Гувернерот на Флорида забрани пасоши за вакцини: „Тотално неприфатливо“

Гувернерот на Флорида забрани пасоши за вакцини: „Тотално неприфатливо“

Гувернерот на Флорида, Рон ДеСантис, им забранува на локалните самоуправи и корпорациите да бараат од луѓето да покажуваат евиденција за вакцинација, пренесува новинската агенција АП. Тој наскоро ќе издаде соодветна уредба. Луѓето кои не можат да докажат дека се вакцинирани, не треба да се оддалечуваат од продавниците, рече гувернерот.

 

„Целосно е неприфатливо владата или приватниот сектор да ве замолат да покажете дека сте вакцинирани само за да учествувате во општеството“, рече ДеСантис. Тој го нарече сертификатот за вакцинација „невиден инструмент на моќ“.

 

Сакате лисицата да го чува кокошарникот?

Полека. Ова има огромно влијание врз приватноста. Не е потребно “, потенцира тој. Гувернерот исто така жестоко се спротивставува на задолжителната маска за лице и им забрани на општините да воведат мерка.

 

Европскиот парламент, пак, ќе користи забрзана постапка за евиденција за вакцинација. Мнозинството во Парламентот гласаше за оваа таканаречена итна постапка.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА