Симнете ја нашата Андроид апликација

Илјадници тужби во Франција поради управувањето со Ковид-19

Илјадници тужби во Франција поради управувањето со Ковид-19

„Судот на правдата на Републиката (СПП) прима илјадници тужби“ поврзани со владиното управување со кризата „Ковид-19“: рече Франсоа Молинс, обвинител во Касациониот суд, на 5 септември.

„Тоа е нов феномен, секако поради развојот на средствата за комуникација и Интернет, што се однесува на Судот на правдата на Републиката.

Франсоа Молинс смета дека постапката за упатување има „голем број структурни недостатоци“.

ЦЈР, единствениот суд овластен да ги обвини премиерите, министрите и државните секретари за злосторства и прекршоци извршени „во извршување на нивните функции“, потоа ја испитува нивната допуштеност. Истиот феномен се случува на ниво на здравствениот оддел (судскиот суд) во Париз додаде тој.

Франсоа Молинс, исто така, истакна „фундаментален проблем“ што се однесува на Судот на правдата на Републиката. „Знаеме дека има голем број реформски проекти во врска со Судот на правдата на Републиката и мислам дека ако има проблем тука, моделот треба да се развива. Постојат голем број структурни недостатоци кои влијаат на овој процес денес, националната волја е да се преземе акција “, продолжи тој.

Судот против Jeanан Кастекс веќе е отфрлен од Судот на правдата.

ЦЈР, полуполитички, полусудски исклучителен суд кој честопати е под оган, спроведува истрага од јули 2020 година против поранешниот премиер Едуард Филип, поранешната министерка за здравство Агнес Бузин и нејзиниот наследник Оливие Веран за администрацијата на Ковид- 19

Група наставници, исто така, поднесоа тужба против министерот за образование Жан-Мишел Бланкер во март за „загрозување на животот на другите“, обвинувајќи го дека „не го заштитил персоналот што доаѓа во контакт со деца“, кои „го носат вирусот„ ширење “на Ковид19. Погледнете го изворот за повеќе детали.

Извор: Gestion de la pandémie : «des milliers de plaintes» arrivent à la Cour de justice de la République En savoir plus sur RT France : https://francais.rt.com/france/90334-gestion-pandemie-milliers-plaintes-arrivent-cour-justice-republique

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА