Британија сега сака да испраќа тимови за вакцинација од врата до врата

Британија сега сака да испраќа тимови за вакцинација од врата до врата

Според „Дејли мејл“, Велика Британија размислува да испрати тимови за вакцинација од врата до врата во домовите на невакцинирани Британци за да стигнат до околу пет милиони луѓе кои сè уште не се вакцинирани

Иницијативата беше дискутирана минатата недела од страна на Министерството за здравство, НХС Англија како  решение за „поттикнување“ на вакцинацијата во руралните средини или домаќинствата каде луѓето не можат лесно да патуваат во центар за вакцинација.

„Мислам дека сè што ги охрабрува оние што одбиваат да се вакцинираат има смисла“, рече министер од кабинетот, кој потоа предупреди: „Расположението во земјата се стврднува против луѓето кои одбиваат да се вакцинираат“.

Со други зборови, вакцинирајте се иако Омикрон се смее на вакцината и ретко кој умрел од неа.

Ова доаѓа во време кога САГЕ (Научна советодавна група за итни случаи) предупредува дека ОК се соочува со голем бран хоспитализации на Ковид и дека врвот може да биде уште поголем од минатата зима, и покрај помалата сериозност на Омикрон.

Во записникот од состанокот на 23 декември објавен вчера вечерта, владината научна советодавна група за итни случаи предупреди дека врвот на приеми во болница „може да биде споредлив или поголем од претходните врвови“ - вклучувајќи го и вториот бран во јануари.

Но, пратениците и раководителите на угостителството го предупредија Борис Џонсон да не воведува нови ограничувања пред новогодишната ноќ, бидејќи во спротивно постои ризик бизнисот да биде „погубен“. -Дејли Мејл

Кампањата за вакцинација на НХС (Национална здравствена служба) Англија продолжи на Божиќните денови. Во неделата до 21 декември беа дадени повеќе од 220.000 први дози од вакцината - 46% зголемување од претходната недела.

Бројот на првите вакцини се зголеми за 85% за 18 до 24 години и за 71% за 25 до 30 години - што министерот за здравство Саџид Џавид го опиша како „одлично“.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА