На пратениците им беше кажано дека Ковид најверојатно е „развиен“ во лабораторијата во Вухан

На пратениците им беше кажано дека Ковид најверојатно е „развиен“ во лабораторијата во Вухан

Лорд Ридли: Лошите момци мислеа дека можат да „избегаат“ со ослободувањето на пандемијата

Експертите им кажаа на пратениците дека истекувањето во лабораторијата во Вухан е „најверојатниот“ извор на KОВИД-19 и дека постои висок ризик дека станува збор за компромитиран вирус.

Телеграф известува за Др. Алина Чан, специјалист за генска терапија и клеточна технологија на МИТ и Харвард, која разговараше со Одборот за наука и технологија.

„Мислам дека е поверојатно дека патогенот дошол од лабораторија. Во моментов, не е безбедно да зборуваат луѓе со знаење за потеклото на пандемијата. Но, ние живееме во време кога се складираат толку многу информации што во одреден момент ќе излезат на виделина“, рече др. Чан.“

„Слушнавме од многу водечки виролози дека генетски инженерското потекло е веродостојно, а тоа вклучува виролози кои го модифицирале првиот вирус Сарс“, додаде таа.

„Знаеме дека овој вирус има уникатна карактеристика, местото на расцепување на фурин, и без оваа особина не би можел да ја предизвика оваа пандемија“.

„Се појави предлог кој укажува дека Екоздравје и Институтот за вирологија во Вухан развиваат гасовод за вметнување нови места за расцепување на фурин. Така ќе ги најдете овие научници кои на почетокот на 2018 рекоја: „Ќе им ставиме рогови на коњите“, а на крајот на 2019 година ќе се појави еднорог во градот Вухан“.

Лорд Ридли, кој заедно со Чан напиша книга, исто така рече дека е „неверојатно изненадувачки“ што по речиси две години „сè уште не најдовме ниту едно заразено животно што би можело да биде предок“.

Виконт Ридли повика да се разоткријат „лошите актери“ кои веруваат дека „можат да се извлечат со ослободување на пандемија“.

Фактот дека изворот на КОВИД-19 сега веројатно е лабораторијата во Вухан е прилично пресврт во споредба со минатата година кога самата дискусија за оваа можност беше означена како смешна „теорија на заговор“ и луѓето што ја шират беа блокирани на социјалните мрежи и се забрануваја.

Како што веќе истакнавме, Др. Питер Дазак, претседател на Алијансата за Екоздравството, група која има широки врски со функционалното истражување на лабораторијата во Вухан и, Др. Ентони Фаучи за отфрлање на теоријата за лабораториско истекување на почетокот на пандемијата.

Дазак исто така беше ангажиран од Фејсбук за „проверка на факти“ (цензурирање) на информации поврзани со хипотезата, додека Гугл, кој исто така ги цензурираше информациите за теоријата преку Јутјуб, исто така го финансираше истражувањето на вирусот на Дазак.

 

Извор: SM

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА