Симнете ја нашата Андроид апликација

Италија сака да ги прошири пасошите за вакцинација

Италија сака да ги прошири пасошите за вакцинација

И покрај масовните протести против мерките, Италија ќе го прошири својот систем за евиденција за вакцинација во јавниот превоз и училиштата од 1 септември

Властите објавија планови за проширување на списокот со локации за барање пасош, што би можело да го зголеми незадоволството на јавноста кон драконските прописи.

Од почетокот на следниот месец, наставниците ќе бидат невработени доколку не се вакцинираат и не го добијат пасошот, додека универзитетските студенти без пасошот повеќе нема да можат да посетуваат настава.

Исто така, на невакцинираните луѓе повеќе не им е дозволено да користат јавен превоз на долги релации, што значи дека за многумина одморите, патувањата на работа и посетата на роднините се невозможни.

Од минатата недела, се бара картичка за вакцинација на места како што се музеи, стадиони, театри, спортски сали и седење во барови и ресторани.

„Клиентите и локалитетите можат да бидат казнети помеѓу 400 и 1000 евра доколку компанијата не ја спроведе регулативата.

Објектите кои често ја прекршуваат регулативата ризикуваат владата да ги затвори до десет дена.

Министерот за здравство Роберто Сперанца во изјава на Орвелија рече дека проширувањето на регулативата за училиштата и јавниот превоз е неопходно за „избегнување на затворање и заштита на слободата“.

Како што објавивме минатиот месец, протестите против домашните пасоши избија во италијанскиот парламент, кога пратениците со знаци на кои пишуваше „Нема зелен пасош“ беа избркани од зградата.

Италијанците, исто така, излегоа на улиците во бројни други градови за да демонстрираат против планот. Во Торино демонстрантите скандираа: „Не ма диктатурата!

Во цела Европа, владите се во процес на создавање на двокласно општество кое ќе воспостави целосна дискриминација против невакцинираните, кои де факто треба да се држат под клуч на неопределено време.

Како што објавивме, во Франција, која има еден од најдраконските системи, полицијата ја контролира евиденцијата за вакцинација на луѓе што седат во кафулињата на отворено. Иако скоро сите беа празни, французите ги користеја јавните клупи.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА