Симнете ја нашата Андроид апликација

Колку од она што верувате дека се случува во рамките на тековните настани во светот е всушност точно?

Колку од она што верувате дека се случува во рамките на тековните настани во светот е всушност точно?

Многу корисници на Фејсбук не се свесни дека нивните сфаќања за светските настани се произведени од моќни интереси, а не од факти.

Дали мислите дека би донесувале различни одлуки доколку во вашата перцепција недостасуваат важни делови од информации што менуваат која било приказна?

Ова е важно прашање во моментов, бидејќи голем дел од она што луѓето мислат дека се случува потекнува од главните медиумите или од самопрогласените „проверувачина факти“, а во голем дел од времето, тоа е само мало парче од приказната што не ги информира вистински луѓето.

Тековната цензура на Фејсбук ја принудува раката на независни организации на кои им е доволно дозволата на платформата за „независни???“ „проверувачи на факти“ да одлучат што е вистина и не е вистина на Фејсбук, како и за неправедното уништување на довербата што овие организации работат со години на тоа .

 

 

Што се случи: Детската здравствена одбрана, предводена од Роберт Ф Кенеди Јуниор, ги тужеше Марк Цукерберг, Фејсбук  и тројца „проверувачи на факти“

Како што е објавено на веб-страницата на ЦХД:

Фејсбук признава дека ја координира својата кампања за цензура со СЗО и ЦДЦ. Додека претходните судски одлуки го поддржаа правото на Фејсбук да ги цензурира своите страници, ЦХД тврди дека сеприсутната владина соработка на Фејсбук ја прави цензурата на ЦХД со прекршување на првиот амандма.

Улогата на владата во цензурата на Фејсбук оди подлабоко од нејзината тесна координација со ЦДЦ и СЗО.

Цензурата на Фејсбук започна на предлог на моќниот претставник на Демократскиот конгресмен и претседател на Комитетот за разузнавање Адам Шиф, кој во март 2019 година побара од Фејсбук да ги потисне и прочисти содржините на Интернет критични за политиките на владините вакцини.

Фејсбук и Шиф го користат терминот „дезинформација“ како еуфемизам за секоја изјава, без оглед дали е вистинита или не, што е во спротивност со официјалните соопштенија на владата.

СЗО издаде соопштение за печат во кое го пофали Фејсбук за координирање на нејзината тековна кампања за цензура со претставници на јавното здравство.

Истиот ден, Фејсбук објави „етикета за предупредување“ на страницата на ЦХД, што подразбира дека содржината на ЦХД е неточна и ги насочува следбениците на ЦХД да се обратат до ЦДЦ за „веродостојни, ажурирани информации“.

Ова е важен случај на Првиот амандман кој ги тестира границите на владините овластувања за отворено цензурирање на несакана критика на владата.

Зошто е важно: Многу корисници на Фејсбук не се свесни дека нивните сфаќања за светските настани се произведени од моќни интереси, а не од факти.

Додека луѓето користат платформи за вести и социјални медиуми за да ги добијат своите вести, тие често немаат време ниту преземаат активности за проверка на тврдењата од кој било извор на вест.

На главните медиумите честопати им се верува слепо и се што на Фејсбук етикетирано како „лажно“ е поднесено во менталната категорија „никогаш не верувај на оваа веб-страница или други стории на истата тема“.

Овие перцепции потоа ги информираат одлуките што ги донесуваат луѓето во нивните животи. Сè, од она што политичарите го поддржуваат, кои производи се безбедни, дали да ги вакцинираат своите деца итн.

 

 

Дали им дозволуваме на моќните корпорации, со директни интереси за јавно прифаќање и верување во одредени идеи, да регулираат кои информации се точни?

Можеме искрено да кажеме дека нашите верувања и перцепции околу одредени тековни настани се втемелени во факти? Дали ни се кажани сите факти? Или некои се изоставени поради цензура?

„Војната против свеста“ и перцепцијата на јавноста се одвиваат со години, но се чини дека кулминираат бидејќи со текот на времето се изложени владините сенки во сенка.

Ова јавно будење на она што се случува зад сцената во нашиот свет е моќен и примарен процес во целокупната еволуција на свеста на човештвото.

Додека изложуваме и го уништуваме светот изграден врз одвојување, конфликт и его, се будиме пред свеста што сака да создаде свет на единство, поврзаност и одржливост

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА