Без да признаеме, ние веќе преминавме на трансхуманизмот

Без да признаеме, ние веќе преминавме на трансхуманизмот

Светот се менува многу брзо. За време на епидемијата на Ковид, парите беа концентрирани во неколку раце. Новите олигарси се трансхуманисти. Без да го сфатиме тоа, ние веќе ја препознавме нивната идеологија и почнуваме да ја практикуваме

Западните лекари се откажаа од лекувањето за оваа болест, а ние го земаме здраво за готово дека сè треба да се направи со гласник РНК технологијата. Дури и ако оваа стратегија може да биде фатална. Ние веќе така размислуваме.

Затворањето наметнато како политичка реакција на Ковид-19 фаворизираше светска прераспределба на богатството во корист на некои играчи на Интернет (Мајкрософт, Алфабет, Амазон, ДеХаЕл итн ...). Во исто време, заедничките фондови (Вангард, Блекрок...), кои веќе управуваа со астрономски суми и можеа да ги наметнат своите интереси на државите, станаа сопственост на неколку семејства.

Средната класа, која полека еродираше по распадот на СССР и почетокот на економската глобализација, постепено исчезнува. Во пракса, демократските системи повеќе не можат да ги издржат овие ненадејни и гигантски разлики во богатството.

Како и секогаш во време на промени во политичкиот систем, општествената класа која се стреми кон моќ го потврдува своето гледиште. Тука е трансхуманизмот. Идејата дека научниот напредок ќе овозможи промена во човечката биологија и ќе ја победи дури и смртта. Речиси сите 50 најголеми богатства во светот се чини дека се придружуваат на оваа фантазија. За нив технологијата ќе замени многу луѓе, исто како што науката некогаш го замени суеверието.

Со цел да се спроведе нивната нова докса, овие многу големи богатства почнуваат да го контролираат она што го мислиме и нe принудуваат да дејствуваме според оваа нова идеологија. Најновиот феномен е токму нашиот одговор на пандемијата Ковид-19. Во минатото, лекарите бараа третман за болните во сите претходни епидемии без исклучок. Тоа беше стариот свет. Во новиот трансхуманистички свет никој не треба да се лекува, сите мора да бидат заштитени со новата технологија, имено гласник-РНК.

Повеќето развиени држави им забрануваат на своите лекари да ги лекуваат своите пациенти и на нивните фармацевти да продаваат лекови кои би можеле да им помогнат т.е (хидроксихлорокин, ивермектин, итн.). Медицинското референтно списание „Лансет“, дури објави статија во која се тврди дека веќе постоечките лекови што ги користеле милиони луѓе убивале пациенти со Ковид. Интернет гигантите сега цензурираат сметки кои ги поддржуваат овие лекови. Мора да се стори сé за да се направи гласник-РНК-та единствена опција.

Ние не сме доктори. Не знаеме колку вредат овие различни производи. Ние сме луѓе кои гледаат како една дебата завршува пред да започне. Ние не се мешаме во научната дебата, но го нотираме крајот на дебатата.

 

Пропаганда

Историјата ни покажа дека за да се наметне нов режим, треба да ги натерате луѓето да се согласат со новата идеологија. Потоа, откако ќе почнат да се прилагодуваат, им станува многу тешко да се повлечат. Играта заврши. Тоа се вика пропаганда. Ова нема за цел да го контролира дискурсот, туку да го искористи за промена на однесувањето.

Бидејќи сите се откажавме од лекувањето на Ковид болеста, сите се задржавме на инјекцијата со гласник-РНК, а сега и на здравствениот пасош. Созреани сме за влез во овој нов режим. Апсурдно е да се нарече „диктатура“; концепт на стар свет. Сè уште не знаеме каков ќе биде овој нов режим, но веќе го градиме.

На државите им се закануваат големите богатства споменати погоре, кои обично се многу помоќни од самите нив. Затоа што државите имаат пред се фиксни оптоварувања и само многу мала финансиска слобода. Спротивно на тоа, новите олигарси со нивните големи средства можат да ги повлечат своите инвестиции во секое време. Многу малку суверени инвестициски фондови можат да се натпреваруваат со нив и на тој начин сè уште да бидат независни од нив.

 

Корпоративните медиуми

Корпоративните медиуми се ставија во служба на овој проект со голем ентузијазам. Долго време, но особено од крајот на Студената војна, новинарството се дефинира себеси како потрага по „објективност“ кога знаеме дека тоа е невозможно.

Од сведоците не се бара да бидат „објективни“ на суд. Но, од нив се бара „да ја кажат вистината, целата вистина“. Знаеме дека секој има согледано само дел од вистината од своја гледна точка. Во случај на несреќа во која учествувале пешак и автомобил, повеќето пешаци се согласуваат дека пешакот е во право, додека повеќето возачи сведочат дека автомобилот бил во право. Само збирот на сведоштвата открива што се случило.

Корпоративните медиуми одговорија на приливот на нови играчи во нивната професија со цел да ги дисквалификуваат: овие луѓе се патетични, но не се доволно образовани за да се споредат со нас. Тие направија разлика помеѓу слободата на изразување (за секого) и слободата на печатот (само за нив). Постепено тие се однесуваа како учители, сами способни да дадат добри и лоши оценки. За да го направат ова, тие се преправаа дека ги проверуваат своите тврдења (проверка на фактите).

Корпоративните медиуми го проширија опсегот на податоците за да ги вклучат нивните политички гости. Има безброј програми во кои лидерот е подложен на проверка на фактите од уредничкиот тим. Политичкиот дискурс, кој мора да биде анализа на проблемите на општеството и можностите за нивно решавање, се сведува на низа бројки кои можат да се проверат во годишните статистики.

Изборот на темите кои ги покриваат корпоративните медиуми постојано се намалува. Полека отстапува од анализите и сега се фокусира само на проверливи податоци.

Минатата година, на пример, сороската толпа што ја доведуваа во прашање нашата работа ги изнесоа своите тврдења, за веднаш да ja дисквалификуваат третирајќи ja како „теориja на заговор“. Денес тие дури и не се осмелуваат да ги сумираат нашите тези, бидејќи немаат начин како да ги „проверат фактите“. Затоа тие нека се задоволат со едноставното класифицирање од нас  како „неверодостојни“.

Сподели ако ти се допаѓа
Share on telegram
Share on facebook
Share on twitter
Share on vk
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on digg
Share on email
Share on print

АКТУЕЛНО

ОД ИСТА КАТЕГОРИЈА

ПОСТ НА ГОДИНАТА