Симнете ја нашата Андроид апликација

Во Шведска, околу 6.000 луѓе биле заразени со коронавирус по вакцинирањето

Во Шведска, околу 6.000 луѓе биле заразени со коронавирус по вакцинирањето

СТОКХОЛМ, 4 мај, Шведска. / ТАСС /

Повеќе од 5900 лица (0,3%) од над 2 милиони кои примиле барем една доза на вакцина против коронавирусот во Шведска, биле заразени најмалку три недели по вакцинацијата. Од нив, 20 завршија на интензивна нега, а 187 починаа, според податоците објавени во вторникот од шведскиот здравствен орган.

Од 700 000 целосно вакцинирани, 1624 (0,2%) се разболеле, шестмина биле лекувани на оддели за интензивна нега и 67 граѓани починале.

Податоците исто така покажуваат дека ризикот од интензивна нега и смрт е помал кај вакцинираните отколку кај оние кои не се вакцинирани.

„Ниту една вакцина не ја исклучува можноста да се разболиме. Сепак, со оглед на степенот на инфекција и бројот на вакцинирани лица, бројот на сериозни случаи е мал “, коментира Андерс Тегнел, главниот епидемиолог во Шведска.

 

Забелешка од уредникот: Ако вакцинираните се заразуваат повторно значи дека вакцината не ги штити од повторна зараза и ширење на вирусот, која е логиката тогаш за воведување на пасоши за вакцинација?

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА