Двојно вакцинирани, засилувачи и сега четврта вакцинација, сепак случаите со Ковид во Израел достигнаа нов максимум

Двојно вакцинирани, засилувачи и сега четврта вакцинација, сепак случаите со Ковид во Израел достигнаа нов максимум

Бројот на нови дијагнози со коронавирус се искачи на 16.115, а бројот на тешко болни пациенти на 134

Израелското Министерство за здравство во четвртокот наутро објави дека во средата биле дијагностицирани 16.115 нови случаи на коронавирус, со што вкупниот број активни случаи на национално ниво се искачи на 72.034.

Вкупно 61.080 случаи на коронавирус се дијагностицирани во изминатите седум дена.

Од сите резултати од Ковид-19 тестот  добиени во средата, 7,89% беа позитивни, што е стабилно зголемување од 6,62% објавени во вторникот и 5,51% објавени во понеделникот.

Точно една недела претходно, на 29 декември, 2,98% од резултатите од тестовите за коронавирус беа позитивни.

Во исто време, коефициентот на инфекција се искачи на 1,99 во средата, што укажува на значително проширување на пандемијата.

Во меѓувреме, бројот на болнички пациенти заразени со коронавирусот се искачи на 307, бидејќи десетици луѓе беа примени во болниците низ земјата во средата. Тоа е зголемување за повеќе од 100 од средата минатата недела, на 29 декември, кога беа хоспитализирани 202 лица.

Од оние моментално болнички пациенти, 134 се во тешка состојба, што е помалку од само 91 пред една недела - што е зголемување за 47%. Од понеделникот, на почетокот на оваа недела, имаше 111 сериозни случаи на Ковид-19.

Од оние кои моментално се во тешка состојба, 51 пациент со коронавирус се во критична состојба.

Податоците исто така покажуваат дека 41 пациент со коронавирусот се интубирани, а 15 се приклучени на машини за срце-бели дробови.

Седум лица починаа од коронавирусот во изминатата недела, соопшти Министерството.

Извор: New record: 16,115 new COVID-19 cases

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА