Десетици илјади граѓани во Австралија сега добиваат компензација за штетата од вакцината против Ковид

Десетици илјади граѓани во Австралија сега добиваат компензација за штетата од вакцината против Ковид

Австралиската влада призна дека вакцините против корона предизвикале несакани ефекти кај десетици илјади луѓе

Некои жртви сега имаат право на компензација.

7Вести Австралија во петокот објави дека до 79.000 луѓе претрпеле сериозни несакани ефекти од вакцинацијата против Ковид и владата е подготвена да плати над 600.000 американски долари како компензација за некои жртви.

Веста опишува како некои луѓе развиле перикардитис и миокардитис кратко време откако биле вакцинирани.

„Се проценува дека 79.000 луѓе имале негативни реакции на вакцините. Сега владата нуди компензација. Мора да se обезбеди докази од лекар за побарувања помали од 20.000 долари. Побарувањата од над 20.000 долари се испитуваат од тим правни експерти. Најголемата сума е наменета само за најтешките случаи“, се вели во извештајот.

Експертот за медицинско право Даниел Опаре рече дека трошоците за лекување на несаканите ефекти од вакцинацијата може да бидат многу високи.

„Ако имате перикардитис, тоа може да значи плаќање од џеб, одење кај кардиолог, операција, така што дефинитивно е соодветно да се има програма за насочување на овие луѓе да се компензира“, рече тој.

Но, за да можат воопшто да поднесат барање, жртвите мора да поминале барем една ноќ во болница.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА