Експлозивен случај за индискиот врховен суд: Првата тужба за убиство со вакцинација во светот против Бил Гејтс

Експлозивен случај за индискиот врховен суд: Првата тужба за убиство со вакцинација во светот против Бил Гејтс

Против Бил Гејтс и неговиот индиски партнер Адар Пунавала и неименувани владини претставници се поднесе првата тужба во светот за „убиство со вакцинација“ до индискиот Врховен суд

Тужбата ја покрена Адвокатската комора (ИБА), здружение на индиски адвокати. Причина: 23-годишник почина како резултат на третман со Ковишилд / АстраЗенека, лекарите исто така го потврдија ова.

Човекот им веруваше на гаранциите дека вакцинацијата ќе биде безбедна. Дејствувал и под принуда бидејќи железницата во Индија барала двојна вакцинација и од тоа зависело неговото постоење.

Тужителот бараше еквивалент од 134 милиони УСД и привремена компензација од 13,4 милиони УСД. Потребен е и полиграфски тест за Гејтс и Пунавала. Исто така и испрашување со „серум за вистина“, што е дозволено во одредени случаи во Индија.

Индискиот владин комитет за „Штетни несакани ефекти од вакцината“ (АЕФИ) неодамна ја потврди директната поврзаност со вакцинацијата Ковишилд при друга смрт: жртвата беше 33-годишна.

Придружниот извештај го разоткрива лажното тврдење на синдикатот за вакцини дека третманите за Ковид-19 се целосно безбедни. Семејството на оваа жртва се потрудило да го реши проблемот. Дури и СЗО мораше да интервенира.

 

(Масовно) убиство и заговор

Тужбата има за цел да ги заштити животите на индиските граѓани. Според адвокатите, Бил Гејтс и Пунавала (партнери во создавањето на Ковишилд) исто така се обвинети за учество во заговор.

Затоа што во Индија човек е виновен што дозволил неговиот производ да се пласира неправилно. Во игра се внесуваат и масовни убиства. Тужителите, исто така, се осврнуваат на „злобната детска програма“ на Гејтс, која предизвика претходно непозната парализа кај милиони деца во Индија и ги уништи нивните животи -се вели: сведоштво за перверзниот и криминален начин на размислување на Гејтс.

 

Дали се заканува смртна казна?

Според експертите, нема шанси Бил Гејтс да биде ослободен со кауција доколку биде осуден. Се верува дека наскоро ќе биде конфискуван целиот негов движен и недвижен имот.

Според експертите, смртната казна може да биде пресудена. Во Индија, исто така, постои интересно граѓанско право за општествените организации и обичните луѓе: според ова, секој граѓанин во конкретниот случај може да ги „уапси“ Гејтс, Пунавала и другите погодени и да ги предаде на полицијата.

 

Гејтс-Синдикатот во Индија

Кообвинетиот Пунавала е извршен директор на „Серум Институтот на Индија“ (СИИ), фармацевтска компанија која произведува многу вакцини, вклучително и 50 отсто од вакцините за бебиња и деца ширум светот.

Групата доби од Фондацијата Бил Гејтс - преку сојузот за вакцинација ГАВИ - 300 милиони американски долари за производство на серуми за Ковид-19. Неодамна во септември 2020 година. Во партнерство со британската/шведската фармацевтска компанија АстраЗенека, „Ковишилд“ се произведува таму под лиценца.

Исто така, третманот за Ковид-19 „Новавакс“ и „Кови-Вак“ за назален третман против Ковди-19. Компанијата, исто така, ја произведува руската вакцина Спутник 5 под лиценца за Индија.

 

Добри шанси за осуда

Тужбата не е безнадежна, вели ИБА и се однесува, меѓу другото, на пресудата на индискиот Врховен суд од 2016 година. Ова јасно покажува дека правата на Индијците не вредат помалку отколку што се за луѓето ширум светот. Според тоа, слични случаи, на пример во САД, се исто така релевантни за проценка во Индија.

Одлуката најверојатно ќе предизвика поплава од барања за отштета. ИБА се повикува на понатамошни судски одлуки од 1993 година и на „Декларацијата на УНЕСКО за биоетика и човекови права“ од 2005 година.

 

Дури и официјални лица на нишан

Според ова, лицето мора да биде информирано за можните несакани ефекти и алтернативните, достапни лекови пред лекување со вакцинација или лек. Ако некое лице е вакцинирано и се потиснат или симулираат факти дека вакцината е целосно безбедна, согласноста е измама, вели ИБА.

Во Индија вакцинацијата под измама или со принуда или со наметнување на задолжителни услови е граѓанско и кривично дело. Заради ваквата правна состојба, се бара да се постапи и против инволвирани службеници кои целосно безопасно ја рекламирале вакцинацијата.

 

Американските пресуди како шаблон

ИБА укажува на сличен случај во Соединетите Држави, каде што судот и додели на жртвата 101 милион американски долари како компензација за последователна штета предизвикана од вакцинација против сипаници.

Индиските адвокати се осврнуваат и на случајот со американската фармацевтска компанија ГлаксоСмитКлајн (ГСК), во која ФБИ истражуваше за американската Администрација за храна и лекови (ФДА). ГСК мораше да плати отштета од 10,2 милијарди долари за погрешно прикажување на несаканите ефекти од неговите лекови и загрозување на животите на Американците.

Списокот на обвинувања во овој случај беше долг и ги покажува практиките што фармацевтските гиганти можат да ги користат за да ја поттикнат доминацијата на пазарот.

 

Фармацевтско мито за лекарите

Во судскиот процес против ГСК, тие вклучија: незаконско рекламирање на лекови, недавање податоци за безбедност, граѓанска одговорност за наводни прекршувања на информациите за цените. Исто така, „промоција“ на одредени програми за рекламирање на употреба на лек кај деца и возрасни. ГСК платил за лекарски настани, а истовремено и предавачот.

Исто така, се наведува дека ГСК им плаќал мито на здравствените работници за препишување одредени лекови. Помеѓу 2001 и 2007 година, ГСК не обезбеди одредени безбедносни податоци за лек за дијабетес. Бидејќи една студија покрена загриженост за ризикот од срцев удар, ГСК оттогаш мораше да го посочи ова во упатството

 

ИБА: судска контрола и информирање на граѓаните

Индискиот ИБА е здружение на адвокати кои се залагаат за транспарентност и одговорност во индиското правосудство. Фокусот е на одржување на владеењето на правото, при што судството има централна улога.

Таа редовно објавува правни информации и дава насоки и поддршка на адвокатите и обичните луѓе во борбата за правдата, ги следи различните пресуди кои влијаат на општеството поставувајќи преседани за идните случаи.

Овие наоди се објавени со цел да се обучи правната свест на јавноста и, исто така, да им се овозможи на обичните луѓе да ги направат разбирливи сложените правни процеси.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА