Симнете ја нашата Андроид апликација

Лансет ги поттикнува научниците да признаат судир на интереси!

Лансет ги поттикнува научниците да признаат судир на интереси!

Пред повеќе од една година, во февруари 2020 година, група од 27 научници напишаа писмо објавено во „Лансет“ во кое „ги осудија теориите на заговор што сугерираат дека КОВИД-19 не е од природно потекло“.

Иако „Лансет“, како и другите медицински списанија, бара од авторите да објават какви било финансиски или лични интереси што може да се сметаат за потенцијален судир на интереси со нивните придонеси, 27-те истражувачи рекоа: „Ние изјавуваме дека немаме судир на интереси“.

На 21 јуни 2021 година, „Лансет“ објави додаток во кој признава дека „некои читатели ја доведоа во прашање валидноста на ова откритие, особено што се однесува на еден од авторите, Питер Дазак“.

Како одговор, „Лансет“ ги замоли 27-те потписнички да ги „проценат“ нивните конкурентски интереси и да изјават какви било „финансиски и нефинансиски односи што можат да бидат релевантни за толкувањето на содржината на нивниот ракопис“.

Досега, Дазак со своето претходно тврдење, декај немал конкурентни интереси, ажурирани се 416 збора  во изјавата за откривање, со која се појаснува дека тој навистина имал повеќе судири на интереси.

Прво, неговиот работодавач е „EcoHealth Alliance“ и тој добива средства од голем број извори од американската влада и невладина организација, за кои сите, како што рече, се јавно наведени.

Второ - и што е најважно - Дазак исто така изјави дека додека работата со Кина во моментов не е финансирана, тој и Алијансата работеле со разни универзитети и организации за истражување во Кина.

Поточно, ова дело вклучува студии на лилјаци и вируси, вклучително и „изолација на три коронавируси поврзани со САРС-лилјак, кои сега се користат како реагенси за тестирање на терапевтски лекови и вакцини“.

 

Извор: Твитер

Лансет 19.02.2020

Лансет 21.06.2021

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА