Симнете ја нашата Андроид апликација

Кога граѓанската непослушност и моралната храброст ќе се спојат, планините можат да се поместат

Кога граѓанската непослушност и моралната храброст ќе се спојат, планините можат да се поместат

Кога неодамна полицајците од единицата на Гестапо се обидоа да уапсат жена која не носеше маска во Шпанија, храбри минувачи застанаа зад неа, солидарно ги симнаа нивните маски и се соочија со полицијата. По кратка расправија, полицајците ја пуштија жената, додека бесните граѓани извикуваа „Либертад“ (слобода).

Полициската единица, очигледно изненадена и совладана од реакцијата на толпата, конечно не виде друг излез освен да ја напушти сцената. Повлекувањето ги инспирираше минувачите да врескаат „Либертад“ уште повеќе во светот.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА