Кривична пријава против швајцарска ТВ за заплашување на населението

Кривична пријава против швајцарска ТВ за заплашување на населението

Докторот Каи фон Масенбах, економист и психолог, поднесе кривична пријава против швајцарската телевизија СРФ.

Причината за ова беше програмата „Пулс“ од 1 март 2021 година, која без научни докази тврдеше дека една четвртина од заразените луѓе со Ковид подоцна ќе бидат погодени од „Долгиот Ковид“. Ова непотребно го преплаши населението.

Во својата кривична пријава, г-дин Масенбах тврди кривично дело против членот 258 од Кривичниот законик: „Секој што ќе го преплаши населението со закана или преправање дека претставува закана за животот, или имотот, се казнува со затвор до три години или парична казна.

“. Во исто време, каналот односо емитувањето како и изјавите го кршат членот 125 во истиот закон: „Секој што небрежно му штети на телото или здравјето на една личност, по барање, ќе се казни со затвор до три години или парична казна "

 

 

Зошто докторот Масенбах гледа на овие две кривични дела дека се исполнети?

Основната порака на програмата "Пулс" беше дека болеста Ковид-19 може да резултира со долготрајно оштетување во доцната фаза, што се манифестира во необјасниви состојби на исцрпеност или депресија и од кои страдаат и млади пациенти, дури и ако текот билблаг Еден од четири бил засегнат.

Фон Масенбах ги обвинува одговорните за будење страв од висок ризик од симптоми на „Долгорочен Ковид“, особено кај младите.

Ваквото нерефлексивно известување за можните курсеви на болеста може да предизвика т.н. „ноцебо ефект“, кој е многу добро проучен и е познат подолго време.

Ноцебо ефект значи дека некој ќе се разболи без да примил вистински лек, туку само лажен лек.

Поради оваа причина, сите граѓани на Швајцарија се потенцијални жртви на штетните ефекти на преносот и може да покренат обвиненија.

Уредничкиот тим на „Пулс“ детално го критикуваше фон Масенбах за пропусти и недостаток на грижа.

Уредниците на пулсот ги земаа своите информации еднострано од студијата на професорот Мило Пухан од Универзитетот во Цирих, во која, сепак, експресно беше посочено дека ова не е погодно за објавување во медиумите, бидејќи ќе недостасуваат врвни врски.

На пример, изјавата на „Студија за стрес од корона“ од Универзитетот во Базел, според која максималните вредности на стрес кај популацијата се удвоиле од почетокот на пандемијата.

Умерени до тешки депресивни симптоми би се зголемиле од 3% на 18% во ноември 2020 година во споредба со пред пандемијата.

90% од погодените луѓе немале контакт со Ковид-19 и сè уште би страдале од симптомите поврзани со "Долг Ковид". Сепак, овие луѓе беа погодени од мерките за заклучување и жртви на постојан медиумски страв.

Фон Масенбах заклучува од горенаведените контексти: Како водечки медиум, СРФ, исто така, влијае врз другите медиуми и затоа сноси посебна одговорност, бидејќи се потпираат на внимателно истражување на оваа станица.

За потсетување: Новинарската професионална етика е посветена на вистинитоста и внимателно истражување, доведување во прашање на изјавите на владата, заштита на честа и почитувањето на достоинството на луѓето, испитување на извори на информации, избегнување сензационални презентации што можат да предизвикаат претерани надежи или стравови.

Од оваа причина, медиумите мора да бидат законски гонети за искривување на фактите доколку има кривично релевантни факти!

 

Д-р Каи фон Масенбах (* 1967) студирал деловна администрација на Универзитетот во Сент Гален (ХСГ) и психологија на Универзитетот во Атина (САД) и Универзитетот во Цирих. Од 1994 до 1997 година работел на Институтот за истражување на зависности и докторирал на Универзитетот Сент Гален во 2000 година. Во својата дисертација тој длабоко се занимаваше со прашања за управување со стресот во контекстот на работата. По различни задачи во консултантски услуги за управување, од 2004 до 2009 година тој беше одговорен за планирање и  за договори за услуги од областа на психијатријата во одделот за здравство на кантонот Цирих како шеф на психијатрија. Тој неодамна започна свој блог.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА