Индија ја ограничи употребата на лекот Мерк за Ковид поради загриженост за неговата безбедност

Индија ја ограничи употребата на лекот Мерк за Ковид поради загриженост за неговата безбедност

Индија објави дека нема да ја додаде пилулата Меркс Ковид-19 во својот национален протокол за лекување поради загриженост за безбедноста

Според Индискиот совет за медицински истражувања, може да предизвика дефекти на фетусот и промени на клетките.

Во средата, Индискиот државен совет за медицински истражувања (ICMR) соопшти дека станал свесен за „големите безбедносни грижи“.

„Тоа може да предизвика тератогеност и мутагеност, оштетување на 'рскавицата и оштетување на мускулите“, рече генералниот директор на ICMR, Балрам Бхаргава.

Уште поважно, со овој лек мора да се користат три месеци контрацепција бидејќи детето што ќе се роди може да биде проблематично и тератогено.

Тератогенот е лек кој може да му наштети на развојот на фетусот, додека мутагените лекови ја менуваат генетската структура на пациентот.

Мерк тврди дека студијата за нејзиниот лек покажала дека тој не предизвикува вродени дефекти или рак, а во таа студија биле користени многу повисоки дози и подолг период од оние што вообичаено се користат кај луѓето.

„СЗО не го презеде, Обединетото Кралство сè уште не го презеде. Сегашната препорака останува да не е дел од третманот на националната работна група “, рече Бхаргава.

Лекот беше одобрен од индискиот регулатор во декември и треба да се најде во продажба на приватниот пазар следната недела.

Ниту Мерк ниту „Лабораторијата на др. Реди“, (индиска компанија за лекови која сака да воведе генеричка верзија на пилулата), досега одговори на барањата на медиумите за коментар.

Лекот веќе е одобрен во други земји низ светот, вклучувајќи ги Велика Британија, Јапонија и Данска.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА