Симнете ја нашата Андроид апликација

Економската позадина на корона-пандемијата

Економската позадина на корона-пандемијата

Германскиот автор и аналитичар Ернст Волф во претходните написи објави дека затворањата не се причина за тековните проблеми, туку само засилувач на пожар што драматично го влошува економскиот колапс

 

 

Тој го опишува дигиталниот / финансискиот комплекс како центар на моќта што ја подготви пандемијата и сега ја користи за нивните интереси. Во предавањето на летниот ВЕФФ во Давос на 21 август 2021 година, тој ја објаснува позадината на развојот.

Овој центар на моќ стои далеку над сите влади и е во состојба да ја фрли на колена секоја влада во светот. Хаосот е воведен, средната класа уништена, инфлацијата поттикната и социјалниот мир уништен.

Волф вели дека дигиталниот / финансискиот комплекс нема друг избор. Системот повеќе не може да се одржува во живот со претходните средства. За време на финансиската криза 2007/2008 година, беа мобилизирани огромни даночни средства за да се спаси и централните банки продолжија да создаваат нови пари од никаде. Без тоа, системот ќе пропаднеше.

Понудата на пари продолжи да се зголемува, а каматните стапки се намалија. Следниот колапс се појави во март 2020 година, одложен за последен пат со намалување на каматните стапки на нула и создавање трилиони. Сега би било потребно намалување на каматните стапки на негативна територија, но тоа ќе доведе до колапс на банките и целиот систем.

Она што сега треба да се случи, според Волф, е создавање пари од централната банка во соработка со ИТ -компаниите и укинување на готовина и банкарски сметки. Тоа треба да оди подалеку основниот приход што треба да им биде примамлив на луѓето преку хаос, банкрот, стечај, невработеност и социјални немири. Излезот потоа е: Основниот приход, кој им се става на располагање на луѓето преку сметката на централната банка.

Илон Маск, шеф на Тесла, исто така една од мега дигиталните и технолошките компании, претстави робот сличен на човек минатата недела. И бидејќи ова ќе ја замени човечката работа во голема мера, ви треба…. Точно: Универзален основен приход  кој треба да биде возможен и физичката работа треба да биде слободен избор.

Резултатот: луѓето се зависни и подложени на целосна контрола и диктатура. Правилото на дигиталниот / финансискиот комплекс се базира само на незнаењето на луѓето. И таму лежи нашата шанса да ја спречиме оваа дистопија.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА