Симнете ја нашата Андроид апликација

Колумбиските власти ненамерно откриваат детали за имунитетот на Големата Фарма

Колумбиските власти ненамерно откриваат детали за имунитетот на Големата Фарма

Освен превисоките трошоци, нацијата се согласи да ги ослободи производителите од каква било правна одговорност за негативни настани што произлегуваат од употребата на нивните производи

Официјални лица во Колумбија случајно објавија договори од Фајзер / БиоНТех и АстраЗенека со детали за зделките од милиони долари и договори за надомест меѓу јужноамериканската земја и фармацевтските гиганти за увоз на вкупно 25 милиони дози од нивните вакцини против КОВИД-19.

Во обид да ги пренесе доверливите информации до регионален суд по тужба за старателство, државниот совет на Колумбија, врховниот судски орган на земјата, случајно ги објави договорите потпишани помеѓу колумбиската влада и производителите на вакцини во нејзиниот јавно достапен судски информациски систем.

Иако владата брзо ја откри грешката и ги отстрани документите од пристапот на јавноста, непрофитниот антикорупциски институт со седиште во Колумбија можеше да пристапи до информациите, а подоцна ги ископира и објави протечените документи на својата веб-страница „за да ја брани транспарентноста и заштитата на основното право за пристап до информации од јавен карактер “, велат од институтот.

Досието на 132 страници дава детали за договорениот договор меѓу колумбиската влада и двете фармацевтски компании, со АстраЗенека потпишана на 16 декември 2020 година и со Фајзер потпишана на 2 февруари 2021 година.

Колумбиските власти се согласија да и платат на АстраЗенека 6 долари по доза и да нарачаат вкупно 9.984.000 шприцеви од компанијата со седиште во Оксфорд, чија цена е 59.904.000 долари.

Фајзер преговараше за 12 долари по доза од својата гРНК вакцина и продаде 15,000,570 шприцеви на Колумбијци за вкупно 180,006,840 долари. Севкупно, колумбиската влада потроши огромни 239.910.840 долари за 24.984.570 дози на вакцина против КОВИД-19, што значи дека 12.492.285 граѓани (околу 25 проценти од населението) се „целосно вакцинирани“ против вирусот.

Во меѓувреме, Детската здравствена одбрана, фирма за хармонија на вакцини, откри дека САД плаќаат 19,50 долари по доза за гРНК вакцината на Фајзер против КОВИД-19.

Настрана од превисоките трошоци за увоз на експериментални вакцини, нацијата се согласи да ги ослободи производителите од каква било правна одговорност за негативни настани што произлегуваат од употребата на нивните производи.

Договорот на Фајзер расчисти дека „напорите на Фајзер / БиоНТех да развијат и произведат вакцина се амбициозни, подложни на значителни ризици и неизвесности“, и соодветно на тоа, „Република Колумбија ќе ги реши ризиците својствени за набавка, употреба и примена на вакцината “.

Всушност, Фајзер конкретно изјави дека „долгорочните ефекти и ефективноста на вакцината во моментов не се познати и дека може да има негативни ефекти од вакцината кои во моментов не се познати“. Колумбијците беа принудени да признаат дека вакцината има непознати ефекти бидејќи „се разви брзо поради маките на пандемијата со КОВИД-19“.

Поради можноста за непознати негативни ефекти, како дел од договорот, дистрибутерот на вакцини побара од Колумбија „со ова да се согласи да ги обесштети, брани, Фајзер БиоНТех и која било нивна филијала ... за истражување, развој, производство, дистрибуција, комерцијализација или употреба на вакцината .... од и против сите тужби, побарувања, дејствија, барања, загуби, штети, обврски, порамнувања, казни, парични казни и трошоци ... предизвикани во врска со вакцината или резултат од неа, вклучително, но не ограничувајќи се на која било фаза на дизајнирање, развој, истрага, формулација, тестирање, клиничка истрага, производство, означување, пакување, транспорт, складирање, дистрибуција, маркетинг, рекламирање, продажба, купување , лиценцирање, донирање, препишување итн.

Покрај тоа, владата првично беше обврзана со строг договор за доверливост, во кој се вели дека не може да открие никакви информации за деталите за направените трошоци или надоместокот доделен според договорот:

Купувачот не смее да открие ниту една од финансиските одредби или одредби за надомест на штета содржани во овој Договор, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на цената по доза на производот или повратноста на предвремената исплата, или какви било информации што разумно ја одредуваат цената по доза на производот, без Претходната писмена согласност на Фајзер.

Фајзер, исто така, ги поврза Колумбијците со клаузула која гарантира дека фармацевтската компанија нема да биде негативно погодена од промените во колумбиското законодавство. Фајзер, исто така, се осигури дека колумбиската влада плаќа за секоја испорака десет дена однапред од приемот на стоката и дека доцнењето на плаќањата ќе предизвика камата на заостанатите долгови.

Договорот за АстраЗенека постави слични барања до колумбиските власти, додавајќи експлицитна обврска да плати надомест „за смрт, физичка, ментална или емоционална повреда, болест, попреченост или состојба ... како резултат на употреба или администрација на вакцината“.

Грешката на колумбискиот Врховен суд што доведе до изложување на договори за вакцини не е првпат фармацевтските компании да ги објават деталите за нивните меѓународни договори против нивната волја.

Фајзер веќе објави договори со Албанија, Бразил, Доминиканска Република и Европската комисија. Формулата што се користи во сите овие договори остана иста, освен неопходните промени во зависност од купувачот и трошоците поврзани со неговата задача.

Експертот за информации, Ехден Бибер, објасни во тема на Твитер дека „Бидејќи трошоците за развој на договори се многу високи и одземаат многу време (циклуси на правен преглед), Фајзер, како и сите компании, развива стандардизиран образец за договори и овие договори со релативно мали прилагодувања се користат во различни земји “.

Иако производителите сеуште се поштедени од правни одмазди, бројот на несакани ефекти поврзани со нивните лекови постојано се зголемува.

Најновите податоци од САД Системот за известување за несакани настани од вакцините сега покажува 571.831 пријави за повреди по вакцинации против КОВИД-19, од кои 55 проценти следеа со гРНК инекцијата на Фајзер / БиоНТех. Вкупно 12,791 смртни случаи беа регистрирани по употреба на вакцината против КОВИД-19 помеѓу декември 2020 година и 6 август 2021 година.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА