Долготрајната употреба на маска може да придонесе за напреднат карцином на белите дробови

Доколку сте насочени од толпата за цензура, прочитајте ја прво нашата објава: Кликнете тука

Не само што бедно ја искривуваат вистината со неуспешна цензура, туку покрај другите ги кршат и нашите авторски права, иако јавно им забранивме да објавуваат од нашите содржини или да поставуваат линкови до истите сепак тие не ги почитуваат нашите автосрки права. Без дозвола си составуваат и пробуваат да ги искриват фактите. Поими со кои се користат како на пример „импресум“, „дебункираше“ итн очигледно е дека се работи за прекуокеански малоленитци спонзорирани од страна на Сорос.

Повеќе околу тоа во нашата објава погоре.

 

Збогатувањето на белите дробови со орални комензални микроби беше поврзано со напредна фаза на болеста, полоша прогноза и прогресија на туморот кај пациенти со рак на белите дробови.

Весник во кој е објавена студијата: Cancer Discovery, списание на Американското здружение за истражување на рак

Автор: Леополдо Сигал, д-р, директор на Програмата за микробиоми во белите дробови, вонреден професор по медицина на Медицинскиот факултет во Универзитетот во Њујорк, Гросман и член на Центарот за карцином на Перлмутер во Њујорк

Позадина: „За белите дробови долго време се сметаше дека се стерилни, но сега знаеме дека оралните коменсали - микроби кои обично се наоѓаат во устата - честопати влегуваат во белите дробови поради несвесните аспирации“, рече Сигал. Додека многу студии го докажаа влијанието на цревниот микробиом врз ракот, влијанието на микробиомот за рак на белите дробови останува нејасно.

Претходните истражувања на Сигал и неговите колеги покажаа дека присуството на микроби во белите дробови може да го активира имунолошкиот одговор, што доведува до регрутирање на имунолошки клетки и воспалителни протеини како што е цитокинот ИЛ-17, за кој се покажа дека ја модулира патогенезата на карцином на белите дробови.

Со оглед на познатото влијание на ИЛ-17 и воспалението врз карциномот на белите дробови, бевме заинтересирани да утврдиме дали збогатувањето на оралните комесали во белите дробови може да предизвика воспаление од типот ИЛ-17 и да влијае на прогресијата и прогнозата на карциномот на белите дробови “.

Леополдо Сигал, д-р, директор на Програмата за микробиом на белите дробови и вонреден професор по медицина во Медицински факултет Гросман, универзитет во Њујорк

Како се спроведе студијата и резултатите: Во оваа студија, Сигал и неговите колеги ги анализираа микробиомите на белите дробови на 83 нелекувани возрасни пациенти со рак на белите дробови користејќи примероци добиени од дијагностички клинички бронхоскопии. Примероците беа анализирани за да се идентификува микробиолошкиот состав и да се утврди кои гени се изразени во белодробното ткиво.

Истражувачите откриле дека пациентите кои имале рак на белите дробови во напредна фаза (фази 3б-4) имале поголемо збогатување на оралните коменсали во белите дробови отколку оние кои имале болест во рана фаза (фази 1-3а). Понатаму, збогатувањето на оралните коменсали во белите дробови беше поврзано со намалено преживување, дури и по прилагодувањето за фазата на тумор.

Лошата прогноза беше поврзана со збогатување на бактериите Вејлонела, Превотела и Стрептококус во микробиомот на белите дробови, а прогресијата на туморот беше поврзана со збогатувањето на бактериите Вејлонела, Превотела, Стрептококус и Ротија.

Кај пациенти со рана фаза на болеста, збогатувањето на Вејлонела, Превотела, Стрептококус било поврзано со активирање на сигналните патишта п53, ПИ3K / ПТЕН, ЕРКи  ИЛ-6 / ИЛ-8.

Вилјонела-вирусот, откриен е збогатен кај пациенти со рак на белите дробови во напредна фаза, бил поврзан со изразување на ИЛ-17, молекули на адхезија на клетките, цитокини и фактори на раст, како и со активирање на ТНФ, РИ3К-AKT , и сигнални патишта ЈАК-СТАТ.

Сигал и неговите колеги ги испитале и ефектите на микробиомот на белите дробови кај моделот на рак на белите дробови кај глувците. Тие ја засадија Вејлонела во белите дробови на глувците со рак на белите дробови за да го моделираат збогатувањето на оралните комесали.

Ова доведе до намалување на преживувањето, губење на тежината и зголемено оптоварување на туморот и беше поврзано со зголемено изразување на ИЛ-17 и други воспалителни протеини, зголемено регрутирање на клетки кои го потиснуваат имунитетот и зголемено активирање на воспалителните патишта.

За да ја разберат улогата на ИЛ-17 во патогенезата на карцином на белите дробови, Сигал и неговите колеги лекувале глувци збогатени со Вилјонела правула со антитело насочено кон ИЛ-17, што резултирало со значително намалување на оптоварувањето на туморот во споредба со глувците третирани со контрола.

Коментари на авторот: „Со оглед на резултатите од нашата студија, можно е промените во микробиомот на белите дробови да се користат како биомаркер за да се предвиди прогнозата или да се стратифицираат пациентите за лекување“, рече Сигал. "Друга возбудлива можност е да се насочи кон самиот микробиом или одговорот на домаќинот кон микробите како форма на терапија со рак. Нашите резултати со употреба на антитела против ИЛ-17 сугерираат дека ова може да биде ефективна стратегија".

Ограничувања на студијата: Ограничување на студијата беше дека големината на примерокот спречи дополнително раслојување на пациентите во подгрупи врз основа на третманите што ги примиле, дополнително, бидејќи белодробниот микробиом беше земен примерок само пред третманот, промените што произлегоа од третманот не можеа да се проценат.

 

Извор: Линк

ПОСТ НА ГОДИНАТА
futvlogo1

Футв Медиа е самофинансиран медиум, известуваме целосно независно од политичките партии, државните институции и невладините организации.

Стапи во контакт со нас