Симнете ја нашата Андроид апликација

Законско убиство на деца: требало да се дозволи убиство на новороденчиња и доенчиња

Законско убиство на деца: требало да се дозволи убиство на новороденчиња и доенчиња

Треба да им се дозволи на родителите да ги убиваат своите новороденчиња - ова го заговараат двајца научници. Нивната причина: убиството на деца не е ништо повеќе од абортус. Бебињата сè уште не се „вистински лица“, туку само „можни лица“, тврдат Алберто Гуибилини и Франческа Минерва во реномираното списание „Журнал за медицинска етика“. Истражувачите сметаат дека мајките и татковците треба да имаат право да го убијат своето бебе, старо само неколку дена.

 

Со своите тези, научниците предизвикуваат голем бес низ целиот свет. „Ако ја следиме оваа линија на аргументи, тогаш во иднина нема да се грижиме дали мајката го задушува своето дете со ќебе“, вели Тревор Стамерс, директор на Универзитетскиот колеџ Сент Мерис во Лондон.

 

Авторите ги поистоветуваат новороденчињата и фетусите, бидејќи и двете „сè уште немаат вештини што го оправдуваат моралното право на живот“. Исто како и фетусот, бебето сè уште нема „морален статус на личност“. Затоа убиството на бебето не е ништо друго освен абортус во матката. „Ако околностите по породувањето се такви што би оправдале абортус, тогаш абортусот сепак треба да биде можен по породувањето“, велат научниците.

 

Бебињата честопати се премногу товар

Гуибилини и Минерва бараат родителите да дозволат животот на нивното бебе да заврши ако се чувствуваат преоптеретени и ако „економски, социјални или психолошки околности“ им оневозможат да се грижат за своето дете. „Да се ​​има дете може да значи неподнослив психолошки стрес за некои жени.“ На пример, ако партнерот ја напушти идната мајка за време на бременоста или по раѓањето се покаже дека бебето е онеспособено.

 

Даунов синдром, на пример, се дијагностицира само пренатално во 64 проценти од случаите. „Ако не се препознае попреченоста, родителите немаат друг избор освен да го чуваат бебето, иако можеби не би го сториле тоа ако знаеја за попреченоста“, велат Гиубилини и Минерва. „Одгледувањето дете со Даунов синдром може да биде стресно за семејствата и општеството.“ Особено финансиските проблеми играат улога. Со вакви провокативни изјави, двајцата истражувачи сакаат да го оправдаат убиството на новороденчиња.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА