Западниот економски систем е при крај

Западниот економски систем е при крај

од Тиери Мејсан - Политички советник

Производството на стоки повеќе не обезбедува егзистенција на Запад, додека Кина стана „работилница на светот“. Само сопствениците на капитал прават пари, и тоа многу пари. Системот е пред колапс. Дали големите капиталисти се уште можат да го спасат своето богатство?

 

 

Уште во осумнаесеттиот век, британските економисти како Дејвид Рикардо си поставуваа прашања за одржливоста на овој систем за време на појавата на капитализмот. Потрошувачката не би го оправдала масовното производство засекогаш. Подоцна, околу Карл Маркс [1], социјалистите предвидоа неизбежен крај на капиталистичкиот систем.

Овој систем требаше да се распадне во 1929 година, но за изненадување на сите тој преживеа. Се приближуваме кон сличен момент: производството повеќе не се исплатува, само финансискиот сектор се уште профитира.

На целиот Запад гледаме дека стандардот на масите паѓа додека богатството на неколку поединци вртоглаво расте. Системот се заканува повторно да пропадне за да не се крене на нозе. Дали супер капиталистите се уште можат да го зачуваат своето богатство или ќе има случајна прераспределба на богатството како резултат на општата конфронтација?

 

Кризата во 1929 година и опстанокот на капитализмот

Кога кризата во 1929 година ги погоди Соединетите држави, сите западни елити беа убедени дека гуската со златните јајца е мртва; дека веднаш ќе треба да се најде нов систем, инаку човештвото ќе изумре од глад. Особено е осветлувачки да се прочита американскиот и европскиот печат од тоа време за да се сфати стравот што го зафати Западот.

Огромни богатства исчезнаа за еден ден. Милиони работници беа невработени и не само што се соочија со беда, туку и често гладуваа. Народите се кренаа. Полицијата испукала боева муниција кон лутите толпи. Никој не мислеше дека капитализмот може да се промени и да воскресне. Предложени се два нови модели: сталинизам и фашизам.

Сите во тоа време беа свесни за недостатоците на овие идеологии, но најважниот, витален проблем беше кој најдобро може да го нахрани својот народ. Веќе немаше ниту десно ниту лево, само општо мото: снајдете/спасете се како можете. Бенито Мусолини, кој беше уредник на водечкиот италијански социјалистички весник пред Првата светска војна, а потоа агент на британскиот МИ5 за време на војната, стана водач на фашизмот, кој тогаш се сметаше за идеологија што ќе им даде леб на работниците. Јосиф Сталин, кој беше болшевик за време на Руската револуција, ги ликвидираше речиси сите делегати на неговата партија и ги обнови со цел да го изгради СССР, што тогаш беше сфатено како конкретизација на модерноста.

Ниту еден од двајцата лидери не можеше да го реализира својот модел: на крајот, економистите секогаш треба да отстапат место на војската. Пиштолите секогаш го имаат последниот збор. Така беше Втората светска војна, победата на СССР и Англосаксонците од една страна, падот на фашизмот од друга страна. Меѓутоа, се покажа дека само САД не беа уништени од војната и дека претседателот Френклин Рузвелт му даде втора шанса на капитализмот со организирање на банкарскиот сектор. Соединетите држави ја обновија Европа без да ја уништат работничката класа од страв дека може да се сврти кон СССР.

 

Кризата по крајот на СССР

Меѓутоа, кога СССР се распадна кон крајот на 1991 година, капитализмот, лишен од своите ривали, повторно ги најде своите стари демони. За неколку години, со истите причини кои создадоа исти ефекти, производството во Соединетите држави почна да опаѓа и работните места беа преместени во Кина. Средната класа го започна својот бавен пад. Сопствениците на капиталот во САД се чувствуваа загрозени. Тие пробаа неколку пристапи, еден по друг, за да ја спасат својата земја и да го одржат системот.

Првото беше да се претвори американската економија во извозник на оружје и да се искористат американските сили за контрола на суровините и изворите на енергијата на неглобализираниот дел од земјата, што ги користи остатокот од светот. Токму овој проект, адаптацијата кон „финансискиот капитализам“, доктрината Рамсфелд/Цебровски [2], ја предизвика длабоката држава на САД да стави крај на нападите на 11 септември и бескрајната војна да се организира во проширен Блиски Исток. Оваа епизода го одложи капитализмот дваесет години, но домашните последици беа катастрофални за средната класа.

Вториот обид беше да се ограничи меѓународната трговија и да се врати на американското производство на Доналд Трамп. Но, тој им објави војна на луѓето од 11 септември и никој не му дозволи да се обиде да ги спаси Соединетите држави.

Поранешниот тим на Доналд Рамсфелд (вклучително и лекарите Ричард Хачет [3] и Ентони Фаучи [4]) одлучи да започне четврта опција по повод пандемијата „Ковид-19“. Поентата е да се продолжи и генерализира во развиените земји она што беше иницирано во 2001 година. Масивното затворање на здрави популации ги доведе државите во долгови. Употребата на  работењето од далечина подготви десетици милиони работни места за преместување. Здравствениот фашистички сертификат го легализираше општеството за масовен надзор.

 

Клаус Шваб и големото обновување

Во овој контекст, претседателот на Форумот во Давос, Клаус Шваб, сега го објави „Ковид-19: Големото обновување“.

Во 1970-тите и 1980-тите, Клаус Шваб беше еден од директорите на компанијата Ешер-Вис (купена од Сулцер АГ), која одигра важна улога во нуклеарната истражувачка програма на апартхејдот на Јужна Африка; придонес даден во спротивност со Резолуцијата 418 на Советот за безбедност на ОН.

Значи, тој нема морал и не се плаши од ништо. Потоа создаде круг на бизнис лидери што стана Светски економски форум. Оваа промена на името беше направена со помош на Центарот за меѓународно приватно претпријатие, работодавецот на Националната фондација за демократија (НЕД / ЦИА). Затоа тој беше регистриран како меѓународен службеник во групата Билдерберг (влијателно тело на НАТО) во 2016 година, но официјално тој никогаш не беше регистриран.

Во својата книга, Клаус Шваб ја подготвува својата публика за орвелско општество. Гледа на се што е можно, дури и смрт на 40% од светското население од „Ковид-19“. Тој не предлага ништо конкретно и се чини дека не фаворизира ниту една опција. Човек само сваќа дека тој и неговата публика нема да одлучат за ништо, но тие се подготвени да прифатат се за да ги задржат своите привилегии.

заклучок

Ние сме очигледно на работ на огромен пресврт што ќе ги избрише сите западни институции. Оваа катастрофа лесно може да се избегне со промена на учеството на распределбата на профитот помеѓу трудот и капиталот. Како и да е, ова решение е малку веројатно бидејќи би го означило крајот на супер богатството.

Меѓутоа, кога ќе се земат во предвид овие податоци, ривалството Запад-Исток е само површинско. Не само затоа што Азијците не размислуваат за конкуренција, туку главно затоа што ја гледаат агонијата на Западот.

Затоа Русија и Кина полека го обновуваат својот свет, без надеж да го интегрираат Западот, кој го гледаат како ранет предатор. Тие не сакаат да се соочат со него, туку да го уверат, да му дозволат палијативна нега и да го придружуваат без да го вознемируваат за време на неговото самоубиство.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА