Европратениците на прес-конференција: ќе се бориме за вашите права

Европратениците на прес-конференција: ќе се бориме за вашите права

Пратеници во Европскиот парламент се изјаснија против задолжителната вакцинација и против здравствената пропусница, таканаречениот зелен сертификат

Членовите на Европскиот парламент на прес-конференцијата во средата го свртеа вниманието на зголеменото кршење на човековите права во ЕУ.

Според европратениците, основните права на граѓаните на ЕУ се под притисок поради присилната вакцинација и злоупотребата на Ковид пасошот. Стотици вработени во Европскиот парламент се изложени на ризик да ги загубат своите работни места бидејќи немаат Ковид пасош.

Прес-конференцијата ја одржаа Кристин Андерсон, Франческа Донато, Иван Вилибор Синчиќ и Кристијан Терхес. Тие им дадоа глас на милиони Европејци кои се борат за своите основни права низ ЕУ.

 

Страшна ситуација

„Не се плашам од вирусот. Се плашам дека владите ја користат секоја криза за да ги прекршат или одземат правата на граѓаните“, рече европратеничката Кристин Андерсон. „Она што го видовме во оваа криза е дека граѓанските права и слободи станаа привилегии што владите ги даваат или ги повлекуваат по сопствена дискреција.

„Ги повикувам сите Европејци да застанат против секоја влада која се обидува да ни ги ограби слободите и граѓанските права“, порачаа европратениците.

Адвокатката и европратеничка Франческа Донато зборуваше за „страшна ситуација“ во Европа, бидејќи не се почитуваат човековите права и насилно се задушуваат мирните протести низ цела Европа.

 

Мора да го направиме тоа заедно и мора да го направиме сега.

Таа, исто така, рече дека луѓето кои имаат тешки несакани ефекти по вакцинацијата против корона не добиваат бесплатна помош и дека бројот на пријави за несакани ефекти е потценет.

Мораме да ги браниме човековите права во Европа“, рече Донато. „Мораме да го направиме ова заедно, и мора да го направиме сега.

Европратеникот Иван Синчиќ рече: „Не сте сами и ние се бориме за вашите права! Ние се бориме рамо до рамо со вас! "

Кристијан Терхес истакна дека стотици парламентарци се изложени на ризик да бидат отпуштени затоа што немаат Ковид пасош. „Но, тие не направија ништо лошо. Тоа е апсурдната ситуација. Тоа не е фер. Ние сме тука за вас и ќе се бориме за вас “.

 

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА