Симнете ја нашата Андроид апликација

СЕФ го стави својот најнов сон на интернет - „Вака би можел да изгледа нашиот живот“

Злобната конвергенција на „Големото обновување“ на Клаус Шваб со Ватикан и „Ослободителната теологија“

Од Ф. Вилијам Енгдал: Тој е советник и предавач за стратешки ризик. Тој има диплома по политика на Универзитетот Принстон и е најпродаван автор за нафта и геополитика

Во екот на глобалното затворање на пандемијата во 2020 година и резултирачкиот економски пресврт, Клаус Шваб, претходно незабележлив основач на економски форум со седиште во Швајцарија, излезе на светската сцена и повика на, како што го нарече, „Големо ресетирање“ на целата светската економија, при што тој пандемијата би ја искористи како мотор.

Во јули 2020 година, тој дури објави книга во која го прикажува неговиот план. Со право е наречено технократско општество со глобално централно планирање одозгора надолу. Шваб го користи стравот од глобалното затоплување и маката на сиромашните во светот за да го оправда планот за глобален тоталитаризам во кој, како што вели веб-страницата на Давос, никој нема да поседува ништо.

Помалку познат е фактот дека инспирацијата за дистописките планови на Шваб дошла од католички бискуп што го запознал во Бразил во 1970-тите. Овој бискуп ја поврзува огромната глобалистичка мрежа на Шваб со моќното политичко влијание на денешниот папа Франциско.

Овој бискуп, кој не беше традиционален католички свештеник, беше познат како „Црвениот бискуп“ и го поддржуваше моделот на Куба на Кастро и Културната револуција на Мао, во која милиони Кинези беа убиени или уништени во чистката против непријателите на Мао. Неговото име беше надбискупот Дом Хелдер Камара од Бразил, водечкиот експонент на црковното движење познато како „Ослободителна теологија“ во 1960-тите и 1970-тите.

 

Од нацист до комунист?

Хелдер Камара направи префрлување помеѓу двете крајности на политичкиот спектар. Во 1934 година Камара беше водечка фигура во бразилското свештено-фашистичко движење про-мусолини.

Бразилска интегралистичка акција или Acao Integralista Brasileira (АИБ). Тоа не беше случајна вмешаност. Како млад католички свештеник, Камара стана член на Врховниот совет на АИБ. До 1936 година Камара стана личен секретар на основачот на АИБ Плинио Салгадо и национален секретар на АИБ.

Слично на фашистичките црни кошули на Мусолини или кафеавите кошули на Хитлер во 1920-тите, бразилските АИБ беа зелените кошули кои формираа паравоени групи кои активно и насилно ги напаѓаа комунистите на улиците во Бразил во 1930-тите.

Кога Камара бил ракоположен за свештеник во раните 1930-ти, тој наводно ја носел зелената кошула под мантијата. Кога еден бразилски автор подоцна напиша биографија за Камара, кој сега беше бискуп, Хелдер Камара и Црквата интервенираа за да спречат сега познатиот левичар да се спомене како поранешен профашистички активист - една од многуте љубопитни страници во приказната на Камара.

На крајот на војната, во 1946 година, Хелдер Камара некако успеа да се промени од про-мусолини и прохитлеров фашист на АИБ во промарксистички „прогресивизам“ како генерален помошник на Бразилската католичка акција, чија младинска група ЈУЦ во 1959 година отворено стана револуција на Куба. Во 1963 година, фракцијата на ЈУЦ која ја поддржуваше Камара, Ação Popular (AP), се дефинираше себеси како социјалистичка и ја објави својата поддршка за „социјализација на средствата за производство“.

Католичката група АП усвои статути со кои ја фалат советската револуција и ја признаваат „клучната важност на марксизмот во револуционерната теорија и практика“. Дом Хелдер беше надбискуп на Олинда и Ресифе во североисточен Бразил од 1964 до 1985 година.

 

Основач на ослободителната теологија

Хелдер Камара беше клучна фигура во движењето што набрзо се рашири не само во Католичката црква, туку и во другите цркви ширум светот. Подоцна беше наречена ослободителна теологија од перуанскиот свештеник Густаво Гутиерез.

„Ослободувањето“ се однесуваше на она што свештениците го наведоа како порака на христијанството: „Бог преферирачки ги сака сиромашните“.

 

Хелдер Камара на СЕФ во 1974 година (Извор: СЕФ)

Движењето бараше улогата на црквата да се залага за процесот на ослободување на угнетените и експлоатираните земји во третиот свет. Движењето означи радикална промена во ставот на Католичката црква. Свештениците почнаа да го легитимираат насилството врз диктаторите како Сомоза во Никарагва, иако некои од нив зедоа оружје во 1970-тите и им се придружија на Сандинистите и другите марксистички групи.

Тоа беше, благо кажано, радикално отстапување во кое црквата треба да се концентрира на ослободување на најсиромашните од општеството во земјите во развој со сила, доколку е потребно, и прераспределба на богатството. Герилските движења поддржани од комунизмот во претежно католичките земји брзо ја препознаа корисноста на свештениците кои на нивните војни им дадоа општествен легитимитет надвор од марксистичката доктрина. Гутиерез рече: „Ослободителната теологија е вкоренета во револуционерната милитантност“.

Бразилскиот поддржувач на социјалниот активизам на Хелдер Камара за црквата, отец Леонардо Боф, рече:

„Она што го предлагаме е марксизам, историски материјализам во теологијата“.

Боф и другите оттогаш преминаа од застапување радикални земјишни реформи, во кои земјиштето се одзема од сопствениците и се прераспределува на сиромашните земјоделци, кон поддршка на радикалните планови за глобално затоплување како дел од нивната агенда за ослободување. Оттогаш движењето се прошири од Латинска Америка до Африка и Азија, од Зимбабве до Шри Ланка.

Во суштина, ослободителната теологија на Хелдер Камара ја создаде социјалната клима и го промовираше ширењето на идеологијата „жртва“ на денешните широко распространети движења од АНТИФА до БЛМ и целото движење Зелена агенда во општеството.

 

Црвениот бискуп се среќава со Шваб

Пред половина век, Клаус Шваб, основач на Светскиот економски форум во Давос, во своите најнови јавни изјави именуваше двајца мажи кои му го промениле животот.

Еден од нив беше Хенри Кисинџер, кој беше негов ментор кога Шваб беше на Харвард во доцните 1960-ти.

Другиот, зачудувачки, беше Црвениот епископ, Дом Хелдер Камара.

Токму Кисинџер, како министер за надворешни работи на Никсон, планираше атентат на левичарските влади во Чиле, Аргентина и на други места за да ги замени со брутални воени диктатури како Пиноче и Видела, додека Хелдер Камара работеше на спротивниот крај, мобилизирајќи ги сиромашните против држава.

Во 2010 година, Светскиот економски форум на Шваб објави самодоволна книга со скромниот наслов „Светскиот економски форум: Партнер во обликувањето на историјата - првите 40 години 1971-2010“.

Во него, Шваб ја опишува централната улога што Кисинџер ја одигра од самиот почеток во изборот на говорници и гости за елитните деловни состаноци на Шваб.

За 1974 година Шваб пишува,

„Дом Хелдер Камара, римокатоличкиот надбискуп на Олинда и Ресифе, Бразил, извонредно се појави на Европскиот симпозиум за управување во 1974 година (сега СЕФ), поткрепувајќи ја улогата на форумот како платформа за провокативни, но сепак важни гласови“.

Камара беше поканет во Давос, иако многу влади и бизнис лидери го сметаа за персона нон грата.

Тој се опиша себеси како „порпарол на оние две третини од човештвото кои страдаат од неправедната распределба на природните ресурси“.

Извештајот на Шваб продолжува да вели,

„Дом Хелдер предвиде дека еден ден земјите во развој би можеле да ги предизвикаат и да се натпреваруваат со водечките економски сили. Тој ги критикуваше мултинационалните компании дека држат голем дел од човештвото во тешки услови. Тој повика на поголема општествена одговорност, поправедна распределба на богатството и преоценување на лажните вредности на „расипничкото општество“ со цел да се постигне просперитет за сите луѓе“.

Шваб објасни во видео,

„Пример кој веројатно беше клучен момент во мојот живот за мене. Првпат патував во Бразил, запознав свештеник кој тогаш беше познат како свештеник на сиромашните, неговото име беше Дом Хелдер Камара“.

 

СЕФ и папата Франциско

За време на посетата на Бразил во 2013 година, на почетокот на неговиот понтификат, Франциско го именуваше Дом Хелдер Камара како некој што неизбришливо го обликувал „патот на Црквата во Бразил“.

Во својот Evangelii gaudium (Радоста на Евангелието) во истата година, Франциско изјавил, врз основа на ослободителната теологија на Хелдер Камара и други,

„Без приоритетната опција за сиромашните, проповедањето на евангелието ... ризикува да биде погрешно разбрано или да загине“.

Фразата „преферирана опција за сиромашните“ е клучен концепт. Звучи елегантно, но што навистина значи?

Вреди да се одбележи дека во 2014 година Клаус Шваб упати лична покана до папата Франциско да зборува на средбата во Давос.

Оттогаш, Франциско напиша многу такви писма до Шваб и е наведен како соработник на агендата од страна на Светскиот економски форум. Во октомври 2020 година на официјалната веб-страница на СЕФ во Давос напиша:

„Во неверојатната енциклика од 43.000 зборови објавена минатата недела, Папата стави свој печат на напорите да се обликува она што беше наречено Големо ресетирање на светската економија како одговор на уништувањето на КОВИД-19“.

Во 2015 година, Франциско , играјќи се себеси како специјален заштитник на сиромашните, даде согласност за покренување на официјалната постапка од страна на Конгрегацијата за каузите на светците на Хелдер Камара.

Оттогаш, сегашниот Папа се залагаше за акција без преседан за борба против глобалното затоплување, вакцини против Ковид, родова еднаквост, миграција, прераспределба на богатството од богатите на сиромашните и други социјални мерки кои го обликуваат неговиот контроверзен понтификат.

 

Големото обновување (ресетирање)

Се поставува прашањето зошто основачот на највлијателниот форум за глобализација во светот, Клаус Шваб, основачот на ослободителната теологија и сегашниот либерален папа Франциско, првиот језуитски папа ,некогаш тајно, ги оживува овие идеи денес.

Дефинитивно не е овој Клаус Шваб кој го прави марксизмот свој. Шваб е „Кумот на глобализацијата“.

Спојувањето на идеологиите на Франциско и Шваб е паметен начин да се создаде масовна поддршка, особено кај помладите и посиромашните луѓе ширум светот, за големиот напад врз приватната сопственост и врз стабилната средна класа. Потребно е големо ресетирање, глобален технократски фашизам одозгора.

Во ноември 2020 година, папата Франциско изјави дека е неопходна нова „општествена правда“ и дека приватната сопственост не е се разбира во христијанството: „Да ја изградиме новата социјална правда и да признаеме дека христијанската традиција никогаш не го признава правото на приватна сопственост. како што има апсолутна и неподвижна “, така Франциско . Тој не елаборира за тоа.

Застрашувачката конвергенција на „Големото ресетирање“ на Клаус Шваб со Ватикан и „ослободителната теологија“ СЕФ (Порака од папата Франциско на годишната конференција на СЕФ, Давос, 2018 г.

Во октомври 2020 година, Папата објави енциклика со наслов „Fratelli Tutti“ во која тој ја напаѓа приватната сопственост. Тој напиша,

„Претприемачките вештини кои се дар од Бога секогаш треба да бидат јасно насочени кон развојот на другите и искоренувањето на сиромаштијата...“

Тој објасни,

„Правото на приватна сопственост секогаш е придружено со примарниот и најважен принцип на потчинетост на целата приватна сопственост на општото определување на добрата на земјата, а со тоа и правото на секој да ги користи.

Ова е неверојатно слично на она што го пишува Шваб од СЕФ во неговата книга од 2020 година „Големото ресетирање“, каде што наведува

„Прво и најважно, ерата по пандемијата ќе воведе период на масовна прераспределба на богатството, од богатите кон сиромашните и од капиталот до работата.

Шваб тврди дека ерата на неолиберализмот, слободната пазарна економија, е завршена и дека е потребна голема владина интервенција за да функционира „одржлива“ политика за животната средина.

На веб-страницата на СЕФ, организацијата на Шваб ја опишува својата визија за транзицијата кон свет во кој никој повеќе нема ништо. Во видеото таа ја објаснува својата визија за светот во 2030 година: „Нема да поседувате ништо и да бидете среќни“, и додава: „Што ви треба, ќе изнајмите“.

Тоа дури би значело дека можете да ја изнајмите вашата облека!

Во 2030 година „нема да поседувате ништо и да бидете среќни“.

Шваб објаснува дека оваа радикална прераспределба на правата на сопственост ќе биде неопходна ширум светот за да се постигне „еколошка правда“. Ова го повторува повикот на Френсис за „зелена финансиска агенда“ што ќе го замени сегашниот финансиски систем.

Прифаќањето на агендата на Ватикан од страна на Давос е многу пострашно отколку што изгледа.

Нивното големо ресетирање е за крај на човековата слобода во корист на новата глобалистичка агенда на целосна контрола, високотехнолошки надзор, лекови на рецепт и масовна прераспределба на приходите од средната класа надолу. Шваб е вистински мајстор за маркетинг, а неговото дистописко Големо ресетирање и „еколошка правда“ се токму тоа.

 

Извор: Global Research

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА