Симнете ја нашата Андроид апликација

На пат кон тоталитаризам

На пат кон тоталитаризам

Од ЦЈ Хопкинс: Тој е наградуван американски драмски писател, романсиер и политички сатиричар кој живее во Берлин

Неговите драми се појавија со издавачката куќа Блумсбери и издавачката куќа Бродвеј, АД. Неговиот дистописки роман, Зона 23, е објавен од Сногсворти, Свејн и Корморан.

„Ова е начин за тоталитаризам“.

Нема да ви ги покажам повторно сите овие знаци. Луѓето како мене ги посочуваа и ги читаа гласно веќе 17 месеци.

Секој што знае нешто за историјата на тоталитаризмот, како постепено го трансформира општеството во монструозен одраз на себе, се знаеше од почеток што е „Новата нормалност“ и врескавме за тоа од покривите.

Набљудувавме како Новата нормала ги претвори нашите општества во параноични, патологизирани, авторитарни дистопии во кои луѓето сега треба да ги покажуваат своите „документи“ за да одат на кино или да испијат кафе и јавно да ја покажат својата идеолошка сообразност во супермаркет за да купат намирници.

Забележавме како Новата нормала го претвори мнозинството во омразна, хистерична толпа, која отворено ги прогонува „невакцинираните“, официјалните „подчовеци“ на Новата нормала.

Гледавме како Новата нормала го направи токму она што го правеше секое тоталитарно движење во историјата пред тоа, и го направи токму со бројките.

Посочувавме на секој чекор. Нема да го повторам сето ова повторно.

Сепак, ќе документирам каде сме сега и како стигнавме овде ... за евиденција, така што луѓето што подоцна ќе ви кажат дека „немале идеја каде одат возовите“ , да разберат зошто веќе не им веруваме и зошто ги сметаме за кукавици и соработници или уште полоши.

Да, тоа е тешко, но не е игра. Не се работи за несогласување. Глобалниот капиталистички владејачки естаблишмент е во процес на воведување нова, уште поотворена, тоталитарна општествена структура и метод на владеење.

Тие ги укинуваат нашите уставни и човекови права и ја префрлаат моќта од суверени влади и демократски институции на неодговорни глобални ентитети кои не се врзани за ниту една нација или нејзиниот народ.

 

 

Така се случува ... во моментов. Ова не е ТВ -емисија. Тоа всушност се случи.

Заврши времето кога луѓето мораа да се „разбудат“. Во овој момент или се приклучувате во борбата за зачувување на она што останува од овие права и суверенитет, или се предавате на „Новата нормалност“, глобалниот капиталистички тоталитаризам.

Не ми е грижа што мислите за вирусот, неговите мутирани варијанти или експерименталните „вакцини“. Ова не е апстрактен аргумент за „науката“.

Тоа е борба ... политичка, идеолошка борба. Демократијата е на едната страна и тоталитаризмот од друга страна. Изберете страна и живејте во неа.

 

 

Како и да е, еве ја моменталната состојба и како стигнавме овде, само груб преглед.

Ссега е Август 2021 година и Германија официјално забрани демонстрации против официјалната идеологија на „Новата нормалност“.

Други јавни собири, како што се демонстрациите на Денот на улицата Кристофер пред една недела,  уште се дозволени.

Острацизмот на политичката опозиција е класична карактеристика на тоталитарните системи. Тоа е исто така класичен потег на германските власти што ќе им обезбеди изговор што им е потребен за утре да ги ослободат насилниците - Нова нормала врз демонстрантите.

Во Австралија, војската беше искористена за да се спроведе целосна усогласеност со владините декрети ... кордони, задолжителни ритуали на јавна послушност, итн.

Со други зборови, воената состојба е де факто. Ова е уште една класична карактеристика на тоталитарните системи.

Во Франција, сопствениците на ресторани и други бизниси кои им служат на „невакцинираните“ сега се приведени, а секако и „невакцинираните“.

Демонизација и маргинализација на „невакцинираните“ се случува во земјите низ целиот свет. Франција е само еден екстремен пример.

Демонизацијата, дехуманизацијата и исклучувањето на малцинствата - особено политичките противници на режимот - е уште една класична карактеристика на тоталитарните системи.

Во Обединетото Кралство, Италија, Грција и многу други земји низ светот, овој псевдо-медицински систем на социјална сегрегација исто така се воведува за да ги подели општествата на „добри луѓе“ (т.е. во согласност) и „лоши“ (т.е. непослушни) .

„Добрите луѓе“ се овластени и охрабрени од властите и медиумите да го истурат својот гнев врз „невакцинираните“, да ја бараат нашата изолација во притворските центри и отворено да се закануваат дека ќе не убијат брутално. И ова е карактеристика на тоталитарните системи.

И токму таму сме, мои пријатели.

Не дојдовме тука преку ноќ. Еве само неколку од непогрешливите знаци на патот кон тоталитаризмот што ги посочив изминатите 17 месеци.

 

Јуни 2020 година ... Новиот (патологизиран) тоталитаризам.

Август 2020 година ... Инвазија на новата нормалност.

Октомври 2020 година ... Кувидскиот Култ.

Ноември 2020 година ... Германците се вратија!

Март 2021 година ... Новата нормала (фаза 2).

Март 2021 година ... Прашањето за „невакцинираните“.

Мај 2021 година ... Криминализација на оние кои размислуваат поинаку.

Јуни 2021 година ... Создавање на новата нормална „реалност“.

И сега ние сме тука, каде што бевме цело време, јасно... директно во бурата што се приближува или евентуално во глобална граѓанска војна.

Ова не е крај на патот кон тоталитаризмот, но јас сум прилично сигурен дека сме на домашен терен.

Имам чувство дека работите наскоро ќе станат грди. Многу грди. Крајно грди. Оние од нас кои се борат за одржување на нашите права и привид на демократијата, се побројни, но не го имавме последниот збор ... и ние сме милиони свесни сме и будни.

Затоа, одберете една страна ако веќе не сте го направиле тоа. Но, пред да го направите тоа, можеби ќе сакате да ја погледнете историјата на тоталитарните системи кои поради некоја причина никогаш не изгледаат како да функционираат за тоталитаристите, барем не на долг рок.

Јас не сум професионален филозоф , но се сомневам дека тоа има врска со неискористената желба за слобода на некои луѓе и нашата подготвеност да се бориме за неа, понекогаш и до смрт.

Чувствувам дека ова е еден од тие моменти.

Сериозно, одлучувај се за  една страна ... сега ... или ќе ти биде избрана страната.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА