Германија: Земјоделците ги продолжија  своите протести со трактори

Германија: Земјоделците ги продолжија своите протести со трактори

Потрошувачите сакаат да купуваат ефтино, но многу земјоделци чувствуваат притисок врз цените од трговијата со намирници. И против тоа излегуваат на улица. Имаше и блокади со трактори во бројни градови.

 

Земјоделците во неколку сојузни држави ги продолжија своите протести против ценовната политика на трговијата со храна.

Според полицијата, околу 100 трактори го блокирале пристапот до централниот магацин на популарната продавница „Лидл“ во Клопенбург. Во соседниот Емстек, според информациите, во акцијата за блокада учествувале 20 трактори. Земјоделците во Раде (област Харбург) и Шваневеде исто така го блокираа пристапот до магацините на Лидл до раните утрински часови во вторникот. Имаше демо-трактор и во Вестеркапелн (област Штајнфурт / НРВ) во близина на границата со Долна Саксонија.

 

Во Кил, земјоделците го блокираа пристапот до логистичкиот центар Реве. Акцијата траеше до околу 23 часот во понеделникот вечерта, како што соопшти полицијата во вторникот наутро. Околу 100 луѓе учествуваа во демонстрациите, 70 трактори беа на лице место. Позадината на ова е ниските цени во трговијата со храна, што од гледна точка на земјоделците го загрозуваат нивното постоење. Во вторникот вечерта имаше демонстрација и од страна на земјоделците во Росток. Земјоделците го блокираа логистички центар „Лидл“ со десетици трактори.

 

Во врска со акцијата во Лидл, портпарол на иницијативата на земјоделците „Земјата создава врска“ во Долна Саксонија објави дека протестите во Шлезвиг-Холштајн кај Риу и во четврток во Хамбург кај Едека ќе продолжат.

 

Земјоделците се лути поради писмото од големите трговски ланци до канцеларката Ангела Меркел (ЦДУ). Во него, врвните менаџери на групите Едека, Реве, Алди и Групацијата Шварц (Лидл, Кауфланд) се пожалија на изјавите на сојузната министерка за земјоделство Јулија Клокнер.

 

Политичарот на ЦДУ започна предлог-закон со кој земјоделците и помалите добавувачи треба да бидат подобро заштитени од ценовниот притисок на трговските гиганти. Таа зборуваше за понекогаш нефер услови. Синџирите на супермаркети се пожалија дека Клокнер нацртала искривена слика за трговските компании.

 

Видео без тон

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА