Симнете ја нашата Андроид апликација

Како човештвото ја создава планетата на мајмуните

Како човештвото ја создава планетата на мајмуните

Обединетите нации се сериозно загрижени за животната средина од Светската климатска конференција во Женева во 1979 година

Во 1992 година во Рио де Жанеиро имаше вистинска Рамковна конвенција за климатски промени. Тие се ветуваа едни на други, скапо и свето, од 1994 година наваму „да избегнат опасно нарушување на климата“. Зарем тоа не е прекрасно изразено?

Ова е еден пример за фраза што е многу популарна во дипломатските кругови. Дипломатите се загрижени за постигнување договор со други дипломати.

Она што излегува од договорот е сосема неважно за нив. Ако ништо не излезе од тоа, уште подобро, тогаш само повикајте нова рунда разговори. И така натаму и така натаму и така натаму. Инаку работата е многу добро платена.

Таканаречените конференции за климата, кои се одбележуваат секоја година, постојат од 1995 година. Првата конференција за климата се одржа во Берлин, и, можеби сте заборавиле: Тогаш, Германија всушност вети дека ќе даде најголем единствен придонес за намалување на  гасовите од која било индустријализирана земја. Кој го вети тоа во име на сите Германци?

Тоа беше тогашниот федерален министер за животна средина Ангела Меркел. Светот беше полн со пофалби. Каква жена! Меѓутоа, ниту Германците ниту која било друга нација никогаш не се приближија до она што го ветија на овие конференции. Ова се големи настани од гигантски размери. Наскоро конференцијата за климата број 26 е во Глазгов.

 

Грета Тунберг - климатска ѕвезда на Холавуд

Ако не верувате во оваа илузија, тогаш слушајте го говорот на експертката Грета Тунберг на самитот на ОН за климата во 2019 година. Тогашното 16 -годишно девојче навистина им го прочита чинот на немирите на моќниците на овој свет. Публиката беше воодушевена. Медиумите беа воодушевени. Сите всушност беа ентузијасти.

Во сите благородни обиди да се решат проблемите опасни по живот на земјата, на нашето холивудско општество му е апсолутно потребна ѕвезда, носител на надеж, идеално атрактивен позадинец, кој може да се продава прекрасно.

Грета ги исполнува сите овие барања. Тоа е знак на нашето време дека 16 -годишно девојче ги презема проблемите на овој свет. Мудрите старци и жени исчезнаа некако и некаде. Тие едноставно не се вклопуваат во модерниот маркетинг.

Но, Грета пропагира во најдобар случај. Потоа патувала и со брод од Европа до Америка. Не, тоа не може да биде еколошки. Светот се воодушеви од опиеноста на Грета. Грета! Грета! Грета!

Назад, сепак, разбирливо го зеде авионот. Бидејќи времето е кратко. И останува уште многу да се направи.

Ако ги погледнете сите овие еколошки договори, малку неискусни, ќе откриете дека најголемиот фактор што влијае врз животната средина, така да се каже, најголемиот загадувач на земјата, е дека не постои такво нешто. Дури и Грета не обрнуваше внимание. Нешто пресудно и избега. Затоа, сега мораме да ви ги отвориме очите.

 

Чудесното оружје на нашата цивилизација

Тестовите за нуклеарно оружје беа извршени во атмосферата во 1940 -тите и 1950 -тите години. Прекрасни облаци од печурки застрелани кон небото. Тие зрачеа, ја контаминираа атмосферата и земјата. Имаше експерти по експерти кои ги уверија дека сето тоа е целосно безопасно. Не треба да се поставуваме така. Но, глупите граѓани не се откажаа.

За среќа, друг генијален експерт дојде до идеја дека можеби сепак не е  толку добро и дека не може да продолжи вака засекогаш. Затоа, експериментите беа спроведени длабоко во земјата и во океаните. Најпопуларната област за војската во тоа време беше Пацификот.

Додека тамошните жители не се пожалија и, пред се, им укажаа на Французите, ако - како што Французите постојано ги уверуваа - ако овие тестови со нуклеарно оружје беа всушност целосно безопасни, зошто тогаш овие тестови не можеа да се спроведат во самата Франција. Па, сето тоа зборување не донесе ништо добро. Дури во 1995 година, француските нуклеарни тестови врз Моруроа и Фангатауфа завршија.

Американците ги спроведоа своите тестови во областа Атол Бикини. Вкупно 67 на број. Кога завршиле, тие ги фрлиле нуклеарните остатоци во кратер и го запечатиле. Ако печатот се скрши во еден момент еден ден, тогаш работите ќе станат сериозни.

Луѓето кои некогаш живееле на овие атоли, конечно биле евакуирани во 1985 година, бидејќи многу од нив се разболеле и повеќе не верувале во смирувањето на Американците.

 

Виетнамската војна

За време на Виетнамската војна, повеќе од милион хектари шума беа уништени од бомби, а повеќе од два милиони хектари шума беа дефолирани и уништени од отрово. Отруеното земјиште не може да се користи најмалку 100 години. Околу милион Виетнамци беа отруени од овие штетни материи. Абортуси се случуваат и денес.

Десетици илјади американски војници и нивните потомци исто така беа погодени. Американците не успеаја да ги бомбардираат Виетнамците  и да ги  покорат. Господата Никсон и Кисинџер ја застапуваа оваа смела идеја дека секој има точка во која се крши. Само треба да извршите доволно притисок.

И овој прекрасен принцип важи и за земјите кои не сакаат да се покоруваат. Бомби, бомби, бомби за предавање! Грешевте. Па, како утешна награда, тие барем успеаја да ги бомбардираат земјите од Лаос и Камбоџа уште во камено доба. О, да, 58.000 американски војници загинаа за ништо и за повторно ништо.

 

Првата американска војна во Заливот 1991 година (операција Пустинска бура)

Повеќе од 110.000 воздушни напади во период од шест недели врнеа над 88.000 тони експлозив врз Ирак. Набудувачите на Обединетите нации тогаш ја опишаа ситуацијата меѓу цивилите како „апокалиптична“.

Целокупната инфраструктура на земјата е систематски уништена: електрани, водоводи, резервоари за вода, постројки за пречистување на отпадни води, постројки за производство на храна, складишта за храна, системи за наводнување и така натаму и така натаму и така натаму. Ниту еден град веќе немаше недопрена вода за пиење.

Тоа не беше вистинска војна против многу слабата и безнадежно победена ирачка армија. Тоа беше војна против целиот ирачки народ и неговата цивилизација. Земјата беше систематски срамнета со земја.

Милиони Ирачани загинаа за време и како резултат на војната. Американците користеа муниција со ураниум, која ги загади областите на Ирак до денес. Многу очајни луѓе се упатија кон Европа.

На крајот на 1991 година, извештаите во Министерството за одбрана на САД се натрупаа врз војниците кои се разболеле откако служеле во Ирак. Хемикалиите што се користат во оваа војна се список од хорор филм: сарин, циклосарин, сенф гас, бромиди, радиоактивен отпад, експериментални лекови и други ѓаволски работи.

Директор на Националниот ресурсен центар за воен залив на Соединетите држави во писмо до Волстрит Журнал напиша дека речиси 10.000 американски војници загинале како резултат на болести. Гигантското загадување на животната средина во Ирак, секако, имаше жртви меѓу луѓето. Американците и Ирачаните.

 

Југословенската војна 1999 година (79 дена ужас)

Исто така, во Југославија се користеше муниција со осиромашен ураниум. Според извештајот на ОН, голем број цивилни индустриски постројки се уништени од воздушните напади на НАТО.

Старата приказна. Погледнете ја листата погоре во војната во Ирак. Војската мора да има список на цели преку кои секој од нив работи во војна. Никогаш не е војна против непријателска војска. Целата земја е уништена и делумно контаминирана.

О, да, дојде до познатото судење за воени злосторства во Хаг. На 2 јуни 2000 година, судијката Карла дел Понте дојде до заклучок дека нема основа за започнување постапка против членките на НАТО. Особено, немаше намерно бомбардирање од цивилни објекти. Најголемите уништувачи на животната средина во светот повторно се извлекоа со тоа.

Можеме да ја продолжиме оваа листа на војни до денес и веднаш ќе ја видите штетата предизвикана од војската. Но, тоа е само дел од еколошката штета предизвикана од воениот занает. Само производството на оружје ја експлоатира и загадува животната средина; земјата е контаминирана и уништена во маневри.

Војската користи огромни количини гориво, бродовите ги загадуваат океаните, авионите атмосферата, тенковите уништуваат се што доаѓа пред нив во светот. И така натаму.

Војската е далеку најголемиот загадувач во светот и не се појавува во ниту еден договор за климата. Никогаш! Многу, многу едноставно прашање: дали војната или мирот се подобри за животната средина? Грета, девојче, за тоа треба да размислиш малце.

 

Слободна трговија која има своја цена

Можеби политичарите и дипломатите во сите овие климатски договори заборавија други грешници, освен воената индустрија? Ако ни дозволите, имаме едно прашање: зошто по ѓаволите еврипејците треба да јадат јаболка од Нов Зеланд? Нема ли јаболка во Европа?

Дали сте свесни за напорите што треба да се вложат за да ги транспортирате овие јаболка од Нов Зеланд на половина пат низ светот до вашиот супермаркет во Европските земји?

Пресметајте ја разликата во загадувањето на животната средина помеѓу јаболка од Европа и јаболка од Нов Зеланд. И тоа е само едно јаболко. Бидејќи сета оваа посрана слободна трговија не е слободна.

Тоа е огромно губење на ресурси и огромен товар за нашата животна средина и климата, нели? Овие огромни калници, овие бродови што се нишаат напред и назад во океаните за да донесат работи во земји што на луѓето таму всушност не им се потребни, која е поентата?

Па, зошто Грета не бара од оваа меѓународна трговија, ако не  да се забрани, тогаш барем строго да се ограничи на многу, многу пониско ниво.

Бидејќи навистина може да има работи во Нов Зеланд што не постојат во Европа, но кои апсолутно ви се потребни за да преживеете.

Дали е навистина точно, слушнав, дека луѓето во една (некоја) европска земја не можат да изработуваат кошули и затоа треба да ги добијат своите кошули од Кина, Индонезија или Виетнам? И дали е слично со чевлите? И со сите други работи исто така.

Тоа е толку идиотски, всушност е незамисливо. А сепак се случува. Дури и Австралијците некогаш правеа свои автомобили. Не веќе. Американците, исто така, во голема мера ја запреа оваа некогаш популарна активност за производство на автомобили. Магичниот збор е „увоз“. Тоа е наводно поевтино. Поевтино во парична смисла. Не е поевтино за животната средина. Ни нашата Грета навистина не го сфати тоа.

И дека со таканаречената слободна трговија и увоз се влошува. Во Нов Зеланд постои единствена рафинерија наречена Марсден Поинт. Треба да се затвори следната година.

Се вели дека бензинот може да се увезува поевтино. Прашање: Што ако има проблеми при увоз? Одговор: Тогаш имавте лоша среќа со слободната трговија. Тогаш нема бензин во земјата. Можете ли да замислите дека луѓето се доволно глупави за да паднат на тоа?

 

Електраните на јаглен во моментов се најпопуларни

Такви луѓе наводно владеат со светот денес. Како и овие специјалисти за „Ковид“ во Австралија, кои ги учат луѓето дека за време на рагби играта, ако топката лета кон нив како гледач, тие дефинитивно треба да клекнат, а потоа, под никакви околности, да ја допрат топката.

Тој специјалист за предупредување, оваа жена, има плата од 40.000 долари месечно. За возврат, обезбедува барем најдобра забава. Дали сакате да го знаете името на жената?

Професор Никола Спариер. Нејзините паметни зборови, како што велат денес, станаа вирални.  За жал, жената не е сама. Австралија има цело кабаре од овој формат.

Патем, планот во однос на заштитата на животната средина и борбата против глобалното затоплување во Австралија е да се затворат локалните електрани на јаглен за да и помогнат на животната средина, а потоа, нема да верувате, јагленот се извезува во Кина и Индија Затоа што Јагленот е итно потребен таму за нивните електрани на јаглен. Зарем тоа не е благородно? Не, не се смеј. Тоа сериозно го мислат. Така мислат политичарите.

Електраните на јаглен во моментов се најпопуларни. Зошто? Бидејќи тие се сигурни. И има јаглен во изобилство на земјата.  Само во Азија, стотици електрани на јаглен во моментов се градат или се во фаза на планирање. Какво огромно загадување!

И, од друга страна, имате мала земја како Нов Зеланд, која се грижи за непречено прдење на кравите и овците, бидејќи сиромашните говеда наводно го уништуваат светот.

Тие не можат да прдат толку многу за да предизвикаат штета дури и од далечина како една електрана во Кина. Зарем тоа не е апсурдно? Но, Кинезите се среќни. Свесни да помогнат. Како? Дозволено ви е да увезувате, увезувате, увезувате се повеќе.

Сметаме дека е речиси невозможно да освоиме поени со војската и слободната трговија со нашите напори да ги намалиме емисиите на „отровите во животната средина“

 

Голиот мајмун

Во 1967 година, Дезмонд Морис ја објави својата книга „Голиот мајмун“, во која ја опиша природата на луѓето на таков начин што дури и најглупавите можеа да ја разберат. Книгата беше најпродавана во тоа време, сензација. Тогаш, во 1967 година, Дезмонд Морис предупреди дека, со сите овие технички гаџети, луѓето ризикуваат да го заборават своето вистинско битие, она што ги прави луѓе. Зад сите појави, човекот во крајна линија не е ништо повеќе од паметен мајмун.

Во оваа комплицирана цивилизација, човекот ќе процвета само ако не заборави да биде човек. Но, луѓето не се Дезмонд Морис. И не напишале позната книга. Ако се наруши природниот општествен соживот на луѓето, тогаш ќе настане социјален хаос на земјата.

Колку беше во право човекот. Конечно, на страница 185 од англиското издание: Луѓето се едноставно „дизајнирани“ да живеат во мали групи. Се разбира, сето тоа може да се промени, но ќе бидат потребни неколку стотици илјади години.

И што правиме во нашата таканаречена цивилизација? Се силуваме, се уништуваме, а потоа се прашуваме зошто чекалните на психијатарот се преполни, самоубиствата достигнуваат рекордни бројки, а луѓето редовно пијат таблети за да продолжат да функционираат. За жал, не го почитувавме мајмунот во мајмун.

Сакавме да бидеме нешто што не сме. И сега сите овие мајмуни врескаат од ужас и плачат од егзистенцијални закани, затоплување на светот, уништување на природата, Ковид-19 (планирано сценаријо). Какво мајмунско шоу!

Никогаш не разбравме зошто тие идиоти во ОН не ангажираат само неколку бродови, а потоа барем да го ловат  овој пластичен отпад надвор од океаните. (да не заборавиме кој го воведи пластичното пакување)

Најмалку 8 милиони тони пластика завршуваат во океаните секоја година. Кога човекот одлучи да биде круна (Бог) на создавањето и, исто така, отворено се пофали, тој ментално го потпишува својот налог за смрт.

Тој ја загуби понизноста пред создавањето. Навистина не може да биде толку тешко да се разбере дека луѓето се дел од околината. Не можеме да спасиме луѓе без околината. Толку лесно е тоа!

 

Планетата на мајмуните во 3978 година

Можеби може да се разбере дека добриот Дезмонд Морис (тој сеуште е жив, сега има 93 години) сеуште не го постигна посакуваното влијание со неговиот бестселер за да ги натера луѓето да размислат. Но, филмот „Планетата на мајмуните“, објавен една година подоцна. Во случај да не го знаете филмот,  на кратко:

„Замрзнатите“ астронаути се будат од сон по патување од 2000 години, непосредно пред нивниот вселенски брод да се сруши на планетата. Со планетата владеат мајмуни кои чуваат некакви суштества слични на луѓе како робови. Преживеаните астронаути се фатени од мајмуните, но на крајот се ослободени.

Последната сцена од филмот „Планета на мајмуните“ беше длабоко врежана во меморијата на кино публиката: Главниот актер Тејлор вози покрај плажа со младата девојка Нова и наидува на остатоците од Њујоршката статуа на слободата.

Ненадејното сознание дека се на земјата што некогаш била уништена од нуклеарна војна, не само што ја натера Тејлор да земе здив на екранот - изненадените гледачи, исто така, поттикнаа на идејата: „О, Боже!“ - Да, ние лудите стасавме далеку

Но, сега можеби е време да направиме неколку чекори назад. Мораме повторно да станеме луѓе.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА