Симнете ја нашата Андроид апликација

Вистинското лице на Фејсбук

Вистинското лице на Фејсбук

Од Манлио Динучи: Наградуван писател, геополитички аналитичар и географ, Пиза, Италија

Тој е научен соработник во Центарот за истражување на глобализацијата.

globalresearch.ca

„Неуспехот на Фејсбук беше планетарна демонстрација за тоа колку услугите на компанијата станаа важни за секојдневниот живот“, пишува весникот „Њујорк тајмс“, истакнувајќи дека Фејсбук, Ватсап, Инстаграм и Месинџер се од фундаментално значење за бизнисот и политиката, образованието и здравството. Низ целиот свет, просечно 2,8 милијарди луѓе користат барем еден производ на Фејсбук дневно.

Фејсбук собира милијарди информации од целиот свет секој ден во своите центри за податоци, од кои 13 во САД, 3 во Европа и 1 во Сингапур. Гугл работи на сличен начин со својата платформа на Јутјуб, чиј број на корисници се зголеми на 1,9 милијарди. Оваа огромна количина на податоци, централизирана во САД, служи не само за економски, туку и за политички цели и им дава зголемена моќ на оние што управуваат со нив. На пример, Фејсбук отстрани повеќе од 20 милиони објави за „кршење на правилата за дезинформација на Ковид-19“.

Оваа моќ на контрола сега е зајакната со Фејсбук проект кој веќе е во полн ек: подводниот кабел 2Africa Pearls, долг повеќе од 45.000 километри (подолг од екваторот) и 33 земји во Африка, Блискиот Исток и Европа се поврзува. Според Фејсбук, тоа ќе донесе „пристапен брз интернет“, особено во Африка. Сепак, не објаснува како ќе го користат повеќе од 600 милиони луѓе кои живеат во субсахарската Африка кои немаат електрична енергија.

Подводниот кабел 2Africa Pearls

За што треба да се користи оваа широкопојасна мрежа во Африка, покажува партнерството што Фејсбук го склучи со Атлантскиот совет, влијателна „непартиска организација“ со седиште во Вашингтон, која „ја промовира лидерската улога и ангажманот на САД во светот “. Преку мрежата, Атлантскиот совет „ќе обезбеди правилна употреба на Фејсбук на африканските избори, ќе ги поддржи медиумите и политичарите во откривањето на лажните вести и ќе ги едуцира граѓаните и граѓанското општество“.

Веродостојноста на Атлантскиот совет, кој е примарно активен во Африка, може да се заклучи од официјалната листа на донатори кои го финансираат: Пентагон и НАТО, Локхид Мартин и други воени индустрии (вклучувајќи го италијанскиот Леонардо), Ексон Мобил и други мултинационални Корпорации, Банката на Америка и други финансиски групи, Фондациите Рокфелер и Сорос.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

НАЈЧИТАНО

ПОСТ НА ГОДИНАТА