Симнете ја нашата Андроид апликација

Здравје: Какаото носи повеќе кислород во мозокот

Здравје: Какаото носи повеќе кислород во мозокот

Какаото му помага на мозокот. Во една студија, растителните материи типични за какаото можеа да го забрзаат протокот на крв во мозокот и со тоа да обезбедат повеќе кислород во мозокот. Соодветните испитаници, исто така, се претставија подобро во последователниот когнитивен тест.

Какао за мозокот: поздравите крвни садови обезбедуваат когнитивна кондиција

Претходните студии покажаа дека храната богата со флавоноиди, особено какаото, има антиинфламаторно дејство и го подобрува здравјето на крвните садови, со што се спречуваат кардиоваскуларните проблеми.

Во првата студија за влијанието на флавоноидите врз садовите на мозокот,  е откриено дека самите растителни супстанции имаат ефект во оваа област и можат да ги зголемат когнитивните перформанси. Студијата е објавена во ноември 2020 година во списанието Scientific Reports.

Активни растителни материи во какаото: флаваноли

Катарина Рендеиро - научник на Универзитетот во Бирмингем - ја водеше двојна студија заедно со двете професорки по психологија Моника Фабиани и Габриеле Гратон од Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампањ, Рендеиро објасни: „Флаванолите се ситни молекули кои се наоѓаат во многу овошја и зеленчуци, но исто така и во какаото.

Тие имаат исклучително корисен ефект врз крвните садови. Сега сакавме да испитаме дали флаванолите исто така можат да влијаат на мозокот и когнитивните функции “.

 

Флаванолите се подгрупа на големото растително семејство на флавоноиди. Флаванолите го вклучуваат,  исто така познатиот епигалокатехин галат (ЕГЦГ) од зелен чај или олигомерни проантоцијанидини, кои можеби сте попознати како ОПЦ и на пример се содржани во семки од грозје или кафеави лушпи од кикирики.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА