ е споделен повеќе од осум милиони пати на Фејсбук и речиси два милиони пати на Твитер од почетокот на иницијативата на СЕФ.

Теориите на заговор околу Големото ресетирање се небулозни и тешко се стеснуваат, но кога ќе ги составите доаѓате до следниот заклучок: Големото ресетирање е планот на глобалната елита да воспостави комунистички светски поредок со укинување на приватната сопственост за времето на КОВИД -19 се користи за решавање на пренаселеноста и заробување на остатоците од човештвото со вакцини.

Заинтригиран од палаверот за минатогодишниот самит, решивме да откријаме што всушност претставува планот на СЕФ за Големото Ресетирање.

Наводно, теориите на заговор се фокусираат на тајни и злонамерни намери. Иако овие можеби не се таму со Иницијативата за големото ресетирање на СЕФ, најдовме нешто скоро исто толку злобно што се случува во тајност. Уште пострашно е затоа што е реално и се случува сега. И тоа влијае на основите како нашата храна, нашите податоци и нашите вакцини.

 

Вистинско одлично ресетирање

Магичниот збор е „Капитализам на засегнатите страни“, концепт што претседателот на СЕФ, Клаус Шваб го промовира со децении и кој има почесно место во големиот план за ресетирање на СЕФ од јуни 2020 година.

Идејата е дека глобалниот капитализам треба да се преобликува така што компаниите повеќе да не се фокусираат само на услужувањето на акционерите, туку да станат чувари на општеството преку промовирање на вредности за клиентите, добавувачите, вработените, заедниците и другите „заинтересирани страни“.

Според СЕФ, капитализмот на засегнатите страни се остварува преку серија „партнерства со повеќе засегнати страни“ кои ги зближуваат приватниот сектор, владите и граѓанското општество во сите области на глобалното управување.

Идејата за капитализам на засегнати страни и партнерства со повеќе заинтересирани страни може да звучи топло и меко додека не истражуваме подлабоко и не сфатиме дека она што навистина значи е да им се даде на компаниите поголема моќ над општеството и да им се даде помалку на демократските институции.

Планот што резултираше со големо ресетирање беше наречен Глобална иницијатива за редизајнирање. Иницијативата беше развиена од СЕФ по економската криза во 2008 година и содржи извештај од 600 страници за трансформацијата на глобалното управување.

Во визијата на СЕФ „гласот на владата би бил еден меѓу многуте без секогаш да биде последно средство“. Владите би биле само еден актер во моделот на глобално управување со повеќе чинители.

Харис Глекман, виш соработник на Универзитетот во Масачусетс, го опишува извештајот како „најсеопфатен предлог за преобликување на глобалното управување од основањето на Обединетите нации во Втората светска војна“.

Кои се овие други недржавни актери? СЕФ, најпознат по годишниот состанок на богати приватни лица во Давос (Швајцарија), се опишува како меѓународна организација за јавно-приватна соработка.

Партнерите на СЕФ вклучуваат некои од најголемите компании во нафта (Саудиска Арамко, Шел, Шеврон, БП), храна (Унилевер, Кока-Кола Компанија, Нестле), технологија (Фејсбук, Гугл, Амазон, Мајкрософт, Епл) и фармацевтски производи (АстраЗенека , Фајзер, Модерна).

Наместо компаниите да им служат на многу засегнати страни, моделот на глобално управување со повеќе чинители ги промовира компаниите до официјалните засегнати страни во глобалното одлучување, додека владите се деградирани на еден од многуте засегнати страни.

Во пракса, компаниите стануваат главни чинители, додека владите играат помала улога, а граѓанското општество главно се користи како облекување кукли на излог.

 

Екосистемот со повеќе чинители

Можеби најсимболичниот пример за оваа промена е спорниот договор за стратешкото партнерство што Обединетите нации (ОН) го потпишаа со СЕФ во 2019 година.

Харис Глекман го опишува ова како обид да се претворат ОН во јавно-приватно партнерство и да се создаде посебно место за бизнис во рамките на ОН.

Моделот со повеќе чинители веќе се воспоставува. Во последниве години, растечки групи на екосистем со повеќе чинители се шири низ сите области на глобалниот систем на управување.

Сега има повеќе од 45 глобални групи со повеќе чинители кои поставуваат стандарди, насоки и правила во голем број области. Според Глекман, овие групи на кои им недостасува демократска одговорност се составени од приватни засегнати страни (големи корпорации) кои „ги регрутираат своите пријатели во владата, граѓанското општество и универзитетите за да им се придружат во решавањето на јавните проблеми“.

Мулти-засегнатоста е ажурирање на мултилатерализмот од страна на СЕФ, т.е. сегашниот систем во кој земјите работат заедно за да постигнат заеднички цели.

Централната институција на мултилатералниот систем е ОН. Мултилатералниот систем честопати со право се обвинува дека е неефикасен, премногу бирократски и премногу фокусиран на најмоќните нации.

Но, тоа е демократско, барем во теорија, бидејќи ги обединува демократските избраните лидери за да донесуваат одлуки на глобалната арена.

Наместо реформирање на мултилатералниот систем за продлабочување на демократијата, визијата на СЕФ за управување со повеќе чинители води кон понатамошно искоренување на демократијата преку маргинализирање на владите и замена на неизбрани „засегнати страни“-претежно корпорации кога станува збор за глобално одлучување.

Едноставно, партнерствата со повеќе чинители се јавно-приватни партнерства на глобалната сцена. И тие имаат вистинско влијание врз начинот на кој се организирани нашите системи за храна, како се управува со големата технологија и како се дистрибуираат нашите вакцини и лекови.

 

Иднината на храната

Во есента 2021 година, ОН ќе биде домаќин на Светскиот самит за системи за храна (ФСС) во Рим. Ова е неопходно затоа што 3,9 милијарди луѓе - повеќе од половина од светското население - во моментов се борат со глад и неухранетост, и покрај фактот дека има доволно храна за да го нахрани светот.

Меѓутоа, годинашниот самит значително се разликува од претходните самити за храна на ОН по тоа што предвидува „ангажман на повеќе чинители“ во кој приватниот сектор „игра важна улога“. Концептната белешка за 2019 година укажува дека СЕФ ќе биде вклучен во организирањето на самитот, иако сеуште не е јасно каква улога ќе има СЕФ.

„Нема прашање за да не се користат пестициди. Како тоа? “, Прашува Софија Монсалве од ФИАН Интернешионл, организација за човекови права која се фокусира на храна и исхрана. „Нема дискусија за концентрацијата на земјиштето или за одговорност на компаниите за нивните прекршувања на законот за животната средина и трудот“. „Тие само сакаат да најдат нови можности за инвестирање.

ФИАН Интернешионл, заедно со 300 други организации, ја изразија својата загриженост за концептот на повеќе засегнати страни во отворено писмо до генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш.

На состанокот со групите на граѓанското општество што го потпишаа писмото, Амина Мохамед, заменик-генерален секретар на ОН, ги увери дека строгите безбедносни мерки ќе ги спречат компаниите да го преземат настанот.

Но, за Монсалве, „тоа само ги влошува работите. Сега компаниите можат да ги заштитат своите интереси и да се кријат зад овие платформи, бидејќи е нејасно кој е вклучен. “Всушност, на официјалната веб -страница нема листа на партнери на компанијата. Организаторите на ФСС беа замолени да коментираат, но не одговорија во времето на објавувањето.

Потписниците на писмото стравуваат дека со учество на компании на самитот, храната ќе продолжи да се третира како стока, а не како човечко право. Ако ова не се промени, индустриските системи за храна ќе продолжат да имаат неповратни ефекти врз нашето здравје и здравјето на нашата планета.

 

Големата технологија владее со големата технологија

Друга пресвртница во развојот на капитализмот на засегнатите страни може да се најде во големиот технолошки сектор. Како дел од неговиот патоказ за дигитална соработка за 2020 година, генералниот секретар на ОН повика на формирање на ново „стратешко и компетентно тело на повеќе нивоа со повеќе чинители“.

Повторно, не е лесно да се најде листа на засегнати страни, но по некое пребарување ќе најдете долга листа на учесници на „тркалезната маса“ за патоказот, вклучувајќи ги Фејсбук, Гугл, Мајкрософт и СЕФ.

Иако улогите на ова ново тело се прилично нејасни, граѓанските организации стравуваат дека тоа ќе се сведе на Големата Техника, создавајќи глобално тело за самоуправа.

Ова носи ризик од институционализирање на отпорот на овие компании на ефективна регулација и на глобално и на национално ниво и зајакнување на нивната моќ над владите и мултилатералните организации.

Доколку телото настане, тоа може да биде одлучувачка победа во тековната војна што (Гугл, Епл, Фејсбук, Амазон и Мајкрософт) ја води со владите во врска со затајување данок, антимонополски регулативи и нивната зголемена моќ над општеството.

Повеќе од 170 граѓански групи од целиот свет потпишаа уште едно отворено писмо до Генералниот секретар на Обединетите нации - овој пат за да спречат формирање на Одбор за дигитално управување. Од генералниот секретар беше побарано да даде коментар, но не одговори во моментот на објавувањето.

 

КОВАКС

А потоа, тука е КОВАКС. Иницијативата КОВАКС има за цел „да го забрза развојот и производството на вакцини против КОВИД-19 и да обезбеди фер и правичен пристап за сите земји во светот“. И тоа звучи прекрасно, особено со оглед на неверојатните нееднаквости во стапките на вакцинација помеѓу богатите и земјите во развој.

Но, зошто Светската здравствена организација (СЗО), која е дел од ОН, не го дава тонот? „Всушност, земјите треба да донесуваат одлуки за глобални здравствени прашања заедно преку мултилатерални организации како што е СЗО, можеби со одредена техничка поддршка од други“, вели Сулакшана Нанди од невладината организација „Народно движење за здравје“, која неодамна објави кратка политика за КОВАКС.

Контрастот помеѓу пристапот на повеќе засегнати страни и „класичниот“ мултилатерален пристап стана јасен кога Јужна Африка и Индија предложија таканаречено ослободување од ТРИПС на крајот на минатата година.

Тие побараа привремено откажување од прописите за интелектуална сопственост за сите технологии за КОВИД-19 за да се поттикне производството и дистрибуцијата на вакцини и други главни медицински производи, особено во земјите во развој.

Генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, во говорот рече дека го поддржува предлогот. „Но, ГАВИ, Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс - дури и самиот Бил Гејтс - и Големата Фарма беа многу против овој предлог“, рече Нанди.

„За нив е поважно да ги заштитат своите интереси и пазарни механизми отколку да го заштитат општото здравје или луѓето од КОВИД.“  Од СЗО беше побарано мислење, но не одговори.

И тука, постои избор помеѓу пристап ориентиран кон човекови права од страна на ОН и профит-ориентиран пристап што го спроведуваат тела со повеќе чинители кои ги претставуваат интересите на компаниите. Во случајот на КОВАКС - кој не успеа да ја исполни својата скромна цел - вакцинирање на 20% од населението во земјите со низок и среден приход.

 

Означувањето на капитализмот на засегнатите страни

Дури и ако СЕФ (или Бил Гејтс) не е одговорен за пандемијата, дури и ако вакцините не се микрочипирани за да го контролираат нашиот ум, нешто смрди во глобалното владеење.

Ако ви е важно вашето право на јавно здравје, приватност, пристап до здрава храна или демократска застапеност, треба да внимавате на зборовите „капитализам на засегнатите страни“ кога ќе се појават на следниот самит во Давос.

Од СЕФ беше побарано да коментира за прашањата покренати во оваа статија, но не одговори во времето на објавувањето.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА