Симнете ја нашата Андроид апликација

Гутереш и големото ресетирање: Како капитализмот стана временска бомба

Гутереш и големото ресетирање: Како капитализмот стана временска бомба

Од Метју Ерет: Тој е новинар, предавач и основач на канадскиот патриотски преглед

strategculture.org: На 76-та сесија на Генералното собрание на Обединетите нации на 20 септември 2021 година, генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш издаде итно предупредување:

„Тука сум да го вклучам алармот. Светот мора да се разбуди. Ние сме на работ на бездната - и се движиме во погрешна насока. Нашиот свет никогаш не бил толку загрозен или толку поделен. Се соочуваме со најголемата каскада на кризи што некогаш сме ги виделе ... вишок во некои земји. Празни полици во други. Ова е морално обвинување за состојбата на нашиот свет “.

Дури и ако овие зборови изгледаат многу соодветно на површината, вреди да се прашаме од каде потекнува системскиот колапс на светската економија и потенцијалниот колапс на населението, што не постои од мрачните времиња на 14 век: Кои се главните причини за падот во бездната за која Гутереш е толку загрижен?

Дали неоколонијализмот е контролиран од финансиска олигархија што го држи мнозинството од глобалниот југ сиромашен, задолжен, гладен, поделен и е во војна?

Дали е загрижен од потрагата на англо-американските униполаристи за нуклеарна хегемонија низ првиот спектар на удари?

Или тоа е претстојниот колапс на финансискиот вештачки балон од 1,2 трилиони долари маскиран како западната економија?

Во реалноста, тоа не е ништо од горенаведеното.

За Гутереш, егзистенцијалната криза која бара целосен ремонт на сите колективни однесувања, мисли и традиции на човештвото се должи на вриењето на земјата поради глобалното затоплување предизвикано од човекот (што има помала врска со антропогениот ЦеО2  отколку што се верува ) и пандемија со стапка на преживување од 99,8%.

Какво решение има на ум Гутереш?

 

Големото волшебно стапче за обновување

Во јуни 2020 година, само неколку месеци откако Светскиот економски форум потпиша стратешко партнерство за консолидирање на своите функции со Обединетите нации, Гутереш ја изнесе својата визија:

„Големото обновување (ресетирање - адаптиран ангиски поим) е добредојдено признание дека оваа човечка трагедија треба да биде повик за будење. Треба да изградиме поправедни, инклузивни и одржливи економии и општества кои се поиздржливи пред пандемиите, климатските промени и многуте други глобални промени со кои се соочуваме “.

Ова беше само повторување на зборовите на претседателот на Светскиот економски форум, Клаус Шваб, кој рече само неколку дена претходно:

„Светот мора да дејствува заедно и брзо за да ги обнови сите аспекти на нашите општества и економии, од образование до социјални договори и услови за работа ... Секоја земја, од Соединетите држави до Кина, треба да се вклучи, и секоја индустрија, од нафта и Гас до технологија треба да се редизајнира. Накратко, ни треба „големо обновување“ на капитализмот “.

Читајќи го ова, некој може да се запраша: „Но, зарем не се покажа дека капитализмот е премногу корумпиран за да го спаси и дека е потребен нов систем воден од морални вредности?

Секако, обожувањето на парите е лошо како што честопати потврдуваат Гутереш и Шваб, и што е уште повеќе, потребен е нов систем на морални вредности за да не извлече од бездната ... но дали е тоа системот во кој Клаус всушност упатува на „капитализам“?

Она што Шваб го нарече „капитализам“ во говорот „Големо обновување“ споменато погоре, никогаш не бил капитализам.

Самоканибализам под друго име

Капитализмот бара да се создаде капитал за да го заслужи името.

Меѓу националистичките државници како Џон Квинси Адамс, Абрахам Линколн, Улис Грант, Вилијам Мекинли, Френклин Рузвелт и ЏФК во Америка (и многу истомисленици на меѓународно ниво), имало неверојатни скокови во напредок во форма на капитализам 250 години во минатото. Кредитот од голема мера, управуван од владата, заштитните тарифи и социјалните програми ги поврзаа потребите на нацијата со индивидуална слобода и слободно претпријатие.

Од друга страна, култот на потрошувачкото општество што се појави во 1970-тите, никогаш не се однесуваше на создавање нешто ... туку само на консумирање на она што го создадоа претходните генерации не оставија ништо трајно за иднината, освен неплатени, бескрајни долгови Војни, зависност од евтина работна сила и заостаната инфраструктура.

Глобалната промена што започна со уништувањето на стандардот за златна резерва во 1971 година, отсекогаш била водена од намерата да се заменат националните системи за економско планирање со нов, кратковиден анти-национален државен систем управуван од шпекулации.

Во овој нов либерализиран систем, да се биде добар граѓанин значеше само да се биде добар потрошувач, со обожавање краткорочни придобивки што ги заслепуваат корумпираните будали за реалноста дека ројот олигарси ги контролира сите медиуми, науката, академијата, го презеде управувањето и јавниот сервис на владите низ трансатлантскиот свет. Она што тие го нарекоа „капитализам“ беше само операција за грабеж што се случи врз труповите на патриоти како Френклин Рузвелт, Џон Кенеди, Боби Кенеди, Мартин Лутер Кинг, Енрико Матеи и многу други.

Мрежата што ја насочи оваа трансформација на системот во САД беше моќна група наречена „Трилатерална комисија“.

Ко-основан од Дејвид Рокфелер, претседател на Чејс Менхетен Бенк, Хенри Кисинџер и Збигњев Бжежински, манифестот на Бжежински за оваа група беше во неговата книга од 1970 година, „Помеѓу две векови: Улогата на Америка во технолошката ера“.

Во овој манифест Бжежински напиша:

„Технетронската ера вклучува постепено појавување на поконтролирано општество. Со такво општество владее елита која не се придржува кон традиционалните вредности. Наскоро ќе може да се следи секој граѓанин речиси постојано и да се чуваат целосни датотеки што ги содржат дури и најличните информации за граѓанинот. Овие датотеки ќе бидат веднаш достапни за властите “.

 

Бомбата е поставена

За да се премине од застарена ера на национализам и верба во научен напредок во нова ера на пост-националистичка светска влада, мораше да се создаде привремено време „помеѓу две возрасти“. Ова средно време наводно ќе се нарече капитализам, а Америка ќе биде извршител на Левијатан на овој систем на грабежи на глобално ниво.

За тоа време, наднационалните конзорциуми на меѓународниот финансиски свет, корпорации и тајни служби кои не се обврзани на ниту една национална држава, се повеќе ќе ја користат дерегулацијата на системот во контекст на глобализацијата за повторно колонизирање на западните нации, лишувајќи ги од сите вистински економски суверенитети и  тие сега се прават суверени само по име.

Системот што се појави под овој нов поредок беше помалку капитализам отколку разработена темпирана бомба.

Овој нов систем на само-канибализам, поради акцентот на зголемените стапки на замислена акумулација на капитал, ќе ги поништи долгорочните инвестиции неопходни за одржување на општеството и ќе создаде шпекулативен балон базиран на се поголеми планини на неплатени долгови. Оваа бомба би пукнала како раните меурчиња понудени како решение во 1929 година во Њујорк, па дури и порано во 1923 година во Германија со „научно водени“ форми на фашистичко управување.

Додека Трилатералната комисија ја презеде контролата во САД, поранешен студент на Кисинџер, по име Клаус Шваб, основаше нова организација во Швајцарија, наречена Светски економски форум (првично Европски фонд за управување).

Оваа нова организација требаше да служи како пандан на Билдербергер групата, основана во 1956 година од холандскиот принц Бернхард (и ко-основач на Светскиот фонд за дивиот свет) и да служи како влијателна платформа за светската елита - планирајте и координирајте наднационален план за игра што треба да го втурне светот во нова утопија.

Коосновачот (а подоцна и претседателот) на Светскиот економски форум беше канадски штитеник на Рокфелер, по име Морис Стронг, кој напредуваше од менаџер за рударство до водечки контролор на Канадската либерална партија во 1960-тите, па потоа беше на чело на првата конференција за животна средина на Обединетите нации во Стокхолм  - Стана меѓународен лидер во неомалтузиската преродба во 1972 година. Со наклонетост го нарече Шваб како „мојот ментор“, Морис Стронг започна во Давос отворено да се залага за контрола на светската влада и населението, што помина како црвена нишка низ неговиот живот. Што се однесува до групата Давос, Стронг со двоумење во 1991 година рече:

„Што ако мала група светски лидери одлучи дека главната закана за земјата доаѓа од дејствијата на богатите земји? И ако светот треба да преживее, овие богати земји ќе треба да потпишат договор што ќе го намали нивното влијание врз животната средина. Дали тие ќе го направите тоа? Заклучокот на групата е „не“. Не богатите земји нема да се променат. Значи, за да ја спаси планетата, групата одлучува: зарем не е единствената надеж за планетата индустриските цивилизации да пропаднат? Зарем не е наша одговорност да го постигнеме ова? "

Друг член на Трилатералната комисија, кој во 2004 година го измисли терминот „Давос-Мен“, беше чест гостин на СЕФ. Неговото име беше Самуел П. Хантингтон, а во 1975 година учествуваше во студијата на Трилатералната комисија насловена „Криза во демократијата“ во која напиша:

„Сфативме дека постојат потенцијално посакувани ограничувања за економскиот раст. Исто така, постојат потенцијално посакувани граници за неограничено проширување на демократијата ... влада која нема авторитет тешко дека ќе може да ги направи потребните жртви за својот народ “.

Тука се обработува тема која е карактеристична за секоја техно-феудална мисла: единствената цел на националната држава е да служи како додаток на наднационалната елита, 1) да наметне граници на цивилизацијата за раст и 2) да прави драконски жртви, што ниту еден демократски народ доброволно не би го наметнал на себе или на своите деца.

 

На прагот на ново време

Новото време, кое елитите со златни јаки од кликата во Давос ја направија својата верска мисија да го објават на интернет како дел од антихристијанскиот научен паганизам, сега се нарекува „четврта индустриска револуција“.

Накусо, периодот на хаос што започна со ослободување на доларот во 1971 година никогаш не бил капитализам.

Тоа секогаш беше само минлива социјална дарвинова ера на грабежи и хедонизам, маскирана како капитализам и инхерентно неспособна да стори ништо освен колапс.

Повеќе од педесет години по ова времето на хаоотс, националните држави на трансатлантската заедница се систематски ослободени од се што ги направи економски суверени.

Да, се уште постојат одредени збунети искри на републиканските сили во делови на САД и Европа кои се уште ја ценат слободата, но видот на политички или економски суверенитет што некогаш владееше во времето на Кенеди и Де Гол одамна го нема. Приватизацијата, и преселувањето на индустријата и влошувањето на инфраструктурата ја оставија власта во рацете на неизмерно богатата олигархиска класа.

Бранителите на човештвото денес може да се најдат во Мултиполарната алијанса, предводена од Русија, Кина и се поголем број нации кои сакаат иднина.

Тоа се нации предводени од државници кои ја препознаваат егзистенцијалната вредност на реалниот економски раст, национализмот, долгорочното планирање и научниот напредок што се неопходни за да се изведе човештвото од пожарите што го зафаќаат светот во иднина во која вреди да се живее.

Токму оваа нова парадигма се однесуваше уплашениот Гутереш, кога рече:

Се плашам дека нашиот свет се движи кон две различни економски, трговски, финансиски и технолошки правила, два различни пристапи за развој на вештачка интелигенција - и на крајот две различни воени и геополитички стратегии. Ова е рецепт за проблеми. Тоа би било многу помалку предвидливо и далеку поопасно од Студената војна.

Во идниот извештај ќе навлеземе подлабоко во прашањето: "КАКО оваа олигархиска клика се населила во Соединетите држави за време на Студената војна и ја натерала растечка генерација на бејби-бумер (некој што доаѓа од година на високи стапки на раѓање) демократски да ја деконструира јудео-христијанската цивилизација?"

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА