Лабораториските тестови покажуваат дека брзите тестови за корона содржат 7 пати поголема количина на етилен оксид

Лабораториските тестови покажуваат дека брзите тестови за корона содржат 7 пати поголема количина на етилен оксид

Пред неколку дена медиумскиот канал Проњуз ТВ објави за прекумерни концентрации на етилен оксид во стапчиња кои се користат за брзи тестови за корона

Во стапче испитано во лабораторија во Кипар имало седум пати повеќе од дозволеното количество на токсичната супстанција етилен оксид.

Супстанцата се користи за стерилизирање на тест стапчињата за тест комплети и ПЦР тестови. Во ЕУ, храната не смее да содржи етилен оксид. Максималната дозволена количина е 0,05 мг / кг. Тестовите, кој ги анализирала лабораторијата во градот Ларнака, содржеле 0,36 мг/кг етилен оксид, пишува Сајпрус Мејл.

Во август, одредени намирници беа повлечени бидејќи во нив беа пронајдени траги од етилен оксид. Според здравствените власти, вклучените суми биле мали и не претставуваат непосредна закана за јавното здравје.

Сепак, тие додадоа дека научните истражувања покажале дека ако земате големи количини од оваа супстанца во подолг временски период, може да предизвикате формирање на тумори.

 

Токсични, канцерогени и мутагени

Кипарскиот синдикат „Исотита“ повика да се суспендира употребата на брзи тестови. Илјадници Кипарци мора да полагаат брзи тестови на секои 72 часа за да работат.

Синдикатот побара употребата на брзите тестови да се прекине додека здравствените власти не го истражат ова прашање. Синдикатот се повика на Европската агенција за хемикалии, која наведува дека супстанцијата е токсична, канцерогена и мутагена.

Министерството за здравство отвори истрага. Не за брзите тестови, туку за лабораторијата.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА