Лансет предупредува: КОВИД-19: стигмата на невакцинираните не е оправдана

Лансет предупредува: КОВИД-19: стигмата на невакцинираните не е оправдана

Во САД и Германија, високи функционери го користеа терминот „пандемија на невакцинираните“ за да имплицираат дека луѓето кои биле вакцинирани не се релевантни за епидемиологијата на КОВИД-19

Употребата на овој термин од страна на официјалните лица можеби навела еден научник да тврди дека „невакцинираните им се закануваат на вакцинираните со КОВИД-19“.

Но, овој поглед е премногу едноставен.

Има сè повеќе докази дека луѓето кои биле вакцинирани продолжуваат да играат важна улога во пренесувањето. Во Масачусетс, Соединетите Американски Држави, беа идентификувани вкупно 469 нови случаи на КОВИД-19 на различни настани во јули 2021 година.

346 (74%) од овие случаи се случиле кај лица кои биле целосно или делумно вакцинирани, од кои 274 (79%) биле симптоматски.

Праговните вредности за циклусот беа слично ниски кај целосно вакцинираните лица (22-8) и невакцинирани, нецелосно вакцинирани или луѓе со непознат статус на вакцинација (21-5), што укажува на високо вирусно оптоварување дури и кај целосно вакцинираните луѓе.

Во Соединетите Американски Држави, вкупно 10.262 случаи на КОВИД-19 биле пријавени кај вакцинирани лица заклучно со 30 април 2021 година, од кои 2.725 (26-6%) биле асимптоматски, 995 (9-7%) биле хоспитализирани и 160 (1. -6%) починале.

Во Германија, 55-4% од симптоматските случаи на КОВИД-19 се забележани кај пациенти на возраст од 60 години или постари кај целосно вакцинирани лица, а оваа пропорција се зголемува секоја недела.

Во Мунстер, Германија, нови случаи на КОВИД-19 се случиле кај најмалку 85 (22%) од 380 лица кои биле целосно вакцинирани или кои се опоравиле од КОВИД-19 и оделе во ноќен клуб.

Луѓето кои биле вакцинирани имаат помал ризик да развијат сериозна болест, но сепак се релевантен дел од пандемијата. Затоа е погрешно и опасно да се зборува за пандемија за невакцинираните.

Во минатото, и САД и Германија имаа негативни искуства со стигматизирање на делови од населението поради нивната боја на кожа или религија.

Ги повикуваме високите функционери и академици да стават крај на несоодветната стигма на невакцинираните, која ги опфаќа нашите пациенти, колеги и други сограѓани и да вложат дополнителни напори за зближување на општеството.

Извор: Лансет

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА