Симнете ја нашата Андроид апликација

Германска студија - Драстично оштетување на здравјето од маските

Германска студија - Драстично оштетување на здравјето од маските

Германски истражувачки тим оцени 109 меѓународни студии за маски и ги објави резултатите во реномирано специјализирано списание.

Резултат: Здравствените ефекти од носењето маски за уста и нос во секојдневниот живот подолг временски период се значителни.

Истражувачки тим составен од д-р. Каи Кисиелински од Дизелдорф-Германија и уште седум лекари и психолози ја објавија студијата „Дали маската што ги покрива устата и носот во секојдневната употреба е без непожелни несакани ефекти и можни опасности?“

Доставено до реномираното меѓународно списание за истражување на животната средина и јавното здравје (ИЈЕРФ) .

Како што се покажа, краткорочните, среднорочните и долгорочните ефекти од носењето маска се значајни.

 

Пристап и цел на студијата

Обврската за носење заштита за уста и нос (во зависност од земјата, „секојдневна маска“, „хируршка маска“, „маска Ен95“) во јавни простории како мерка против САРС-КоВ-2 е воведена во многу земји од 2020 година во секојдневниот живот за многу луѓе.

Но, досега немаше обемно истражување за тоа до каде маските можат да имаат индивидуални здравствени ефекти.

Целта на студијата беше, според тоа, квантитативно идентификување, тестирање, проценка и собирање на научно докажани неповолни несакани ефекти од употребата на маски за населението.

За квантитативна анализа, пронајдени се 44 претежно експериментални студии, на 65 публикации поврзани со содржината.

 

Загрижувачки резултати

Испитаната литература покажа неповолни ефекти на маските во бројни специјалистички области, кои исто така се опишани во германскиот апстракт на студијата.

Психолошките и физичките оштетувања и симптомите опишани во комбинација, научниците ги нарекуваат „синдром на замор предизвикан од маска“ (МИЕС) поради постојаната и периодична застапеност во делата од различни специјализирани области.

Затоа може да предизвика нарушувања во концентрацијата, размислување, па дури и говор. Се покажа дека падот на кислородот во крвта е во корелација со симптомот на исцрпеност.

Ако ја носите маската подолго време, срцевиот ритам и стапката на дишење се зголемуваат - во исто време, длабочината на дишењето се намалува.

При проценка на 109 студии, истражувачите откриле евидентни промени во респираторната физиологија кај носителите на маски со значителна корелација помеѓу исцрпување и исцрпеност на кислород, како и зголемена честа појава на респираторно оштетување и осиромашување на кислород, респираторно оштетување и пораст на температурата, како и „ внатрешна влага “под маските.

Бројот на негативните ефекти од носењето маска што ги состави оваа студија исто така го шокираше иницијаторот на студијата др. Кисиелински, како што призна во интервју за Милена Прерадовиќ. Таму тој рече:

„Широката употреба на маските од страна на општата популација може да доведе до релевантни ефекти и последици во многу медицински области.

Како понатамошни резултати од евалуациите на студијата, осипите на кожата како акни предизвикани од маските се именувани како честа последица: „Кондензацијата на здивот доведува до сериозно зголемување на влагата со значителна промена во природното милје на кожата и мерливо зголемено црвенило “.

 

 

Маските исто така го нарушија дишењето

Се покажа дека носењето ФФП2/Н95 маска го зголемува таканаречениот мртов волумен, т.е. Х. количината на воздух, која се врти само напред и назад при вдишување и издишување, скоро се дуплира и отпорноста на дишењето се зголемува за 128 проценти „како резултат на намалувањето на длабочината на дишењето и волуменот на дишењето“.

Помалку кислород се апсорбира и помалку јаглерод диоксид се ослободува преку „промени во крвниот гас“.

Според авторите на студијата, може да бидат засегнати и внатрешните органи, така што крвните садови во мозокот се шират, што може да доведе до главоболки, но и „панични реакции“ и состојби на страв.

Особено „зголемувањето на систолниот крвен притисок“ игра одлучувачка улога - може да се зголеми со премногу ЦеО2 во крвта.

Маските исто така можат да влијаат на метаболизмот на клетките на таков начин што имунитетниот систем е ослабен, а можеби дури и ризикот од „развој на рак“ се зголемува, според заклучокот на истражувачката група.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА