Симнете ја нашата Андроид апликација

Извештај: По инјектирањето на гРНК, над 200 луѓе со срцеви проблеми завршуваат во итна помош

Извештај: По инјектирањето на гРНК, над 200 луѓе со срцеви проблеми завршуваат во итна помош

Здравствените служби во Онтарио минатата недела објавија извештај за бројот на хоспитализирани лица во провинцијата со проблеми со срцето по г-РНК вакцинацијата

Од 7 август, Онтарио имаше 106 случаи на миокардитис или перикардитис дијагностицирани кај луѓе помлади од 25 години, нешто повеќе од половина од сите случаи, пишува Торонто Сан.

31 случаи се случиле кај деца од 12 до 17 години и 75 кај 18 до 24 години. Повеќето случаи - 80 проценти - се пронајдени кај машките.

 

146 прести во болница

Во извештајот се вели дека повеќе случаи на миокардитис или перикардитис се пријавени по втората доза на г-РНК вакцината отколку по првата, особено по вакцината на Модерна.

Здравствениот орган доби вкупно 314 пријави. По испитот, останаа само малку повеќе од 200. Во Онтарио, 202 лица со срцеви проблеми беа примени во итната помош по вакцинацијата, од кои 146 мораа да бидат хоспитализирани. Три од нив дури завршија на интензивна нега.

Минатиот месец, Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека миокардитис (воспаление на срцевиот мускул) и перикардитис (воспаление на перикардот) се вклучени во пакетот за вакцините на Фајзер и Модерна како можни несакани ефекти.

Симптомите може да вклучуваат отежнато дишење, силно и можеби неправилно чукање на срцето и болка во градите.

Извештајот може да се најде овде.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА