Глупавиот ќе верува во тоа и ќе побара да се лекува

Жак Атали беше советник на Франсоа Митеран (поранешен претседател на Франција) и го напиша следново во 1981 година:

Во иднина ќе се работи за пронаоѓање начин за намалување на населението. Ќе започнеме со старите, бидејќи штом луѓето се над 60-65 години, тие живеат подолго отколку што произведуваат, и тоа ќе стане скапо за општеството.

Потоа слабите, а потоа и бескорисните, кои ништо не придонесуваат за општеството затоа што ги има сè повеќе, а пред сè, конечно, глупите.

Евтаназијата е насочена кон овие групи; Евтаназијата мора да биде суштинска алатка во нашите идни општества, во сите случаи.

Се разбира дека нема да можеме да погубиме луѓе или да организираме логори. Ќе се ослободиме од нив со тоа што ќе им дозволиме да веруваат дека тоа е за нивното добро.

Во голема мера непотребното население е нешто што е премногу скапо економски. Социјално, исто така, за човечката машинерија е многу подобро кога нагло застанува отколку кога постепено се распаѓа.

Нема да можеме да поминеме тестови за интелигенција на милиони и милиони луѓе, можете да замислите!

Ќе најдеме или ќе предизвикаме нешто; пандемија насочена кон одредени луѓе, вистинска економска криза или вирус што ќе влијае на старите лица, не е важно, слабите и страшливците ќе потклекнат.

Глупавиот ќе верува во тоа и ќе побара да се лекува. Ќе се погрижиме да го испланираме третманот, лекување што ќе биде решение. „Значи, самиот избор на идиотите ќе се погрижи за нив: тие ќе одат сами на колење.„

 

Овој фрагмент е собран во книгата „Утрешниот свет – мала приказна за иднината“, објавена во Франција во 2006 година.

Сподели ако ти се допаѓа:

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

АГЕНДА 2030

СЛУЧАЈНИ ОБЈАВИ

Канал на Телеграм

Следете не на Телеграм и добивајте ги актуелните објави на нашиот канал! Кликнете овде!

Андроид апликација

Симнете ја нашата Андроид апликација, не и се потребни додатни овластувања за да работи!
При инсталацијата штиклирајте „Непознати извори“ - Unknown sources.
За симнување кликнете некаде на текстот!

122-e1607381836877(1)

Стапи во контакт со нас

Превземање на содржината без наша согласност е нелегално и казниво!