653 смртни случаи + 12.044 други повредени, пријавени по вакцината , според ЦДЦ во САД

Бројките ги рефлектираат најновите достапни податоци заклучно со 4 февруари од веб-страницата на системот за известување за несакани настани против вакцини ЦДЦ (Центри за контрола и превенција на болести) во САД. Од пријавените 653 смртни случаи, 602 биле од САД. Просечната возраст на починатите е 77 години, а најмладата 23 години.

Од 4 јануари, 653 смртни случаи - подмножество од вкупно 12,697 несакани настани - беа пријавени во Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) на системот за пријавување на вакцини за несакани настани (ВАЕРС) по вакцинациите против КОВИД-19. Бројките ги рефлектираат извештаите поднесени меѓу декември 14, 2020 и 4 февруари 2021 година.

ВАЕРС е примарен механизам за пријавување на несакани реакции на вакцините во САД Извештаите доставени до ВАЕРС бараат понатамошно испитување пред да се направи потврда дека пријавениот несакан настан е предизвикан од вакцината.

 

Заклучно со 10 февруари, околу 44,77 милиони луѓе во САД примиле една или двете дози на КОВИД вакцината. Досега, само вакцините Фајзер и Модерна добија Овластување за итна употреба во САД од страна на САД Администрацијата за храна и лекови (ФДА). Според самата дефиниција на ФДА, вакцините сè уште се сметаат за експериментални сè додека не добијат целосна лиценца.

 

Според најновите податоци, 602 од пријавените 653 смртни случаи биле во САД, а 137 од смртните случаи биле поврзани со срцеви нарушувања. Педесет и три проценти од починатите биле машки пол, 44% биле женски пол, а во останатите извештаи за смртта не бил вклучен полот на починатиот. Просечната возраст на починатите е 77 години, а најмладата пријавена смрт е на 23-годишник. Вакцината Фајзер ја земале 58% од починатите, додека вакцината Модерна ја земале 41%.

 

До 4 февруари, имало 163 случаи на пријавена парализа на Бел и 775 извештаи за анафилакса.

 

(Futv: Парализата на Бел е парализа на лицето од едната страна. Таа е предизвикана од воспаление на фацијалниот нерв. Страдателот не може да ги движи мускулите на погодената страна на лицето.)

Како што објави Дефендер на 12.02.2021, ЦДЦ ја истражува смртта на 8 февруари на 36-годишен лекар во Тенеси, кој почина околу еден месец откако ја прими втората доза на КОВИД вакцинација. Според извештаите на вестите, д-р. Бартон Вилијамс почина од возрасна форма на мултисистемски воспалителен синдром (МИС-А), состојба предизвикана кога имунолошкиот систем кој го напаѓа телото што резултира со откажување на органите во повеќе системи. Новите извештаи ја припишувале смртта на реакција на асимптоматски случај на КОВИД, иако Вилијамс никогаш не бил позитивен на вирусот.

На 8 февруари, Фокс 5 објави смрт на човек во 70-тите години, кој  почина на 7-ми февруари, кога заминал од Центарот Јавитс на Менхетен, околу 25 минути по вакцинирањето против КОВИД.

На 7 февруари, локалната новинарска страница Вила Хилс, Кентаки објави за смртта на две монахињи по „епидемијата на КОВИД-19“ што се случи два дена откако се вакцинираа монахињите. Пред почетокот на програмата за вакцинација, немаше случаи на КОВИД во манастирот, кој беше затворен за посетителите за време на пандемијата. Откако започнале вакцинациите, 28 од жените биле позитивни на КОВИД од 7 февруари.

 

Клиничките испитувања сугерираат дека скоро сите придобивки од КОВИД вакцинацијата и огромното мнозинство на повреди се поврзани со втората доза.

Дефаендер исто така објави оваа недела дека според Њуујорк Тајмс, неколку лекари сега ги поврзуваат вакцините на Фајзер и Модерна со имунолошка тромбоцитопенија (ИТП), состојба која се развива кога имунолошкиот систем напаѓа тромбоцити (крвна компонента неопходна за згрутчување) или клетки што ги создаваат. Во написот на Тајмс се појавија две жени кои закрепнуваат од ИТП откако биле вакцинирани. Минатиот месец, д-р. Грегори Михаелс почина од ИТП две недели откако ја прими вакцината на Фајзер.

Додека броевите на базата на податоци на ВАЕРС може да изгледаат отрезнувачки, според студијата на Министерството за здравство и човечки услуги на САД, реалниот број на несакани настани е веројатно значително поголем. ВАЕРС е систем за пасивно набљудување кој се потпира на подготвеноста на поединците да поднесуваат извештаи доброволно.

 

Според веб-страницата ВАЕРС, давателите на здравствени услуги според законот се должни да пријават на ВАЕРС: Секој несакан настан наведен во ВАЕРС табелата за известувачки настани по вакцинацијата што се јавува во наведениот временски период по вакцинацијата.
Несакан настан наведен од производителот на вакцината како контраиндикација за понатамошните дози на вакцината.

 

ЦДЦ вели дека давателите на здравствени услуги се силно охрабрени да пријават: Секој несакан настан што се јавува по администрацијата на вакцини лиценцирани во САД, без разлика дали е јасно дали вакцината предизвикала несакан настан.

 

Грешки во администрацијата на вакцини.

Сепак, „во определеното време“ значи дека реакциите што се случуваат надвор од таа временска рамка може да не бидат пријавени, покрај реакциите претрпени неколку часа или денови подоцна од луѓе кои не ги пријавуваат тие реакции на нивниот давател на здравствена заштита.

Производителите на вакцини се должни да ги пријават на ВАЕРС „за сите несакани настани што ќе им привлечат внимание“.

...... прочитајте го постот целосно на Англиски јазик тука: childrenshealthdefense.org

 

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас