Симнете ја нашата Андроид апликација

Данска ја забрани АстраЗенека, сега инјекциите ги продава на сиромашни земји

Данска ја забрани АстраЗенека, сега инјекциите ги продава на сиромашни земји

Данскиот здравствен орган размислува да ја испрати вакцината против Ковид на АстраЗенека во посиромашните земји, иако вакцината има „реален ризик од сериозни несакани ефекти“ според Светската здравствена организација (СЗО).

Европскиот директор на СЗО Ханс Клуге го претстави планот денес, еден ден откако Данска стана првата земја на континентот што трајно ги отстранила инјекциите од својата кампања за вакцинација, поради истрагата за несаканите ефекти на коагулацијата на крвта.

Планот за споделување на вакцините со посиромашните нации е во тек и Данска не објавува конкретни детали, но Клуге рече дека „данското Министерство за надворешни работи е подготвено или веќе разгледува опции“ за прераспределба на вакцините на земјите во кои има потреба.

Данските здравствени власти вчера ја објавија одлуката за запирање на употребата на лекот. Тие го оправдаа ова со „врска помеѓу многу ретки случаи на невообичаени згрутчувања на крвта, крварење и мал број на тромбоцити“, предупредувајќи дека „постои реален ризик од сериозни несакани ефекти“.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА