Симнете ја нашата Андроид апликација

Заштита на климата - новото лице на евгениката

Заштита на климата - новото лице на евгениката

Годишниот состанок на Светскиот економски форум (СЕФ) се одржа во последната недела од јануари 2021 година

Во своите говори, канцеларката Ангела Меркел, претседателката на ЕУ, Урсула фон дер Лејен и климатската активистка Грета Тунберг, повикаа на значително поголема брзина во заштитата на климата и животната средина во нивните меѓународни говори.

Трите се согласуваат дека на борбата за подобра клима сега и требаат конкретни мерки. Соодветно на тоа, ЕУ веќе ја заостри својата климатска цел на крајот на 2020 година: До 2030 година, емисиите на СО2 не треба да се намалат за 40 проценти, како што беше претходно планирано, туку за 55 проценти и ќе се сведат на нула до 2050 година.

Седумгодишниот буџет на ЕУ од 1,2 трилиони евра, како и новиот фонд за реконструкција од 750 милијарди, треба во голема мера да се искористат за инвестиции во намалување на ЦО2. Фон дер Лејен, исто така, предупреди во својот говор: „

Ако не дејствуваме брзо за да ја заштитиме нашата животна средина, следната пандемија наскоро ќе биде тука“.

Со оглед на фактот дека толку голема важност се придава на заштитата на климата и дека глобалното затоплување е поврзано дури и со друга пандемија, вреди да се погледне назад во потеклото на еколошкото движење:

Се започна со Џулијан Хаксли, таканаречен „пронаоѓач“ на движењето за заштита на животната средина и основач на најголемата приватна организација за заштита на природата, „Светскиот фонд за дивиот свет“ (ВВФ). Хаксли исто така бил поборник за евгеника.

Во тоа време, идеологијата на евгениката дури бараше во најекстремен случај стерилизација или убивање на „недостојни за живот“ членови на општеството со цел да се заштедат трошоците за нивна грижа.

Евгеничарите исто така ја следеа целта за контрола на населението со цел да го одржат под контрола растот на населението. Тие веруваа дека англиската висока класа има право да владее бидејќи е генетски супериорна.

Тие, исто така, се обидуваа да го вратат општеството во времето пред Американската револуција, односно во мрачните времиња на средниот век, кога моќни семејства владееја со неуки селани и поданици.

Кога евгениката се огласи поради настаните од Третиот Рајх, на поддржувачите на оваа идеологија им беше потребно ново лице за евгениката. Џулијан Хаксли, потпретседател на Британското здружение за евгеника, беше назначен за прв генерален директор на УНЕСКО во 1946 година.

Официјалниот документ на ОН, напишан од него, „УНЕСКО, неговата цел и неговата филозофија“, покажува импресивно чие идеја била: „Дури и ако е сигурно точно дека радикалната евгенијална политика ќе биде политички и психолошки невозможна многу години, тоа ќе биде важно за УНЕСКО да обезбеди евгенистичкиот проблем да се испита со најголема можна грижа и јавноста да биде информирана за предметното прашање, така што многу работи што денес изгледаат незамисливи, барем повторно ќе станат замисливи “.

Целта на водечките евгеничари беше затоа целосно да го спакуваме предметот за евгеника или контрола на населението, така што веќе нема да дозволи никакви асоцијации со евгениката зад неа.

Ова ново лице отсега беше: Заштита на земјата од експлоатација, загадување и еколошка катастрофа предизвикана од луѓе. Хаксли проповедаше дека терминот заштита на животната средина или екологијата сега мора да го заземе местото на дискредитираниот термин евгеника.

Следуваа години на „просветлување“, во кои растечката светска популација беше претставена како закана, со цел да се зацврсти потребата за контрола на населението и заштита на животната средина во перцепцијата на јавноста.

УНЕСКО служеше како идеален отскочен камен за ова. Ова постепено резултираше со разни организации и публикации:
- Во 1948 година, Хаксли ја основа „Меѓународната унија за заштита на животната средина“ (ИУЦН)

- Во 1961 година, Хаксли го основа ВВФ (Светски фонд за диви животни). Други истакнати основачки членови беа на пример Годфри А. Рокфелер, холандскиот принц Бернхард - ко -иницијатор на Билдербергер - и сопругот на англиската кралица Елизабета Втора, принцот Филип.

Сите тие имаа заедничка цел: „Користете го јавното мислење и информирајте го светот за потребата да се заштити природата“.

- Во 1969 година, тогашната американска администрација под претседател Никсон го објави извештајот „Растот на населението и американската иднина“, кој беше изработен под раководство на Џон Д. Рокфелер, чие семејство беше инструментално во финансирањето и промовирањето на евгениката.

Следниот цитат покажува дека очигледно се работело за повторно да се направи евгениката прифатлива:

„Населението не може да продолжи да расте бесконечно. Никој не го доведува во прашање ова и ние во нашите откритија рековме дека веруваме дека нацијата сега треба да поздрави и да планира стабилизирано население “.

- Во 1972 година се одржа првата меѓународна конференција за животна средина во Стокхолм. Ова се уште се смета за пресвртница во историјата на модерното еколошко движење и почеток на меѓународната еколошка политика.

Го водеше Морис Стронг, човек во меѓународниот нафтен бизнис и близок пријател на Дејвид Рокфелер.

Оттогаш, еколошкото движење постојано се фокусира на други кризни прашања во последните неколку децении, како што се киселиот дожд, озонската дупка, тропските шуми итн. Во 1988 година ИПЦЦ , беа". Извештаи подготвени од Советот за клима ги користеа медиумите и многу други гласноговорници на „Глобалното затоплување“, како што е поранешниот американски потпретседател Ал Гор, како авторитативни извори.

Во меѓувреме, темата за глобалното затоплување и поврзаното намалување на емисиите на ЦО2 се повеќе доаѓа до израз, така што денес стана главна тема и во политиката и во водечките состаноци на елитите, со што се затвори кругот за евгеника.

Затоа што ако намалувањето на емисиите на ЦО2 се спроведе како што е планирано, ова значи притаена деиндустријализација. Економски, тоа ќе не врати назад со децении, па дури и векови и неизбежно ќе доведе до намалување на населението.

Овие врски за потеклото на движењето за заштита на животната средина и климата јасно покажуваат дека е препорачливо за сите нас да бидеме будни и критички да ја разгледаме гласно пропагираната заштита на климата.

Големата желба на принцот Филип е пандемија. Тој го рече ова за Германската прес -агенција во 1988 година:

„Ако се препородам, тогаш би сакал да се вратам како смртоносен вирус за да помогнам во решавањето на пренаселеноста.“

Во својот говор на Светскиот економски форум, г -ѓа фон дер Лејен предупреди на друга пандемија, ако климатските цели не се исполнат. Дали можеби зад климатското движење се крие перфидниот план на евгеничарите кои се појавуваат во ново руво, но на крајот не ја следат заштитата на нашата животна средина, туку целта за намалување на човештвото?

Почитувани посетиттели, дали и вие верувате дека населението треба да биде информирано за вистинските корени и нехумани организатори на движењето за заштита на животната средина и климата? Ако е тоа така помогнете со дистрибуција на оваа објаваа на сите социјални мрежи.

Ви благодариме  многу!

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА