Симнете ја нашата Андроид апликација

Косово: 23-годишнa девојка почина два дена по шприцот на Фајзер

Косово: 23-годишнa девојка почина два дена по шприцот на Фајзер

„Само малку боцкање кон слободата“ - со ова мрзливо ветување, совршено здрави луѓе ширум светот, за кои во повеќето случаи нема медицинска причина за учество во експериментална кампања за вакцинација, се намамени за шприцот; и истите застрашувачки извештаи за несакани ефекти и смртни случаи се повторуваат низ целата планета. Како сега на Косово

Во градот Дренас, 23-годишната Зарифе Имери падна минатиот понеделник и почина кратко потоа-помалку од три дена по нејзината прва вакцинација со вакцината Бионтех / Фајзер (Комирнати).

Според нејзиното семејство, таа немала претходни болести. Се вели дека внатрешното крварење било споменато во медицинските извештаи.

Убавата жена всушност не сакаше да се вакцинира-но дури и во балканските земји погодени од криза и сиромаштија, вакцинацијата и режимот на пандемијата под контрола на СЗО сега стапува на сила. Се вели дека Имери била под голем притисок од страна на нејзиниот работодавец, според нејзините роднини: Ако не се вакцинира, ќе биде отпуштена.

Очајното семејство на младата жена излезе во јавноста по ненадејната смрт на Имери - и на тој начин ја објави јавно нејзината судбина (што исто така беше скриена од властите во Косово). Покрај фотографијата на жртвата, таа го објави и својот сертификат за вакцинација:

Интернационалните меѓународните медиуми потоа го контактираа Семејниот здравствен центар во Дренас, каде што Имери беше вакцинирана, за повеќе информации. Нејзиниот директор Исмет Богиќи потврди дека девојчето било вакцинирано на 13 септември во „редовна процедура“.

Богиќи посочи дека судската медицина сега го истражува случајот. Ниту косовското Министерство за здравство ниту Националниот институт за јавно здравје (НИПХК) не сакаа да го коментираат случајот.

Семејството на починатото девојче објави дека сака да контактира со јавниот обвинител во секој случај и да побара сопствено вештачење.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА