Симнете ја нашата Андроид апликација

Зелениот пасош во цела Шпанија укинат!

Зелениот пасош во цела Шпанија укинат!

Не само што во Франција последниот збор се уште не е кажан, во Шпанија иднината на вакцинацијата и здравствените потврди е на работ, таканаречениот „Зелен пасош“, како задолжителен документ за сите граѓани во секојдневниот живот.

Откако одлуката за воведување на дигиталната повелба во Шпанија беше оставена на поединечните региони (и затоа тоа повеќе не е централно регулирано), тамошните надлежни судови укинаа серија официјални наредби за воведување.

Како последен регион, регионалниот суд за Галиција одлучи да стави крај на задолжителната контрола на пристапот преку „Зелениот пасош“, како што објавија меѓународните медиуми

Ова значи дека стандардизираниот сертификат за вакцинација како задолжителен дигитален документ за пристап до барови, ресторани, ноќни клубови и настани, како што требаше да биде Зелениот пасош, запре пред да започне.

Претходно, судовите во Андалузија и Кантабрија, исто така, одлучија против тоа. За жал, Шпанија е една од неколкуте земји на ЕУ што нема целосно да го усвојат Зелениот пасош.

Во Франција, населението продолжува да оди на барикади, во Италија - лутите граѓани дури и ги запалија зелените пасоши за време на протестите.

Сега останува да видиме дали владата во Мадрид ќе најде начин да го направи националниот вовед обврзувачки. Се додека тоа не се случи, слободољубивите граѓани и оние кои се залагаат за самоопределување и пропорционалност на државните здравствени прописи можат да здивнат.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА